Házat, hajót, cipőt és ételt is készíthetsz 3D nyomtatással – és ez még nem minden

GettyImages-1231867959
Kálmán Szonja

A 3D nyomtatás olyan világot nyitott meg előttünk, melyről korábban nem is álmodhattunk: érdekességeken keresztül mutatjuk meg, mi mindenre képes ezt a technika!

A 3D-nyomtatás már régen nem csak arról szól, hogy az ember műanyagból hoz létre különleges alakzatokat – nem mintha ez ne lett volna már önmagában elképesztő dolog. Fémből, illetve szerves anyagokkal is képes egy modern 3D nyomtató dolgozni, ezzel párhuzamosan pedig gyakorlatilag nem maradtak már akadályok a 3D nyomtatás előtt. Nézzük, mi mindent hoztak már létre a módszerrel!

Szerves anyagokból étel vagy szövet lehet

Az Oszakai Egyetem tudósai egy a wagyu marhahúshoz hasonlítható húsalternatívát nyomtattak ki: a „hús” olyan módon elrendezett izmokat, zsírt és ereket tartalmaz, amelyek a jelek szerint feltűnően hasonlítanak a wagyura. A kutatók szerint ez nemcsak abban segít, hogy potenciálisan környezetbarát és fenntartható alternatívát nyújtson a húsnak, hanem személyre szabható élelmiszerforrást is nyújt. A jövőben a vásárlók személyre szabottan rendelhetik majd a húst, akár saját igényeikre szabott, meghatározott zsírtartalommal. A Foodini nyomtatója pizzát, hamburgert és más élelmiszereket alkot.

A 3D nyomtatás érdekessége, hogy étel is készülhet a módszerrel
A 3D nyomtatás érdekessége, hogy étel is készülhet a módszerrelNurPhoto / Getty Images Hungary

Az elmúlt néhány évben 3D nyomtatással a szövetjavítás és -rekonstrukció, a végtagpótlás, a veseátültetés, sőt, a szívátültetés terén is dolgoztak már. Az Organovo máj- és veseszövet 3D nyomtatásában is részt vett, amelyet a leépülő emberi szervek kezelésére használtak.

3D nyomtatott különlegességek hajótól focicipőig

2019 októberében a Maine-i Egyetemnek rögtön három Guinness-rekordot sikerült felállítania, mivel a világ legnagyobb polimer 3D nyomtatójával kinyomtatták a valaha nyomtatott legnagyobb hajót. A 3Dirigo néven ismert 25 láb hosszú, 5000 kilós 3D nyomtatott csónak elkészítéséhez gigantikus méretű nyomtatóra volt szükség.

A 3Dvarius a Kickstarter finanszírozási sémájának köszönhetően 3D nyomtatott hegedűt ígért, majd el is készített: ez koncepcióból egy teljesen működő hangszerré vált, amely valóban kiemelkedik a tömegből.

Az első 3D nyomtatott házat ennél jóval korábban, 2014-ben készítették: egy WinSun nevű kínai magánvállalat

négy nagy méretű 3D nyomtatót állított munkába, hogy rétegről rétegre betont permetezzenek a falak felépítéséhez.

A módszer állítólag igen olcsó, és munkaerőt nem igényel. Később természetesen további épületeket is nyomtattak – 10 ezer dollárért kevesebb mint egy nap alatt kinyomtatható egy legalább 175 éven át lakható otthon.

Az ipari és az otthoni felhasználás is lehetséges
Az ipari és az otthoni felhasználás is lehetségesizusek / Getty Images Hungary

A nagyvállalatok sem maradhattak ki az őrületből: a Nike 2013-ban nyomtatott elsőként futballcipőt Vapour Laser Talon néven.

Protézisek és játékok készítésére egyaránt képes

Az állatok gyógyítása terén is nagy haszna lehet egy ilyen gépnek: sérült tukáncsőrt ugyanúgy kiegészítettek már 3D nyomtatott protézissel, mint teknőspáncélt, ezen túl pedig végtagsérült állatok mobilitásának elősegítésére is készültek már 3D nyomtatott eszközök.

A fogyatékossággal élők sokféle hasznát találhatják a technológiának: műalkotások replikáit, vagy akár azok megértését és élvezetét segítő eszközöket is készíthetünk 3D nyomtatással. A látássérültek számára így sikerült például élvezhetővé tenni a Mona Lisát is.

Persze olyan felhasználási lehetőségek is rejtőznek a 3D nyomtatásban, melyek leginkább a szórakozást szolgálják: Vasember ruhája, Amerika kapitány pajzsa, egy Anonymous-maszk vagy Groot kinyomtatása inkább hóbort, de épp ez teszi olyan érdekessé a technológiát – egyszerre képes nyomtatni rakétaalkatrészt és Batman-maszkot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra