Ezért penészedik a virágföld teteje

Szobanövényeket tartani sok szempontból öröm: egyrészt szebb, zöldebb, élettel telibb velük a lakás, és a természet egy kis darabkáját csempészik otthonainkba. Kivéve, ha penészedik a virágföld, mert abban az esetben inkább a bosszúság egy darabkáját csempészik bele.

Home office-ban is hasznos: kutatások bizonyítják, hogy a szobanövények nemcsak nyugtatólag hatnak az idegrendszerre és oldják a szorongást, de javítják a koncentrációt, növelik a munkakedvünket és úgy általában fokozzák az elégedettség érzését azoknál, akiket körülvesznek. 

Na de miért penészedik a virágföld teteje?

A jelenség oka a magas páratartalomban és a sok kicsi locsolgatásban keresendő, így a megoldás is az lehet, hogy hagyjuk kiszáradni a virágok földjét kissé, ritkábban locsoljunk, és ha szükséges, szerezzünk be egy páramentesítőt is. 

Az alapos válaszhoz azonban azt érdemes megvizsgálnunk, mitől lehet egyáltalán fehér a virágföld. Ennek több oka is lehet, a teljesen ártalmatlanoktól az egészen veszélyesekig. Lehet például, hogy csak lerakódásokról van szó, hiszen a műtrágyában és a vízben található só és mész kiülhet, összegyűlhet a virágföld tetején. Ilyenkor elég, ha kicseréljük a problémás földet frissre, és a gond megoldódik.

Ha azonban a fehér réteg állaga vattaszerű, és a szaga dohos, akkor jó eséllyel penésszel állunk szemben, ami nemcsak a növényeink egészségének, de a sajátunknak, sőt még a velük együtt élőkének is árthat. A magas komposzttartalmú virágföld használatakor a túlöntözés szintén tökéletes feltételeket teremt a penészedéshez, sőt akár még a gombás fertőzéshez is, ilyenkor vigyük a növényt a szabadba és ültessük át, alaposan, ecetes vízzel megtisztítva a cserepet is. 

A virágföldet megvédhetjük a penész ellen, ha a talajt minden locsolás előtt hagyjuk kissé kiszáradni, és szerencsés, ha olykor fellazítjuk a föld felső rétegét. Jó módszer a növényeket alulról öntözni, így kisebb eséllyel alakul ki a penészedés.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek