A vándor, aki mindig a meztelen testrészei miatt került bajba

Olvasási idő kb. 3 perc

Stephen Gough nem zavartatta magát, levetkőzött pucérra, és nyakába vette a világot.

2003-ban a brit Stephen Gough az erdőben sétált, és egyszer csak megvilágosodott: ha a fák nem viselnek ruhát, akkor nekünk sem kellene! Így attól a pillanattól kezdve nudista lett, és bejárta a Brit-szigetek zegét-zugát, egy szál falloszban. Ő lett a Meztelen Vándor.

A baj persze a csőstül jött, a prűd angolok ugyanis nem voltak kibékülve a meztelen test látványával, a rendőrség pedig egyre többször cuppant rá a ruhátlan Stephenre, így minden alkalommal megbírságolták, ha nudista szokásait gyakorolva rajtakapták. De a Meztelen Vándor sem a nézeteit nem cserélte, sem a „ruháit”.

Gough kamionsofőr volt Hampshire-ből, aki egyszer csak gondolt egyet, és bejárta hosszában Britanniát úgy, hogy mindössze csizmát, zoknit, batyut és néha egy kalapot hordott. Első, egyéves útja során le is tartóztatták, de ő nem félt tovább űzni különleges hobbiját, 2005-ben újra ott vándorolt az angol hegyek és völgyek között. Újra letartóztatták.

Így aztán kialakult egy kínosan nevetséges szituáció, ami örök körforgásban tartotta a rendőrség dolgozóit és Gough-t: mihelyst kikerült a hűvösről, meztelenre vetkőzött, a rendőrség pedig jött és visszavitte a hűvösre. 2008-ban hat darab lépést tett meg a bíróságról kifele, amikor újra bilincsbe verték. Ugyanebben az évben már a börtönből kifele meztelenül jött ki. A hercehurca egészen 2012-ig tartott, amikor a rendőrség belátta, hogy nincs értelme tovább harcolni, a bíróság pedig egyszerűen csak elengedte Gough-t, mondván, hogy majd más rendfenntartó szervezet elkapja, ha akarja, ők már nem foglalkoznak vele.

Persze a történet azon túl, hogy végtelenül abszurd, megmutatja a társadalom és a felépített szabályrendszer balgaságát. Mert habár Gough nem tett az égvilágon semmit – ahogy ezt többször is kimondta a bíróság –, mégis több időt töltött börtönben tíz év alatt, mint némely valódi bűnöző, kihagyva ezzel a lehetőséget, hogy lássa felnőni a gyerekeit, csakis azért, mert a társadalom túlságosan prűd ahhoz, hogy a férfi meztelen intim részeit lássa. És ahogy Gough a fegyházban is megtagadta a ruha viselését, összesen több időre zárták be őt a sötét zárkába, mint egy sorozatgyilkost.

Te mászkálnál meztelenül a szabadban? (A kép csak illusztráció)
Te mászkálnál meztelenül a szabadban? (A kép csak illusztráció)Oleh_Slobodeniuk / Getty Images Hungary

Persze mindezért nem lehet hibáztatni senkit: a Meztelen Vándornak mély meggyőződése, hogy így akar létezni, a rendfenntartó szervezetek pedig kínjukban nem tudtak mást tenni, mint újra és újra bíróság elé állítani. Mégis, tíz év alatt összesen egymillió fontnyi összeg ment el Stephen Gough megbocsáthatatlan bűneire a brit adófizetők pénzéből – azokéból, akik csukott szemmel, szemérmeskedő jajkiáltással hívták rá a rendőrséget. Ironikus.

Végül 2016-ban a férfi felhagyott meztelen hadjáratával, ugyanis haldokló anyját kellett ápolnia, és nem engedhette meg, hogy minden egyes gyógyszertárba tartó útja egy rendőrautóban végződjön.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek