Megvan, miért barnul be a májas, és az is, hogy mit tehetsz ellene

Olvasási idő kb. 2 perc

Bosszantó, amikor a májas és párizsi széleit ki kell dobni, mert megbarnulnak, és kicsit kemények is lesznek. De valóban ki kell dobni, és a termék vajon romlásnak indult-e, ha a szélei barnák? Utánajártunk.

Az egyik legjobb megúszós alapanyag a májkrém, amiből kifejezetten finomakat is lehet kapni mostanában, így egy gyors reggeli szendvics tetején klasszul megfér egy nagy adag friss snidling társaságában.

A májpástétom és a májkrém egyébként nem ugyanaz: a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a májpástétom egyenletesen világosbarnás rózsaszínű, homogén, puha, szeletelhető, nehezen kenhető húskészítmény, amit legalább 3 centi átmérőjű mesterséges burkolatba töltenek és főzéssel hőkezelik. Sertés- vagy marhamájból készül, vöröshagymás-borsos aromákkal. A sertésmájkrém pedig olyan hőkezeléssel tartósított húskrém, amit legalább 25 százalék sertésmájból, aprított húsokból, gyártásiszalonna-alapanyagból vagy sertészsírból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból finomra aprítással vagy passzírozással készítenek. Folytathatnánk a definíciók sorát mondjuk a baromfimájkrémmel, ám a mai kérdésünk inkább az, vajon miért barnulnak be ezek viszonylag gyorsan, és mit tehetünk a jelenség ellen. 

Miért barnul be a májas, és mit tehetünk ellene?

Braunné Pavelka Márta, a Gyulahús Kft. egyik üzemvezetője azt mondja: a töltelékes áruk, a májas, párizsi és néhány felvágott azért barnul be, mert amikor a termék oxigénnel találkozik, oxidációs folyamat indul be a felületén, ami egy kicsit az alma bebarnulásához hasonlít, és a felület kiszáradásával jár. 

Kétféleképpen tudunk tenni a máj vastartamának oxidációja ellen: fontos, hogy az elfogyasztás előtti percekben tálaljuk ki, illetve ha elálljuk az oxigén útját, vagyis jól becsomagoljuk, az is segíthet – adja meg a választ a kérdésre a szakember, hozzátéve, hogy ez az egész csupán „érzékszervi jelenség”,  vagyis ettől még a termék nem romlott, még ha érthető módon sokan idegenkednek is a kissé bebarnult felületek elfogyasztásától. 

A legszerencsésebb hagyományos alufóliával eltakarni, ami a fénytől is véd. A fény és a hő is elősegíti a folyamatot, így ha hűvös helyen tartjuk, azzal is tehetünk ellene – fűzte hozzá Braunné Pavelka Márta, aki azt javasolja: tároljuk a májast úgy, hogy a csomagolást adagoláskor ne vágjuk le róla, csak szorítsuk ki belőle a levegőt, majd zárjuk el egy csipesszel, így sokáig friss marad. 

 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek