Ezért nem nagyon voltak Európában hurrikánok. Eddig

Amerikában tombol a hurrikánszezon, mi azonban ebből nem sok mindent tapasztalunk. Mi ennek az oka, és meddig tartható fenn a jelenlegi helyzet?

Európában nagyjából 50 éve nem észleltek hurrikánt. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, a hurrikánszezon hatásait mi is érezzük, de szerencsére csak erős szél és esőzés formájában. De miért nem alakulnak ki Európa közelében hurrikánok? A válasz rendkívül egyszerű: a kontinens elhelyezkedése miatt.

A globális felmelegedés a ciklonokat sem kíméli 

A hurrikánok jellemzően a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, a meleg tengerfelszín és a magas páratartalom hatására alakulnak ki. A felszálló meleg, párás levegőből zivatarfelhők alakulnak ki, amelyek ezután tovább szívják magukba a párás levegőt, és minél többet szívnak magukba, annál erősebb lesz a hurrikán. Egy idő után a felhő függőleges kiterjedésű lesz, létrejön a turbulencia, majd pedig az egész egy hatalmas szupercellarendszerré alakul át, amit a Föld Coriolis-ereje forgat. A hurrikánok útvonala leginkább a nyugati irányú passzátszéltől függ, ez az oka annak, hogy éppúgy, ahogy az Egyesült Államok nyugati részét, jellemzően Európát is elkerülik a ciklonok.

A globális felmelegedés hatására pár éven belül akár hozzánk is elérhetnek
A globális felmelegedés hatására pár éven belül akár hozzánk is elérhetnekJohn M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

2000 óta nagyjából 30 hurrikán hatását észlelték Európában. Összehasonlításképpen, csak Floridában ez idő alatt 79 hurrikán tombolt. Annak oka pedig, hogy megússzuk a hurrikánokat, nem más, mint hogy a kialakulása helyétől számítva Európáig majdnem 350 kilométert kell megtennie egy-egy búgócsiga formájú ciklonnak. Útközben ahogy egy ilyen viharrendszer eléri az északi szélesség 30. fokát, találkozik a szubtrópusi futóáramlással, ami a passzátszéllel ellentétes irányba mozog, és ezzel keletre irányítja a hurrikánt. És mivel itt alacsonyabb a tenger hőmérséklete, a ciklon veszíteni kezd az erejéből, és Európa partjaihoz érve már csak az erős szél és vihar marad belőle. Ezt jellemzően Írország és Nagy-Britannia partjainál lehet megfigyelni, de előfordult már Görögország vagy Oroszország területén is.

Ha most megnyugodtál, hogy akkor minket soha nem érnek el a hurrikánok, van egy rossz hírünk: a globális felmelegedés hatására az óceánok vize is melegszik, így egy idő után már nem fognak eltűnni a hurrikánok, mire elérik Európát. Előrejelzések szerint a 21. század vége felé egy-egy hurrikánszezonban akár 13 ciklon is elérheti majd a kontinensünket, szemben a jelenlegi kettővel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek