Számos termékben jelen van, miközben használata jelentős természeti károkat okoz: ültetéséhez egyre több esőerdő-területet kell kiirtani, ami egyes fajok kihalását jelentheti és komoly szén-dioxid-kibocsátást hoz magával. Emiatt a pálmaolaj akár jóval drágább is lehetne, mint a többi, mégsem ez a helyzet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
De vajon miért ennyire olcsó? – tette fel a kérdést a Business Insider, és annak is utánajárt, mi a kedvező ár oka.
Évente átlagosan 8 kiló pálmaolajat fogyasztunk fejenként, és ez a szám aligha csökken jelentősen a jövőben, ahogy az alapanyag ára sem. Egy 2019-es MTI-hír szerint a pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben: ezzel akkor már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést. Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás, mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben, hála a Földért aggódó szervezeteknek és embereknek, mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet.
A kedvező ár oka egyszerűen az, hogy az olajpálmák nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek: gyorsan nőnek, bőséges termést hoznak, és vígan növekednek olyan talajban is, amelyben sok más növény nem képes.
Ennek ellenére érdemes lenne tennünk azért, hogy valamivel kevesebbet fogyasszunk belőle, hiszen a Greenfo korábbi becslései szerint naponta 6-12 orangután pusztul el kizárólag a pálmaolaj miatt, és az a szám a jövőben jó eséllyel tovább növekszik majd.