Dagasztani az élesztővel készült kelt tésztákat kell, vagyis például a buktákat, fánkokat, pizzát és kenyeret. Ettől lesznek igazán finomak, rugalmasak és levegősek egyszerre.
Miért van szükség a dagasztásra?
A legegyszerűbb válasz szerint pontosan azért, mert ettől lesz rugalmas és levegős. A Hogyankell.hu azt írja, a dagasztás során alakulnak ki azok a sikérszálak, amelyek a kelt tészták tartását adják.
Csinálhatod kézzel vagy géppel – utóbbi előnye nemcsak a kényelem, hanem az is, hogy a gép nagyobb erőt tud kifejteni, mint a kéz, ráadásul kicsit több vizet és levegőt lehet a tésztába beledolgozni. Ha nem vagy profi kézi dagasztó, akkor a géppel dagasztott tésztáid könnyebb és szellősebb szerkezetűek lesznek.
Akkor van kész, amikor a tészta teljesen homogén, nincsenek benne lisztszemcsék, a felülete fényes. Egy rutinosabb dagasztónál a fehér tészta kézi dagasztással akár már 7 perc után jó lehet, a barna tésztának általában egy kicsit több idő kell.
Ebben a videóban azt is megmutatják, hogyan kell jól dagasztani: