Beragadt a kazetta, így születhetett meg a 90-es évek nagy slágere

GettyImages-1385223700
Berényi Bianka

A 90-es évek egyik meghatározó zenekara volt az Ace of Base nevű, négytagú svéd popbanda. Az All That She Wants pedig vitathatatlanul a legnagyobb slágerük volt a The Sign mellett, pedig a dalból majdnem semmi sem lett.

A svédek csak úgy termelik a zeni nagyágyúkat, gondoljunk az ABBA-ra, Robynra vagy Max Martinra, így nem véletlen, hogy a mai napig is a nemzetközi popsztárok elég jelentős részének svéd zeneszerzők írják a slágereket. Az Ace of Base is ennek köszönheti hírnevét, de az ő sikerük története nem szokványosan indult.

A banda 4 tagja, Ulf Ekberg, Jenny Berggren, Linn Berggren és Jonas Berggren 4 stúdióalbumot adott ki karrierje során (1992–2002), melyek több mint 30 millió példányban keltek el világszerte, és olyan slágerek köthetők a nevükhöz, mint a Cruel Summer, a Beautiful Life vagy a The Sign. De az All That She Wantsban találtak rá arra a hangzásra, melyet képviselni szerettek volna. A szám a Happy Nation című debütáló nagylemezükre került fel.

Keresték a hangzást

A 90-es évek elején akkora hatással volt a zenekar tagjaira egy dal, hogy azt érezték, ők is ebbe az irányba szeretnének menni zeneileg, és ilyesmi hangzást szeretnének képviselni. Az ominózus dal az Another Mother Kayótól, melynek producere a svéd zenemogul, Denniz PoP volt. Rá mindjárt visszatérünk.

Az Ace of Base retró slágere ma is sokak kedvence
Az Ace of Base retró slágere ma is sokak kedvenceMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Egy beragadt kazetta

Az Ace of Base tagjai végig hitték, hogy az All That She Wantsból sláger lesz, de rajtuk kívül senki más nem gondolta ezt így. Különböző producereknek, lemezkiadóknak küldözgették el, de mindenkitől azt a visszajelzést kapták, hogy a dal nem elég erős. Végül elküldték Denniz PoPnak is, (PoP tanította ki többek közt Max Martint),

aki megerősítette, hogy a dalukban nincs semmi megkapó, és soha nem lesz belőle sláger. De a sors ezt másképp gondolta.

Történt ugyanis, hogy a kazetta, melyen a dal demója szerepelt, beragadt a producer autójában lévő magnóba, és sehogy nem tudta abból kivenni. Így PoP rá volt kényszerülve, hogy újra és újra meghallgassa a számot, és addig hallgatta, még az dallamtapadást nem okozott nála. Producerségét természetesen nem tudta levetkőzni a zenehallgatás közben sem, és akarva-akaratlanul is azon kattogott, hogy mit lehetne módosítani a dalon, mitől lenne jobb a hangzása.

Így PoP kitalálta, hogy dúr helyett szóljon mollban, írt hozzá még egy versszakot, és az eredetileg beleírt raprészt is mással helyettesítette. Változtatott még kicsit a hangzáson, és így született meg a ma ismert All That She Wants, mely hangzását tekintve hasonlóan szól, mint a fent említett Kayo-dal, így a zenekar is elégedett volt a módosításokkal. 

Ezekkel a változtatásokkal egyfajta reggae-s, dark-popos beütése lett az All That She Wantsnak, mely tökéletesen illeszkedett az akkori zenei trendekbe, de pont annyira ki is emelkedett, amennyire egy slágernek ki kell. 1992-ben aztán megjelent kislemezként is, és világszerte letarolta a slágerlistákat.

Mire utal a baby?

A dal szövege egyszerű, fülbemászó, könnyen énekelhető. Egy promiszkuitásáról hírhedt nőről szól, aki nem képes hosszabb ideig lehorgonyozni egy férfi mellett sem, és csak jól akarja érezni magát. A dalban szereplő „baby” kifejezés hosszú ideig megosztotta a rajongókat, ugyanis a szövegkörnyezeti kétértelműsége miatt, lehetett azt romantikus értelemben vett bébinek is értelmezni, de akár kisbabának is, mely esetben egészen új értelmet nyer a szöveg jelentése. 

Végül a lepel lekerült a titokról, és 2015-ben Jonas Berggren elárulta, hogy a szerelmi értelemben vett „bébi” jelentést vették alapul.

Egyszerű videó

A számhoz készült videóklipet egy nap alatt leforgatták. Koppenhágában készült, 1992 novemberében, Matt Broadley rendezésében. A klip mindössze két jelenetből áll. Az egyikben a szabados erkölcsű nő látható, aki sminkeli magát, szépítkezik, és készül az újabb hódítására. A többi jelenetben pedig maga a zenekar szerepel.

A videót 2010-ben töltötték fel a YouTube-ra. Jelenleg több mint 115 milliós megtekintéssel rendelkezik.

Az All That She Wants tagadhatatlanul dallamtapadást okozott a világnak és meghatározta a 90-es évek popzenéjét, ideje kicsit nosztalgiázni.

Ha kíváncsi vagy a sorozatunk további cikkeire, ajánljuk figyelmedbe a Queen slágeréről szóló írásunkat, de Michael Jackson világhírű dalával kapcsolatban is olvashatsz érdekességeket.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra