Ezért látod mindig a 11:11-et az órán

GettyImages-1282776773
Olvasási idő kb. 2 perc

Talán már te is tapasztaltad, hogy attól függetlenül, valójában mennyi az idő, a digitális órákon naponta egynél gyakrabban lehet felfedezni, hogy 11:11-et mutatnak. A jelenség, amelynek köszönhetjük ezt az illúziót, egy terrorista csoportról kapta a nevét. De vajon miért?

Agyunk és szemünk összehangolt működésének köszönhetően képesek vagyunk észlelni környezetünket, azonban sokszor a látszat csal. 

Már Arisztotelész felhívta a figyelmet arra, hogy „érzékeinkben megbízhatunk, de könnyedén be lehet őket csapni”. Ez történik olyankor is, amikor egy bizonyos számsort észlelünk a digitális kijelzőkön, aminek köze sincs a valóban megjelenő felirathoz. A jelenséget a német terrorista csoport után Baader–Meinhof-jelenségnek nevezik, de nem azért, mert közük van hozzá. 

Több ezer éve foglalkoztatja az emberiséget, mit miért látunk annak, ami
Több ezer éve foglalkoztatja az emberiséget, mit miért látunk annak, amiGeorgePeters / Getty Images Hungary

Egy újságcikknek köszönhetik tudományos utóéletüket

Az illúziók tanulmányozása már a 19. században megkezdődött, a tudósok kíváncsiak voltak arra, mi lehet az oka az érzéki csalódásoknak, s vajon az agyban vagy a szemben keresendő a hiba. A válaszra csak később derült fény: valójában mindkettő szerv szerepet játszik benne. Minél többet tapasztalunk ugyanis a körülöttünk lévő világból, agyunk annál inkább előre dolgozik, s a korábbi tapasztalatai alapján képes olyasmit is észlelni, ami csak hasonlít arra, ami szemünk előtt megjelenik. 

Azaz most, hogy leírtuk, 11:11-et gyakrabban észlelünk az órákon, szinte biztos, hogy lesz, aki ezentúl valóban gyakrabban látja majd, még akkor is, hogyha eddig fel sem tűnt neki – ez a nem is létező jelenség. 

Miért éppen a terroristák?

A frekvenciaillúziónak is nevezett jelenséget Baader–Meinhof-hatásnak nevezik, mindkét megnevezés ugyanattól az embertől származik. Baader és Meinhof a hatvanas évek végétől a kilencvenes évek végéig létező Vörös Hadsereg Frakció nevű terrorszervezet két tagja volt. Arnold Zwicky, a frekvenciaillúzió fogalmát megalkotó nyelvész 2006-ban mesélt róluk egy barátjának, aki másnap azzal hívta fel, hogy ismét találkozott a nevekkel, pedig azelőtt még soha nem hallotta. Az új szavak iránti fokozott érdeklődés maga az, amit korábban Zwicky frekvenciaillúziónak hívott, ezt követően pedig a Baader–Meinhof-jelenségnek nevezte el. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek