Ennyi pénzből nyaral idén egy átlag magyar

Idén a magyarok 64 százaléka megy nyaralni, ami 5 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Melyek a kedvenc úti céljaink és hogyan teremtjük meg a nyaralásra a lehetőséget?

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek. Ennek a fő forrása a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az előre félretett pénz, idén először viszont már nem a vízpartok a legnépszerűbb úti célok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

Egyre többen jutnak el külföldre

A tavalyi 59-ről 64 százalékra növekedett a nyaralást tervező magyarok száma. Szinte minden demográfiai csoportból többen jutnak el idén nyaralni, de különösen a nők, a 30-39 évesek, a falun élők és a 170 ezer forint alatti háztartási jövedelműek körében látható növekedés. A nyaralást nem tervezők elsősorban anyagi okok miatt nem mennek (ők az otthonmaradók 51 százalékát teszik ki), de ez idén valamivel kevesebb embert jelent, mint az elmúlt években. Az idei nyaralásra átlagosan 9 napot szánnak a válaszadók, ez egy nappal több, mint az elmúlt két évben volt. Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, ezt a megkérdezettek 73 százaléka választja, közülük 32 százalék a Balatonra megy, de a külföldi nyaralásra utazók aránya is növekedett egy év alatt: 35-ről 41 százalékra. A külföldi nyaralásnál idén először nem európai tengerpart (18 százalék), hanem valamilyen más európai helyszín vezet (23 százalék).

Előre spórolunk a nyaralásra

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz és az aktuális havi bevétel. Cafeteriajuttatását a válaszadók 22 százaléka használja nyaraláskor. A válaszadók 55 százalékával már előfordult, hogy túlköltekezett az utazása alatt, leginkább az étkezéssel és a programokkal kapcsolatos kiadások miatt. Ez nem is meglepő, hiszen éppen a belépők és az étel-ital az, amiken a legkevésbé spórolnának az emberek, ehelyett inkább alacsonyabb kategóriájú szállást, olcsóbb utazási módot vagy rövidebb nyaralást választanának. A nyaralók fele tudatosan keresi a kedvezőbb árakat, a legnépszerűbb spórolási módszer a kuponos szállásfoglalás, amit a válaszadók 37 százaléka próbál kihasználni.

Ennyi pénzt szánunk a nyaralásra
Ennyi pénzt szánunk a nyaralásraBudapest Bank

A kiadások fedezésére még mindig a készpénzes fizetés a legnépszerűbb, azonban ennek az aránya a tavalyi 84-ről 79 százalékra csökkent. A bankkártyás fizetések aránya 59 százalék, ezzel főleg kisebb tételeket (étkezés, belépők, egyéb kiadások) vásárolnak a válaszadók. Azok a bankkártya-tulajdonosok, akik legalább alkalmanként megfordulnak külföldön, szinte kivétel nélkül magukkal viszik plasztikkártyájukat. Akinek pedig több bankkártyája van (16 százalék), jellemzően többet is visz magával a külföldi utazáshoz.

Nyaraláskor is jelentős a digitális bankolás szerepe

Míg a bankkártyás fizetések száma azonos a tavalyival, a mobilfizetések aránya 2-ről 4 százalékra nőtt az elmúlt évben, emellett a digitális bankolásnak is nagy szerepe van nyaraláskor. Ha bankkártyával kapcsolatos intéznivaló merülne fel az üdüléskor, a megkérdezettek közel fele a netbankot választaná, míg negyedük a bank mobilapplikációját. Kevésbé népszerű a telefonos ügyfélszolgálat (22 százalék), de még mindig többen választanák ezt a lehetőséget, mint azt, hogy személyesen kelljen bemenni a nyaralóhelyen található bankfiókba (19 százalék).

A saját bankja mobilapplikációját a mindennapok során a 18 és 75 év közöttiek 34 százaléka, a 30 év alattiak 45 százaléka használja. Az appokat elsősorban az egyenleg ellenőrzésére, illetve belföldi utaláshoz veszik igénybe a válaszadók, de viszonylag sokan vannak, akik állandó utalásokat, valamint bankkártyával kapcsolatos teendőket (limitbeállítás, aktiválás, letiltás) is ezen a platformon végeznek. A mobilfizetést használók aránya összességében a tavalyi 12 százalékról idén 17 százalékra nőtt. Az NFC-s fizetés nyaraláskor is jellemző: az egyébként mobillal fizetők 60 százaléka ilyenkor is használja okostelefonját fizetésre.

Te mikor kezdesz spórolni a nyaralásra?
Te mikor kezdesz spórolni a nyaralásra?kitzcorner / Getty Images Hungary

Sokan az utazás alatti váratlan pénzügyi helyzetekre felkészülve több bankkártyát is elvisznek magukkal. Nagyon kevés olyan helyzet adódik a nyaralás idején – ilyen például az autókölcsönzés –, amikor szinte elkerülhetetlen a fizikai bankkártya használata. Erre az esetre jó, ha dombornyomott kártya van nálunk. Ugyanakkor a bank azt javasolja ügyfeleinek, hogy biztonsági okokból ne vigyenek magukkal több kártyát, inkább digitális formában, a banki mobilfizetési applikáció keretében használjanak többet. Az applikációkban több kártya is digitalizálható, bármikor kiválasztható, hogy éppen melyik kártyánkat szeretnénk mobilfizetésre használni, és a kártyalimitek is kényelmesen állíthatók.

Álomutazás

A 18-75 évesek 62 százalékának van valamilyen álomkategóriájú úti célja. A legtöbbek által áhított célpont Amerika, ami a fiatalok közül különösen sokakat vonz (14 százalék), ezután Egyiptom és Párizs következik. A vágyott utazás a legtöbb esetben egyelőre csak távoli álom: a válaszadóknak mindössze csak a 19 százaléka tesz félre rá pénzt már most, és bár a legtöbben tervezik, hogy egyszer elkezdenek gyűjteni a kinézett utazásra, sokan (35 százalék) inkább csak a dolgok szerencsés alakulásában bíznak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek