Kolompér, krumpér, kukulyó, bolyóka, grulya, tojórépa, pityere, svábtök, pityirkó, földimagyaró – igen, ez mind a burgonyát, azaz a krumplit takarja, ami alig néhány száz éve része a magyar konyhának.
Nem teljesen ártalmatlan
A krumpli bezöldülése természetes folyamat. Amikor fénynek van kitéve, elkezdi termelni a klorofillt – ez az a zöld növényekben megtalálható anyag, ami a napsugárzás energiáját elnyeli és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Ennek következtében a világos burgonya sárgáról vagy halványbarnáról olykor zöldre változik. Ez a folyamat sötétebb burgonyákban is előfordul, bár ott a sötét pigmentek elfedhetik – írja a Healthline.
A klorofill, amely egyes burgonyák zöld színét adja, teljesen ártalmatlan, sok növényben jelen van azok közül, amelyeket mindennap fogyasztunk. Ám a zöld burgonya mégsem teljesen veszélytelen: van benne ugyanis egy toxikus növényi vegyület, az úgynevezett szolanin.
A szolaninmérgezés legfontosabb jellemzői az émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, fejfájás és a gyomorfájás. Többen ajánlják, hogy vágjuk le a növény héját, ha zöldnek látjuk – ezt jó, ha megtesszük, de ha a burgonya nagyon zöld vagy keserű, akkor az a legjobb, ha kidobjuk és nem kockáztatunk.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés