Horvátország a strandokon túl: ennyi mindent lehet még csinálni

Évről évre rekordot dönt a Horvátországba utazó magyarok száma. Az Adria gyönyörű partvidéke, a sok kisebb-nagyobb sziget főként a tenger szerelmeseit vonzza, de nem kell leragadni a strandoknál, rengeteg látnivaló van a tengerparton kívül is.

A turizmus.com azoknak gyűjtött össze néhány látnivalót, akik szívesen eltávolodnak a zsúfolt strandoktól, hogy a vidék rejtett kincseit is felfedezzék. 

Isztria

Kezdjük a számunkra legkönnyebben elérhető Isztriai-félszigettel. Sokan kedvelik az idilli Porečet, amelynek csodálatos bazilikája a világörökség része. A városból, központi elhelyezkedésének köszönhetően, Isztria számos izgalmas helyszíne elérhető.

Mindenképp megér egy kirándulást a várostól délre fekvő Limski kanal, azaz a Lim-csatorna: az egyedülálló természeti képződmény leginkább a norvég fjordokra hasonlít. A kiszáradt folyó tölcsértorkolatát, ahova benyomult a tengervíz, észak-európai társaihoz való hasonlósága miatt fjordnak is hívják – itt forgatták egyébként a Vikingek című filmet is.

A Poreč városával szemben fekvő Sveti Nikola szigete szintén kihagyhatatlan, ide félóránként indulnak vízitaxik a városból. A sziget sziklás részén, amely a nyílt tengerre néz, mindig találhatunk egy-egy magányos napozóhelyet is. Sveti Nikola legismertebb strandja az 1895-ben megnyitott Oliva strand, amit szilákból és kövekből alakítottak ki, egy kerek medencéhez hasonlóan. Itt áll az Adria egyik legrégebbi világítótornya, az 1402-ben épült, 15 méter magas Körtorony is.

Novigrad Isztria északnyugati részén, a Mirna folyó torkolatánál fekszik. A kis halászfaluban a félsziget legjobb haléttermeit találjuk. Sokan már a remek fogások miatt is idelátogatnak, hiszen a város Isztria egyik kulináris központjának számít. Aki itt jár, annak a Novigradtól félórányi autózásra lévő, dombtetőn épült bájos művészvárost, Groznjant is érdemes felkeresnie. Szintén bámulatos az épségben megmaradt középkori Motovun, amely az Isztria kellős közepén, a Mirna folyó völgyében, egy kis domb tetején fekszik. A két város meglátogatását könnyen össze lehet kötni.

Meleg nyári napokon hűsölésre is nagyon jó a Novigradtól mindössze 9 km-re fekvő Mramornica-barlang, ahol a hőmérséklet állandóan 14 °C, emiatt a cseppkőbarlangot a helyi borok érlelésére is használják.

Aki az érintetlen természet szerelmese, az keresse fel az Isztria délnyugati partjainál, Pulától nem messze fekvő Brijuni Nemzeti Parkot, amely két nagyobb és tizenkét kisebb szigetből álló szigetcsoport. A szomszédos szárazföldről kirándulóhajókkal ideérkező turistacsoportok dacára nyugalmas pihenésben lehet részünk a szigeteken, ahol nincsenek állandó lakosok.

Kalandozások a szigeteken

A közelsége miatt a magyar utazók körében népszerű Krk szigetén találjuk Dobrinjt: a kis hegyi település a sziget északi felén, Malinska és Silo között fekszik. Maga a település is hangulatos, de nevezetessége a Konoba Zora nevű étterem, ahol házi készítésű krki ételeket lehet kóstolni: a szokásos hal- és rákkínálat mellett többek között hagyományos helyi tészta (surlice), polenta, kiváló juhsajt vagy bárányos zgvacet (pörköltszerű ragu) is szerepel az étlapon.

A dalmáciai Brač Horvátország egyik legnagyobb és legnépesebb szigete, amit a szőlők és olajfák szigeteként is emlegetnek. Brač híres az ókor óta fejtett fehér mészkövéről is, amit a washingtoni Fehér Ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri katedrális és több velencei palota építéséhez is használtak. Itt emelkedik a 778 méteres Vidova Gora, az Adriai-tenger szigetvilágának legmagasabb csúcsa, ahonnan tiszta időben az összes dalmát szigetet látni lehet. Ha felmászunk rá, megcsodálhatjuk a Bol település közelében fekvő Zlatni Rat (Aranyszarv) partszakaszt. A tengerbe benyúló földnyelv a hullámzás és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját. A falu keleti szélén, egy kis félszigeten áll az 1475-ben alapított dominikánus kolostor, ahol különleges botanikus kertet és múzeumot látogathatunk meg. Bol és Milna között fekszik a szenzációs Pustinja Blaca kolostor, ami egymáshoz kapcsolódó sziklák, barlangok összessége, egykor a remete szerzetesek lakóhelye volt. A valaha elszigetelt, titokzatos épületben ma az egykori szerzetesek mindennapi életébe betekintést nyújtó múzeum működik.

Azok számára, akik először járnak Hvar szigetén, meglepő lehet, hogy Dalmácia többi szigetével ellentétben Hvar jelentős részét erdő borítja. Ha elkerülnénk a tömeget, itt érdemes kisebb településeket választani a nyaraláshoz. A sziget északi, Bračra néző partján fekszik Stari Grad. A város egyik legérdekesebb épülete Petar Hektorović reneszánsz költő mesebeli kastélya. Az eredetileg 13. századi palotát Hektorović átépíttette és kiegészíttette egy belső halastóval, amely egy csatornán keresztül közvetlen összeköttetésben áll a tengerrel. Szintén a szigetnek ezen az oldalán, egy fjordszerű, mély öböl mellett található Vrboska, a csendes kisváros. A barokk Szent Lőrinc plébániatemplom főoltára egyes vélemények szerint Tiziano alkotása, mások szerint Paolo Veronese műhelyéből került ki.

A borok kedvelőinek Hvar autós kalandtúrát is kínál: Stari Gradból indulva egy, csak egyirányú forgalomra alkalmas, sötét alagúton át lehet eljutni a sziget déli oldalára, ahol a meredek hegyoldalakat plavac mali szőlőültetvények borítják. Az alagút után jobbra kanyarodva Zaraće település után az út egyenesen az egyik legrégebbi plavactermelő borászatához visz, ahol lehetőség van megkóstolni Dalmácia egyik legjobb vörösborát.

Aki pedig nem mindennapi élményre vágyik, az hajózzon el a Hvar város előtt sorjázó Pakleni szigetcsoporthoz, amelynek egyik fő attrakciója a homokos strandjáról nevezetes Palmizana-öböl.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek