Így tisztíthatod otthon a légkondit a leghatékonyabban

A piszkos légkondi nem játék, egy-egy nem megfelelően karbantartott berendezés veszélyes lehet az egészségünkre. Ezek a szerkezetek könnyen nedvesednek, lecsapódik bennük a pára, amiben mindenféle gomba és baktérium jól megél. Ha pedig el is indítjuk a szerkezetet nyár elején, az egész az otthonunk levegőjébe kerül.

A klímaberendezések rendszeres tisztítása nagyon fontos, egyrészt a gép élettartama, működése, másrészt saját egészségünk érdekében. A szakemberek általában azt javasolják, hogy legalább évente egyszer kerüljön sor a klímatisztításra, mert az elhanyagolt klímák nemcsak betegségeket, de akár kellemetlen szagokat is terjeszthetnek, piszkos levegőt fújva a lakásba. Minden érv amellett szól tehát, hogy évente egyszer kihívjunk egy szakembert a tisztításra. De ha mi magunk vágnánk bele, az sem lehetetlen küldetés. 

Hogyan érdemes a klímát kitisztítani?

Határozottan érdemes gyakran megtisztítani vagy cserélni a szűrőket, nemcsak azért, hogy csökkentsük az energiaköltségeket, hanem azért is, hogy csökkentsük az allergének mennyiségét a levegőben – emeli ki a Health.com szakértője. Dr. James Sublett azt javasolja, hogy tavasszal és nyáron mindenképpen essünk neki a berendezésnek.

Ennek az a módja, hogy húzzuk ki a szűrőt és ellenőrizzük, hogy nem sérült-e. Ha szakadt, ki kell dobni és új, friss szűrőre kell cserélni. Ha nincs rajta sérülés, pihentessük egy kicsit valamilyen fertőtlenítőszerben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ezután óvatosan dörzsöljük le a szűrőt egy puha sörtéjű kefével, hogy megszabaduljunk minden piszoktól, majd hagyjuk, hogy alaposan megszáradjon. Mielőtt visszahelyezzük az egységbe, menjünk át rajta egy kézi porszívóval is, hogy a maradék porrészecskéket is eltávolítsuk. 

Az Ezermester tippjei szerint a klímatisztító spray is jó megoldás. Ennek használatához először áramtalanítsuk a készüléket, majd a fedőlapot nyissuk fel, és a mögötte található porszűrőt vegyük ki. A szűrő mögötti hűtőbordát alaposan fújjuk be a klímatisztító spray-vel, és amíg a szer hat, mossuk át alaposan szappanos vízzel a porszűrőt is. Utóbbinál elengedhetetlen, hogy hagyjuk alaposan megszáradni. 

De ha esetleg lecserélnéd a klímádat, vagy most döntötted el egyáltalán, hogy szükséged van rá, tájékozódj a lehetőségekről, mondjuk ebből a tesztből:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek