Elsóztad az ételt? Ezekkel a módszerekkel mentheted meg

Ha van konyhai tudás, ami bármikor jól jöhet, az egyrészt az, hogy a mirelit pizza hány fokon sül tökéletesre, másrészt pedig hogy vajon mit kezdjünk azzal az étellel, amiben minden tökéletesen indult, csak éppen valahogy elsóztuk.

A természetben számtalan különféle só létezik, ám a legtöbbször az otthoni fogyasztásra készült konyhasót értjük a kifejezés alatt. Ételeink lelke egyrészt elengedhetetlen az emberi szervezet számára, mert az izomműködésben és a szervezet folyadékszabályozásában is kiemelt szerepet játszik, másrészt káros is lehet. Elég lenne naponta kb. 3-5 grammot fogyasztanunk belőle, ám ennél a sokan jóval több sót viszünk be az ételeinkkel. 

Ha megtörtént a baj

A legismertebb trükk szerint elég egy krumplit dobni az elrontott ételbe, ami belefőve felszívja a sót és megoldja a kellemetlen helyzetet. A Sheknows oldala viszont talált egy kísérletet, amelyben ezt a módszert kipróbálták, és az derült ki, hogy vannak ennél jobb megoldások is. 

Robert Wolke könyvében tudományosan igyekezett megközelíteni a konyhai praktikákat. A mítoszt tudományos tesztelés alá vette, majd elmagyarázta, miért nem működik valójában. Wolke szerint bár a burgonya felszívja a folyadék egy részét, és ennek eredményeként magát a sós ízt is, ám ténylegesen nem távolítja el a felesleges sót, csak annyira, mintha egy száraz szivacsot mártanánk az elsózott levesbe. A sókoncentrációban nem volt kimutatható különbség a burgonyával való főzés előtt és után – jelentette ki a szakember határozottan. 

Kés, villa, só.
Kés, villa, só.ClarkandCompany / Getty Images Hungary

Szerencsére mindez nem azt jelenti, hogy semmit sem tehetünk az elsózott ételeink feljavításáért.  Attól függően, hogy épp milyen összetevőkkel dolgozunk, az alábbi megoldások bármelyike megmenthet egy-egy konyhai sóbaleset után.

Adj hozzá vizet

Levesekben, pörköltekben és más, jellemzően vízzel, alaplével készülő receptekben egy kevés sómentes folyadék hozzáadása hígítja a sókoncentrációt. Ha így túl híg lenne a szószunk, sűríthetjük egy kevés étkezési keményítővel.  

Gondolkodhatsz a más folyékony összetevőkben is, amiket már tartalmaz az étel, a tejszíntől a paradicsomszószig – a hígítás mindenképpen javítani fog a helyzeten. 

Öblítsd le!

Egyes ételek, például a rizs, a hús és a zöldségek veszítenek sótartalmukból, ha leöblítjük róluk azokat a sókat, amelyeket még nem szívtak fel.

A burgonya sem feltétlenül rossz ötlet

A burgonya nem fogja eltávolítani a sót, de sótlan összetevők hozzáadásával mindig ellensúlyozhatjuk az elrontott fogások erőteljes fűszerezését. Adj az ételedhez még több zöldséget (igen, beleértve a burgonyát is), babot, vagy rizst – mindegyik javít majd a helyzeten.

Édesítsd egy kicsit, vagy adj hozzá valami savanyút

Néha a sós ízek ellensúlyozásához elég egy kevés cukor vagy méz. Ha ez nem illik az ételhez, egy kevés sav is kiegyensúlyozhatja a sós ételek ízét. A citromlé vagy az ecet nem fogja semlegesíteni a sótartalmat, de egy kissé elfedheti azt az olyan ételeknél, amelyekbe illik a savanykás aroma. 

Készíts egy kis szószt mellé, só nélkül

Ha túl sós lett a brokkolis csirke, egy adag krémes besamellel vagy paradicsomszósszal összesütve egészen új és sokkal kevésbé sós étel lesz a végeredmény. 

Tippek a túlsózás elkerülésére

Túlsózni nem is olyan nehéz egy ételt, főleg, ha épp kezdő vagy a konyhában, vagy ha olyan, már eleve sózott alapanyagokat, hozzávalókat használsz, amik mellett nehéz meghatározni az ideális hozzáadandó mennyiséget. A konzervek, a parmezán, a kapribogyó, a Worcestershire-szósz mind tartalmaznak valamennyi sót. A helyes arány kiokoskodásához kóstold meg az ételt minél többször, és ha ezt élelmiszer-biztonsági okokból nem tudod megtenni (például nyers hús vagy tojás készítésénél), akkor inkább kevesebbet adj hozzá, és az asztalnál pótold. 

Soha ne mérd a sót (vagy bármilyen fűszert) közvetlenül főzőedények, edények vagy tálak fölött, amelyekben főzöl, és minden alkalommal ellenőrizd a sótartó fedelét, hogy elég jól zár-e. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek