Mi a különbség a túró és a ricotta között?

Azt tudjuk, hogy mindkettő tejtermék, legtöbbjük kissé rögös állagú, olykor krémesebbek. Az ízükben és az árukban sincsenek hatalmas eltérések. Akkor tehát mi a különbség a túró és a ricotta között?

A ricotta a legtöbbször kicsit talán kenhetőbb állagú, semlegesebb ízű – talán emiatt kaphatott egészen más nevet? Vagy egyszerűen a túró olasz változatáról van szó, és ezért maradt rajta a jól csengő név? 

Ez a különbség a túró és a ricotta a között

A két terméknek valójában nem sok köze van egymáshoz, de annyi mindenképpen, mint amennyi mondjuk a pizzának és a nokedlinek. Ugyanonnan indulnak, de egészen más lesz a végeredmény. 

A ricotta elméletileg tehén-, juh-, kecske- vagy bivalytejből készülhet, de a leggyakrabban fogyasztott változata tehéntejből készül – írja róla a bonappetit.com. Ebben még nem is különbözne a túrótól, de van két fontos dolog, amiben igen.

ricotta olasz szó, „újrafőzött”-nek lehetne fordítani, és ez utal is az egyik legfontosabb különbségre, ami elválasztja a túrótól. Másik neve pedig lehetne savósajt vagy savótúró, hiszen a hagyományos túrók és sajtok többségével ellentétben tejsavóból készül.

Amikor az ember sajtot készít, akkor a tejet két külön állagú részre választja szét. Ennek nyomán létrejön egy szilárd anyag, ebből lesz általában a túró és a sajt, a másik rész pedig egy folyadék, amit tejsavónak hívnak – ebből készül a ricotta, ami gyakorlatilag a sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített tejsavót jelenti. 

Ebben a receptben ki is próbálhatod, milyen finom.

Mustra