3+1 fontos tanács az életre az idősektől fiataloknak

Úgy érzed, kész káosz az életed, és fogalmad sincs, hogyan élhetnéd túl a húszas éveidet? Érdemes meghallgatni olyanok tanácsát, akiknek sikerült ez a „lehetetlen feladat”, és tapasztaltabbak, bölcsebbek nálad.

Melissa A. Matthews, a Medium Post-Grad Survival Guide szerzője az egyetem elvégzése után hazaköltözött szülővárosába, New York Brooklyn negyedébe, ahol állást kapott egy művészeti galériában. Az anyagilag padlón lévő, egyik alkalmi munkából és alkalmi kapcsolatból a másikba eső lány hirtelen belecsöppent a felnőtt életbe. De szerencsére mielőtt végleg kétségbeesett volna, megismerkedett Jacquival, egy 75 éves helyi művészettörténésszel, aki nemcsak szakmailag mentorálta, de egész életére vonatkozóan hasznos tanácsokkal látta el. A szerző megosztja az olvasókkal, milyen jó tanácsokat adott neki a nálánál háromszor idősebb hölgy.

1. Állj ki magadért

Állj ki magadért, ugyanis senki más nem fogja megtenni helyetted. Sok fiatal fél a kudarctól, a visszautasítástól, ezért inkább visszahúzódik, és elfogadja a számára kevésbé jó dolgokat. Állj a sarkadra, és legyél határozott. Mondd meg a főnöködnek, hogy fizetésemelést kérsz, az állásinterjún közöld, hogy mennyi a minimum pénz, amiért elvállalod a munkát. Mondd meg a párodnak, ha gond van a kapcsolatotokban, és szeretnéd, ha változtatnátok valamin. Tudd, mikor kell nemet mondani, ahelyett hogy mindig bólogató Jánosként viselkedsz. Az önbizalom az egyik kulcs az előrejutáshoz. A lehetőségek rád várnak, csak meg kell teremtened őket, ahelyett, hogy sodródnál az árral.

Mit tanácsolnak az idősek a huszonéveseknek?
Mit tanácsolnak az idősek a huszonéveseknek?Bojan89 / Getty Images Hungary

2. Legyenek titkaid

A közösségi média korában mindenkiről tudunk mindent. A fiatalok többsége a világháló nyilvánossága előtt éli az életét, és minden apróságot megoszt másokkal. Az egészséges lelkiállapothoz és önképhez szükséges azonban, hogy legyenek olyan szeletei az életednek, melyekről csak te tudsz. Ez az a biztonságos kikötő, ahová elmenekülhetsz a nyilvánosság előtt leélt mindennapok sodrából. Ha semmit sem hagysz meg magadból magadnak, hamar kiégsz. A magánéleted a saját tulajdonod, és nem adhatod oda teljes egészében másoknak, hogy kisajátítsák.

3. Válogasd meg, kikkel barátkozol

Fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magad a szakmádban és a magánéletedben egyaránt, akik hisznek abban, amiben te, támogatnak a céljaid elérésében, és pozitív hatással vannak rád. A rossz társaság könnyen lehúz magával, és akadályoz a céljaid felé vezető úton. Nem szabad olyanokra pazarolnod az idődet és az energiádat, akik csak hátráltatnak.

Végszóként Matthews azt tanácsolja, hogy ne csak a veled egykorúakkal, egyívásúakkal barátkozz. Keresd olyanok társaságát is, akiknek látszólag más a hátterük, más az életkoruk, mint neked. Sokszor az ilyen találkozásokból tudod a leghasznosabb tapasztalatokat leszűrni. Nem szégyen olyasvalakire hallgatni, aki megjárta azt az utat, amelyen te most vergődsz keresztül, és meg tudja osztani veled a tapasztalatait. Legyél nyitott, és hallgasd meg őket, amikor tanácsot adnak. Fiatalon tényleg sok mindenen kell átküzdened magad, de nem kell feltalálnod a spanyolviaszt: mások már átélték és túlélték ugyanezt – az ő stratégiájukat te is könnyen hasznosíthatod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek