7 bizarr karácsonyi hagyomány a gyorséttermi szentestétől a farönkverésig

Olvasási idő kb. 4 perc

Ahány ház, annyi szokás – nincs ez másképp a karácsonyi hagyományokkal sem. Míg mi Európa szívében tűkön ülve várjuk, hogy a Jézuska ajándékokat rejtsen a fa alá, és le sem ülünk az asztalhoz szenteste, ha nincs halászlé, a világ más tájain éppen sorok kígyóznak a gyorséttermek előtt, vagy egy emberarcú farönköt püfölnek.

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, bátran állíthatjuk, hogy valójában a 21. századi, totálisan elüzletiesedett karácsony maga az abszurd csimborasszója, de azért a világ országainak nagy múltú karácsonyi hagyományai között csemegézve is találhatunk néhány gyöngyszemet. 

Nincs karácsony KFC nélkül  Japán

Micsoda erőfeszítések árán töltjük meg mi, magyarok a karácsonyi asztalt tucatnyi rokonunkat jóllakatva, ügyelve az egyéni preferenciákra és diétákra, megcsillogtatva konyhaművészetünk legjavát! Ezzel szemben Japánban a karácsonyi vacsora legnagyobb erőfeszítést igénylő stációja az asztalfoglalás, ráadásul nem is akárhol: a KFC-ben. Bizony, az amerikai gyorsétteremben, ahol vödörben adják a csirkét. 

A japán karácsony nem a bejgliről és a halászléről, hanem a gyorséttermi sült csirkéről szól
A japán karácsony nem a bejgliről és a halászléről, hanem a gyorséttermi sült csirkéről szólTaro Karibe / Getty Images Hungary

Ezt az európai ízlés számára igencsak különös szokást a japánok aprócska konyháiknak és az étterem remek marketingjének köszönhetik. A vállalatnak ugyanis sikerült elhitetnie a kis szigetország lakóival, hogy nincs autentikusabb ünnepi fogás Amerikában a sült csirkénél. Karácsonykor az éttermek előtt ácsorgó Harland Sanders plasztikszobrok Mikulás-jelmezt öltenek, a pult mögül pedig különleges karácsonyi csomagolásban érkeznek a frissen sült csirkék. Akiknek pedig nem sikerült asztalt foglalniuk, házhoz rendelhetik a karácsonyi KFC-vödrüket.

A gonosz boszorkányok esete a háztartási seprűvel – Norvégia

Míg nálunk a gyerekek orrukat az ablaknak nyomva, ragyogó szemüket az ég felé emelve várják szenteste a Jézuska érkezését, addig a norvég gyerkőcök inkább biztos távolságba húzódnak a fagyos, skandináv éjszaka elől. 

A norvégok hiedelme szerint ugyanis ekkor gonosz szellemek és boszorkányok garázdálkodnak odakint, a sötétben. Nem véletlen, hogy mielőtt a családok nyugovóra térnek, minden seprűt, ami csak a háztartásukban létezik, jól eldugnak, nehogy egy boszorkánynak kedve támadjon meglovagolni. 

A norvégok szenteste biztos helyre zárják a seprűket
A norvégok szenteste biztos helyre zárják a seprűketWolfgang Kaehler / Getty Images Hungary

A tiszta ház a démonmentes ház – Guatemala

A túlvilági lényekben való hit a guatemalaiaktól sem áll távol. Úgy hiszik, hogy a démonok és más gonosz szellemek a ház koszos zugaiban húzzák meg magukat, így nem csoda, hogy számukra a tisztaság szent. 

A karácsonyt megelőző hetet ezért takarítással töltik: minden lomot és szemetet egy kupacba gyűjtenek az udvaron, az ördög képével megkoronázzák, és felgyújtják. A La Quema del Diablo, vagyis az ördögégetés hagyománya mögött az az elképzelés bújik meg, miszerint az év vége közeledtével hagyjunk hátra mindent, amire már nincs szükségünk, és új életünket a régi hamvaiból élesszük fel. 

Nyolc keréken a templomba – Caracas, Venezuela

Templomba járni a karácsonyt megelőző időszakban nem tűnik olyan különös szokásnak, kivéve persze ha a caracasiakról, Venezuela fővárosának lakosairól van szó. A helyiek ugyanis a karácsony előtti héten korán felkerekednek, hogy részt vehessenek a reggeli szentmisén, de nem akárhogyan: görkorcsolyával! A hagyomány olyan népszerű, hogy a fővárosban több utat is lezárnak, hogy biztosítsák a misére gurulók biztonságát. 

Karácsonykor nem lennénk szegény tío de Nadal helyében
Karácsonykor nem lennénk szegény tío de Nadal helyébennito100 / Getty Images Hungary

Tío de Nadal, a kaksizó farönk – Katalónia

A katalánok kétségkívül dobogós helyet érdemelnek bizarr karácsonyi hagyományukkal, a tío de Nadallal, vagyis Farönk nagybácsival. Ez a szokás mindaddig kedvesnek és helyénvalónak tűnik, amíg a gyerekek beöltöztetnek egy farönköt, majd két hétig gyümölcsökkel, magvakkal és édességgel etetik. A események ott kezdenek eldurvulni, amikor eljön a szenteste, és az éneklő család körbeállja a papírarcú nagybácsit. A gyerekek ekkor elkezdik botokkal püfölni egészen addig, amíg a rönk (fájdalmában vagy félelmében, ki tudja?) maga alá nem piszkít – ajándékokat természetesen. 

Gömbdíszek, fényfüzérek, pókhálók – Ukrajna

Ukrajnában a gömbdíszek, a fényfüzérek és a horgolt angyalkák mellett pókhálók is feltűnnek a karácsonyfán. A szokás egy régi, ukrán népmesére eredeztethető vissza, amelyben egy szegény asszony nem tudta miből feldíszíteni a fáját, és karácsony reggelén arra ébredt, hogy egy pók font gyönyörű alakzatokat a fenyő ágaira. Ma a jó szerencsét szimbolizálja. 

Portugáliában a holtaknak is akad hely a karácsonyi asztalnál
Portugáliában a holtaknak is akad hely a karácsonyi asztalnálalvarez / Getty Images Hungary

Teríték hat főre, két halottra – Portugália

A portugálok karácsonyi lakomája, a consoda nemcsak azért olyan kiadós, mert ki tudja, mikor esik be régen látott rokon vagy egy kedves ismerős, akinek illik helyet szorítani az asztalnál, hanem azért is, mert elhunyt szeretteiknek is megterítenek az asztalnál. Úgy tartják, ezzel szerencsét hozhatnak az otthonukra.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek