A medvehagyma elnevezés nem magyar sajátosság: az Allium ursinumnak már a latin nevében is benne van a medve (ursus), és ez több nyelvben is megmaradt. Angolul hívható bear’s garlicnak, a németeknél Bärlauch, spanyolul ajo de oso, olaszul pedig aglio orsino néven ismerik.
A többi növény is szereti: a medvehagyma remek társnövény a veteményesben, a babra és borsóra például kiváló hatással van, védi őket a kártevőktől és betegségektől.
De honnan kapta nevét a medvehagyma?
Annyira egészséges, hogy a medvék hihetetlen erejével ruház fel? Esetleg a levelei hasonlítanak a medve bármelyik testrészére? Netán egy félreértés vagy szórakoztató történet kapcsolódik a névadáshoz?
Nem – egyszerűen arról van szó, hogy nemcsak mi, hanem a medvék is szeretik. Ezek az állatok téli álmuk után a lehető legtöbbet eszik belőle annak érdekében, hogy a hosszú pihenő után elegendő vitaminnal és rengeteg ásványi anyaggal töltsék fel a szervezetüket.
Hogy honnan tudnak jó hatásairól, az rejtély, ám annyi biztos, hogy igazuk van. Sok benne a C-vitamin, segít az emésztésben, jót tesz a veseműködésnek, emellett vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is van.
Szedésekor arra figyelj, hogy levelei összetéveszthetők a májusi gyöngyvirágéval, aminek fogyasztása már kis mennyiségben is halálos lehet.
Ha levest főznél belőle, első körben ezt a receptet ajánljuk: