Miért épp négyévente van olimpia?

Ez valami tradíció lesz egy jó kis történettel a háta mögött, vagy ennyi idő kell a sportolóknak felkészülni? Miért pont négyévente van olimpia?

A soron következő olimpiai játékok kezdete várhatóan 2021. július 23-án lesz, és egészen augusztus 8-ig szurkolhatunk a magyaroknak, vagy akiknek épp szeretnénk. Egészen különleges, hogy a tokiói olimpiát nem a negyedik évben tartják, hiszen hivatalosan 2020-ra tervezték, de a világjárvány miatt a mostani menetrend az, hogy 2021-ben rendezik meg. Vagyis most az ötödik évben olimpiázunk, és nem a negyedikben. És hogy ez miért olyan különleges?

Annyi biztos, hogy az olimpiákhoz egy rakás érdekesség kapcsolódik. 2000-ben, a sydney-i olimpián egy szakaszon egy búvár a víz alatt vitte az olimpiai lángot, de ma már az is fura, hogy egészen 1920-ig a kötélhúzás is olimpiai szám volt. Szintén izgalmas, hogy 1904-ben kizárták a maratoni futás győztesét a versenyből, mert futás helyett egy szakaszon kocsin utazott. Az 1900-as párizsi olimpia pedig öt hónapig tartott. 

Miért épp négyévente tartják az olimpiai játékokat?

Az első olimpiai játékokat i. e. 776-ban rendezték meg. Jó eséllyel már korábban is folytak hasonló sportversenyek, ám ezt követően általában négyévente rendezték meg a játékokat, vagyis leginkább a tradíció és a hagyománytisztelet az oka a négyéves ismétlődésnek. 

És ha már a legalapvetőbb olimpiás kérdéseknél tartunk: az öt karika a leggyakoribb magyarázat szerint az öt kontinenst, más vélekedések szerint a sport alapelveit szimbolizálja. Ezek a szenvedély, hit, győzelem, munkaerkölcs és sportszerűség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.