Innen kapta a nevét a madártej

A madártej francia eredetű desszert, egy nagy adag tejsodó, benne úszó habgaluskákkal. Hidegen a legfinomabb, előtte már csak annyi a dolgunk, hogy a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, és felforralt, vaníliás cukorral összekevert tejben kifőzzük. De honnan a desszert fura elnevezése?

Talán mindannyian próbáltuk már lefordítani kedvencünk nevét külföldi ismerőseinknek, ami sem bird’s milk, sem Vogelsmilch néven nem visz közelebb a megoldáshoz. A németek egyébként ismerik az angol nyelven inkább floating islands névre keresztelt desszertet, amiről annyi egészen biztos: nem csak a habos megjelenése, de elnevezése sem mindennapi.

Miért madártej?

Az elnevezésnek jó eséllyel valami köze azért van a madarakhoz és a tejhez, ám nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Sokak szerint nem a madárból lefejt tejre utal a név, hanem egy olyan édességre, ami úgy néz ki, mintha az ízesített tej tetején kis, fehér madarak úszkálnának. 

Legalábbis ez az egyik értelmezés. 

A nyest.hu hozzáfűzi: a név számos országban takar valamilyen édességet, ám ezek közül sok nem is hasonlít a mi tejes desszertünkre, sokkal inkább egy tojáshabos szelet, csokoládéval bevonva. 

A legnagyobb valószínűség szerint azonban egy vándorkifejezésről van szó, mely eredetileg egy képzeletbeli ételt jelölt, méghozzá úgy, hogy olyan ételféleségre utalt, mely nem is létezhet: a madár tejére – írják, kiemelve, hogy ezt a fantázianevet ragasztották később többféle édességre. 

Ez pedig a másik lehetséges megoldás, de van harmadik is, ami kissé pontosítja az előbbit.

Magyar Nyelv közösségi oldalon azt írják: az elnevezés a latin lac gallinaceum (tyúktej) kifejezésből ered, a szó pedig az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) „madarak teje” – kifejezés tükörfordítása.

Ez a több ókori szerzőnél előforduló kifejezés olyan finom ételt jelölt, amit csak elképzelni tudunk (mint például a madarak teje). A név pontos eredetét talán sosem tudjuk meg, de annyi érdekességet mindenképpen, hogy lengyelek az általunk ismert fogást zupa nic, azaz „semmileves” néven emlegetik. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.