Világszerte javában folyik a készülődés az előttünk álló ünnepi időszakra: ahol rendszeresen sütnek, mostanra már a mézeskalácsok, karácsonyváró és adventi finomságok készülnek. Bizonyára nincs ez másképp a Buckhingham-palota konyhájában sem. Csak találgathatunk, mennyiféle finomság fog készülni, egy sütiről viszont biztosan tudjuk, hogy ott lesz az asztalon. Múlt karácsonykor ugyanis a királyi család hivatalos weboldalán és közösségi oldalán is posztolta a família egyik kedvenc karácsonyi sütijének receptjét, és ráadásul videós bemutatót is mellékeltek hozzá, így tényleg bárki el tudja készíteni ezt a karácsonyváró finomságot.
Fahéjas csillagok:
Hozzávalók
360 g porcukor
85 g tojásfehérje (ez körülbelül 3-4 tojás fehérjéje, de mérd ki pontosan)
20 g citromlé
300 g őrölt mandula
115 g kandírozott, aprított citrushéj
egy fél citrom reszelt héja
12 g őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A tojásfehérjéből a cukorral és a citromlével habot verünk. A harmadát félretesszük, mert a sütemény megkenéséhez később fogjuk használni. A maradék cukros fehérjét összekeverjük a többi hozzávalóval. A kandírozott, aprított héjat felhasználás előtt érdemes a dobozból kivéve fellazítani, szétteríteni, hogy a tésztában könnyen eloszlatható legyen.
A masszából tésztát gyúrunk és két sütőpapír között egy centi vékonyra nyújtjuk. Levesszük a felső sütőpapírt, és a kinyújtott tésztán a lehető legsimábban elkenjük korábban félretett cukros tojásfehérjét. A lekent tésztát egy órára a hűtőbe tesszük. Hűtés után tetszőleges formákat szaggatunk belőle Érdemes magas peremű formákkal dolgozni és néha meleg vízbe mártani őket, hogy ne ragadjon beléjük a süti. A kiszaggatott sütiket 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha megoldható, alsó sütéssel készítsük, mert a cél az, hogy a tojáshab hófehér maradjon.
Egy szilikonlapáttal az egyik süti széle alá nyúlva ellenőrizhetjük, hogy valóban kész-e. Ha igen, a széle könnyen elválik a papírtól, de az nem baj, ha a közepe még tapad. Ha kivettük a sütőből, harminc percig pihenni kell hagyni, ezután már gond nélkül feljön a süti a lapról. Tetszés szerint tovább is díszíthető, de a videó tanúsága szerint anélkül is nagyon szép.
A család Instagram-posztja alatt többen is jelezték, hogy a finomság egy hagyományos svájci ünnepi süti, a Zimtsterne egyik változata. Akár svájci, akár angol, a királyi család odavan érte, mi pedig könnyedén királyi hangulatot teremthetünk vele a konyhánkban.