3 mesebeli, magyar szurdok őszi kalandozáshoz

Elérkezett a túrázók egyik kedvenc hónapja. Ilyenkor úgy élvezhetjük a természetet, hogy még nem kell tartanunk a fagyoktól, de már magunk mögött tudhatjuk a kánikulát, nem beszélve az ősz csodálatos színeiről. Izgalmas és gyönyörű szurdokokat ajánlunk az őszi kirándulásokhoz.

A völgyek mindig a kedvenc túracélpontjaim közé tartoztak. Változatosak, szépek és kalandosak, olyan helyek, ahol az ember amolyan gyerekkort idézően piszkos lehet, miközben létrákon és hegyoldalakon mászik fel, vagy éppen patakok felett kel át. Ha emlékezetes élményre vágysz, akkor idén ősszel vedd be valamelyiket a hazai szurdokok közül.

#1 Rám-szakadék, Pilis – Visegrádi-hegység

A Rám-szakadék az egyik legnépszerűbb hazai szurdok a túrázók körében. Nem véletlen: közel van Budapesthez, a mászás jutalma a gyönyörű panoráma Dobogókőről, és persze izgalmas kirándulást ígér. Kétségkívül ősszel a leghangulatosabb, amikor a völgy fölé aranyfényű fák hajolnak, leveleikkel beterítik a mohás sziklákat és a patakot.

A túrát kezd lentről felfelé, Dömöstől Dobogókőre. Fontos, hogy megfelelő felszerelésben – tornacipő helyett bakancsban – érkezz. A Rám-szakadék a létráktól és a korlátok segítségével megmászható szakaszoktól olyan izgalmas, viszont ezek nyirkos időben csúsznak.

Dömösön csak a túrajelzéseket kell követned, hogy eljuss az erdei útig, ami a Rám-szakadékhoz vezet, ha pedig megérkeztél a völgybe, már lehetetlen eltévedni. A szurdok tetejére érve folytathatod az utat Dobogókőre, vagy pedig tehetsz egy körtúrát a vele párhuzamosan futó Lukács-árokban, visszafele haladva. A túra így sem hosszú, alig 9 kilométer, ezért akár nagyobb gyerekekkel is neki lehet vágni.

#2 Dera-szurdok, Pilis

Valószínűleg nehéz olyan völgyet találni Magyarországon, amire nem illik a mesebeli jelző, de a Dera-szurdok göcsörtös gyökerű fái, mohás sziklái és fahidacskái egy az egyben a hobbitok kedvenc kirándulóhelyeit idézi. Mivel itt nincsenek veszélyes vagy mászós szakaszok, ezért kutyával is simán neki lehet vágni, arra azonban készülj, hogy más is így tesz.

A völgy Pilisszentkereszttől mindössze egy kilométerre fekszik, ha kocsival érkezel, leparkolhatsz a szurdok déli bejáratánál található parkolóban. A túra után pedig akár piknikezhetsz, sütögethetsz a tisztáson. A völgyet fél óra alatt kényelmesen bejárhatod, az egész körülbelül 2 kilométer, ezért ha nagyobb kirándulásra vágysz, akkor Pilisszántó felől is megközelítheted, a zöld jelzést követve.

Frissítés: "A Pilisszentkereszti Erdészet felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a Dera-szurdokban lévő gyalogos hidak balesetveszély miatt részben elbontásra kerültek, a kék sáv turista út nem járható. Kirándulni az érintett útszakasz helyett a vele párhuzamos hegygerincen haladó kék háromszög turista úton lehetséges, amíg a hidak pótlása megtörténik. Az erdészet köszöni a kirándulók megértését."

#3 Holdvilág-árok, Pilis – Visegrádi-hegység

A Holdvilág-árok magában foglalja mindazt, amit a Rám-szakadék és a Dera-szurdok tud, de csak azoknak ajánlom, akik gyakorlott túrázók, és van túrabakancsuk. Hangsúlyozom: nem sport-, futó- vagy teniszcipőről, hanem túrabakancsról van szó. Főleg olyankor életbevágó a megfelelő lábbeli, amikor egy zuhé veszélye fenyeget, ugyanis a nedves hegyoldallal nem olyan egyszerű megbirkózni. Vízálló kabátra pedig az esőtől függetlenül mindenképpen szükséged lesz.

A szurdokot Kiskovácsi irányából érdemes megközelítened, ahonnan patakparti ösvény vezet a völgybe. Az ösvényt a sziklák között csordogáló víz és hidak keresztezik, és hol a völgy meredek falára kell felbaktatni, hol pedig sziklákon átmászni. Az árok fő látványossága a végén alázúduló vízesés, ami mellett létra visz fel a tetőre. Itt lesz szükséged az esőkabátodra, ha szeretnéd szárazon megúszni az akciót, viszont ha kevésbé vagy kalandvágyó, választhatod a vízesést kikerülő ösvényt is, ami a domboldalra fut fel.

Kiskovácsiba a zöld kereszt jelölést követve juthatsz vissza egy árnyas, erdei úton. A Gyopár-forrásnál még az utolsó szakaszra feltöltheted a kulacsodat. A túra hossza nagyjából 7 kilométer, ezért szép időben az egész családdal – kicsikkel és nagyokkal – nekivághatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra