Frankenstein, avagy...? Ismered a híres irodalmi művek alcímeit?

Frankenstein, avagy a holttestekből varrt ember? Avagy a modern technika csodája? Avagy a flúgos professzor? Melegszik, de eláruljuk, hogy egyik megoldás sem helyes. Kvízünkből azonban kiderül (az is), hogy mi Mary Shelley máig népszerű regényének alcíme!

Az alcímnek egészen hasonló a feladata, mint a nagy betűvel szedett, könyvborítón feltüntetett, hivalkodó címnek: az olvasót hivatott tájékoztatni arról, hogy mire is számíthat, ha úgy dönt, hogy belekezd a kezében tartott műbe. Kiegészítheti és magyarázhatja a főcímet, esetleg meghatározhatja a szöveg műfaját, vagy ízelítőt adhat a tartalmából. Alcíme lényegében bármilyen irodalmi műnek lehet: versnek, eposznak, drámának, novellának vagy regénynek. Sok esetben összeolvad a címmel, de előfordulhat, hogy az első oldalak egyikén rejtik el, és talán nem is tudunk a létezéséről. 

Kvízünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy te vajon mennyire vagy képben a magyar és világirodalmi alkotások alcímeivel. Tudtad-e például, hogy Az egri csillagoknak is van alcíme? Na és micsoda? 

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra