Te melyikre táncoltál? A legemlékezetesebb slágerek a '80-as évekből

GettyImages-88688373

Az 1980-as évtizednek a Bundesliga-frizura és a gigantikus válltömések mellett rengeteg örökzöld slágert is köszönhet a világ, melyek ma is gyakran felhangzanak a rádiók műsorán vagy éppen a YouTube- és Spotify-diszkó kínálatában. Teljesen szubjektív, önkényes − és írásunk terjedelme miatt rendkívül leszűkített − listánkon összeszedtük a ’80-as évek legemlékezetesebb külföldi popdalait.

Michael Jackson: Billie Jean (1982)

A popzene koronázatlan királya, a 2009-ben elhunyt Michael Jackson kétségkívül a ’80-as években volt leginkább elemében: Thriller című albumából 51 millió darab kelt el világszerte, máig ez a világ legtöbb példányszámban eladott nagylemeze. Az 1982-es korongon található Billie Jean pedig − ugyan nehéz a választás − Jacko talán legemlékezetesebb szerzeménye, nemcsak az évtized, de minden idők egyik legnagyobb popslágere.

Toto: Africa (1982)

A legendás amerikai dzsessz-rock formáció, a Toto negyedik stúdióalbumán található Africa akkora gigasláger lett, hogy még egy kontinenst is elneveztek róla − tartja a régi vicc. Valószínűleg kevesen vannak, akik a bevezető dallam felhangzásakor ne akarnák már azonnal a refrént énekelni teli torokból: „I bless the rains down in Africa”.

Madonna: Like a Virgin (1984)

Madonna Louise Veronica Ciccone első és talán máig legnagyobb világslágere erősen szuggesztív dalszövege − melynek egy sajátságos értelmezését Quentin Tarantino magyarázza el első filmjében, a Kutyaszorítóban − mellett hihetetlenül táncra hívó, ütemes boogie-jával hódította meg a közönséget. A kislemezből 6 millió, az azonos című albumból pedig 21 millió példányt adtak el világszerte.

George Michael: Careless Whisper (1984)

A Wham! duó tagjaként világhíressé vált George Michael már a banda fénykorában, 1984-ben bizonyította, hogy szólóban is csodákra képes: első önálló slágere, a Careless Whisper a világ egyik legemlékezetesebb romantikus balladája, melynek legendás szaxofonfutamától ma is (pozitív értelemben) borzongani kezd az ember.

A-ha: Take On Me (1984)

A norvég A-ha zenekar romantikus világslágere az ismertségét jelentős részben a hozzá készült, zseniális, díjnyertes videóklipnek köszönheti (melyet már több mint 1,7 milliárdan néztek meg a YouTube-on), ugyanakkor maga a dal is remekül sikerült, igazi fülbemászó energiabomba. A Take On Me sikerét sohasem tudta megismételni a banda, bár később még egy James Bond-filmhez (Halálos rémületben, 1987) is ők adták a főcímdalt.

Queen: I Want to Break Free (1984)

Nehéz választás volt a Queen 1984-es The Works lemezének két hatalmas slágere, a Radio Ga Ga és az I Want to Break Free között választani, végül az utóbbi került be összeállításunkba. A John Deacon basszusgitáros által írt dal videóklipje kisebb botrányt okozott a maga korában, mivel a tagok nőnek öltözve (egyébként a korabeli angol szappanoperákat parodizálva) jelentek meg benne, de ez nem akadályozta meg, hogy az I Want to Break Free legendás felvétellé váljon.

USA for Africa: We Are the World (1985)

A ’80-as években vált igazi trenddé, hogy világsztárok serege állt össze egy-egy nagyobb szabású segélykoncert (mint az 1985. júliusi Live Aid) erejéig, illetve jótékonysági céllal jelentettek meg lemezeket, melyek bevételeiből a nélkülözőket segítették. Az afrikai éhezők megsegítésére először a brit popzenei élet krémje állt össze és készítette el a Do They Know It’s Christmas? című örökzöld slágert, majd egy évre rá amerikai kollégáik jelentkeztek a We Are the World című rendkívül giccses, ugyanakkor hihetetlenül fülbemászó dallal, melyet ma is álmából felébredve eldúdol bárki.

Bryan Adams: Summer of ’69 (1985)

A juharleveles pop-rock állócsillaga, Bryan Adams (talán) leghíresebb dalában a szerelemmel és felhőtlen gondtalansággal átitatott kamaszkori nyaraknak állított emléket, akkora sikerrel, hogy a Summer of ’69 minden idők legtöbb (legális) digitális letöltést produkáló kanadai szerzeményének számít.

Bon Jovi: Livin’ on a Prayer (1986)

A vadóc, de érző szívű, romantikus rockerimázs talán Jon Bon Jovinak jött be leginkább a ’80-as években, poszterei sok millió kamasz lány szobájának falát díszítették világszerte. A Bon Jovi valaha volt legnagyobb slágere természetesen az 1986-os Livin’ on a Prayer, melynek refrénjét ma is mindenki torkaszakadtából üvölti − a dal hivatalos videóklipje túl van az 1 milliárd YouTube-megtekintésen.

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) (1987)

A tragikus sorsú Whitney Houston második nagylemezéről származó I Wanna Dance with Somebody kissé melankolikus témája − egy csalódott, egyedülálló lány a diszkóban próbálja megtalálni a szerelmet − és a hozzá társuló gyors és élénk, igazán talpalávaló muzsika a látszólagos ellentét dacára igazi robbanó elegyet alkottak. A kislemez 18 országban lett listavezető, és csak az Egyesült Államokban 6 millió példányban fogyott, ezzel hatszoros platinalemez lett.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra