Itt egy tuti tipp arra, hogyan szerezz sok pénzt

Lottózni nem menő, mert sose lesz szerencséd. Nagyot szakítani a tippmixből túl rizikós, a nyolcórás munkából meg… hagyjuk. Viszont van egy tuti tippünk: készíts Marvel-filmet!

A Bosszúállók: Végjáték négy nap alatt rekordot döntött: 1,2 milliárd dollárt termelt világszerte. Csak hogy valami fogalmad legyen róla: ez 344 milliárd forint, amiből majdnem kétszer felépíthetnék az új Puskás stadiont, vagy vehetsz belőle 92 darab, az év eddigi legdrágább autójának titulált Rolls-Royce Sweptailt. De hogy lemásszunk az egekből: ha naponta kétszer eszel sajtburgert kólával és sült krumplival (ne tedd), akkor ennyi pénzből 907 270 évig falatozhatnál.

És ez az összeg négy nap alatt a Marvelnél termett.

Természetesen tudjuk, hogy az 1,2 milliárd dollár teljesen máshogy hangzik a sajtburgeres bevásárlásnál és a filmszakmában. Még azt is mondhatnánk, hogy egy ilyen grandiózus vállalkozás esetén ez a pénz nem is annyira sok, de ez nem lenne igaz: nagyon sok. Rengeteg munka van mögötte, de ez a többévnyi munka egy-másfél nap alatt megtérült. De még tovább is mehetünk: az első, 2012-es Bosszúállók 1,5 milliárd dollárt szakított összesen, amit a Végjáték már a bemutató utáni 9. napon átlépett.

A legtöbb zöldhasút hozó film persze még mindig az Avatar, az ő 2,7 milliárd dollárját még semelyik másik film nem tudta összelapátolni. De most erre is megnyílt a lehetőség: a Végjátékot kicsivel több mint két hónap után új, kimaradt jelenetekkel újra bemutatják, így aztán most egészen közelinek tűnik James Cameron sci-fijének a trónfosztása. Mindennek ellenére soha semelyik film nem fog annyi pénzt hozni, mint… az 1939-es Elfújta a szél. Most aztán összezavartunk, ugye?

A Bosszúállók: Végjáték világpremiere Los Angelesben
A Bosszúállók: Végjáték világpremiere Los AngelesbenAlberto E. Rodriguez / Getty Images Hungary

Minek mindezt tudnunk?

Mindig is számolták azt, hogy egy film mennyi pénzt hoz. Bizniszdolog. Így mérik fel, érdemes-e folytatást készíteni, vagy hogy mennyire népszerű a műfaj, és egyáltalán: mennyi zseton maradt a zsebben.

A filmbevételek egyik nagy mérföldköve Steven Spielberg ikonikus klasszikusa, A cápa volt, ami egészen új marketingstratégiával mutatkozott be: Amerika-szerte ugyanakkor volt a bemutatója, így pedig érvénybe lépett a globális rajongás, és a film azonnal meg is döntött minden rekordot. Ezeket két évig tartotta, amikor is George Lucas Csillagok háborúja című feledhetetlen opusza megérkezett, és 775 millió dollárt hozott egy év alatt…

…amit a Végjáték kicsivel több mint két nap alatt szedett össze. Ijesztő, nem?

Egy kicsit sem! Ezek a bevételi adatok ugyanis egy dolog miatt sosem lesznek ilyen formában mérvadóak: ez pedig az infláció misztikus matematikája.

Régen minden olcsóbb volt

1977 egyértelműen a Star Warsról szólt. Nemcsak George Lucas számára, aki a világ egyik leggazdagabb filmesévé vált, de a globális őrület miatt, ami átalakította a trendeket. A közönség nemcsak a filmért őrült meg, hanem a hozzá kapcsolódó játékokért és termékekért is, Lucas pedig mesterien hozta össze a bizniszt és a minőségi szórakozást.

Ennek tudható be ez a 775 millió dollár, de hogy lehet az, hogy ez annyival kevesebb a Végjáték négy nap alatt összeszedett 1,2 milliárd dollárjánál? 1977-ben Amerikában a mozijegyárak 2 dollár körül mozogtak, ma ez majdnem 10 dollár.

Az infláció az a fránya dolog, ami nem engedi, hogy egy rekordot döntögető film igazán sokáig a csúcson maradjon, hiszen ahogy telik az idő, egyre kevesebb jeggyel el lehet érni a csillagos ég határait. Ez azt jelenti, hogy 

a magasabb bevétel közel sem jelenti azt, hogy több ember ült be ezekre a mozikra, mint régen.

A Box Office Mojo viszont azt is kiszámolja, hogy az inflációt figyelembe véve mely filmek azok, amelyek a legtöbb pénzt gyűjtötték össze (Amerikában). Itt a legelső Star Wars-film még mindig a második helyen áll a maga 1,6 milliárd dollárjával (az inflációt is figyelembe véve, az USA-beli bevételi adatok alapján), az első helyet pedig az 1939-ben bemutatott, klasszikus Elfújta a szél birtokolja, amit minden bizonnyal soha semelyik film sem fog letaszítani a trónról. A számokból ugyanis kiolvasható, hogy annak idején 202 millió jegyet adtak el a filmre, ami az akkori teljes amerikai lakosság 145 százaléka. Ma egyik filmre sem fog elmenni ennyi néző, hiszen a mozizási szokások mára teljesen átalakultak, és infláció ide vagy oda, az akkori 23 centes mozijegyet is könnyebb volt kifizetni, mint ma a 9 dollárosat.

Ezen a listán látszik, hogy az első, 2000 után készült film a Star Wars: Az ébredő Erő, amely tekintélyes mennyiségű eladott jegyet tudhat a magáénak, és valószínűleg ennek a nyomába fog eredni igen szorosan a Végjáték. Na és hol a bevételi rekordok Mount Everestjét jelentő Avatar? Az inflációval is számolva James Cameron 3D-s filmje nincs a topon: a maga 98 millió eladott jegyével csupán a 15. helyet foglalja el a listán, egyszerűen azért, mert az IMAX és 3D vetítések miatt lényegesen drágább volt a jegy, viszont kevesebb nézővel is összehozta a 2,7 milliárd dollárt.

Az Elfújta a szél ikonikus jelenete
Az Elfújta a szél ikonikus jeleneteBettmann

Elég a matekból

Hogy miért érdekes mindez július közepén a rég kifutott Végjáték szempontjából? Ahogy korábban írtuk, a rendező és a stúdió úgy döntöttek, hogy Amerikában és Nagy-Britanniában mozikba küldik a film kibővített verzióját. Persze kérdés, hogy a bemutatót követő 10. héten miért kell máris – gyakorlatilag ugyanazzal a filmmel – mozikba csalogatni a rajongókat. Erre talán egészen egyszerű a válasz: a Végjáték jelenleg 2,76 milliárd dollár bevételnél jár, azaz csupán 21 millió dollárral az Avatar mögött, ami nagyságrendileg nem tűnik soknak, mégis ott van. A június 30-i újrabemutató ugyanakkor nem biztos, hogy meghozza az elvárásokat, és akkor még mindig ott van az Elfújta a szél inflációval korrigált 3,3 milliárd dollárja.

A rajongók kérdése persze, hogy érdemes-e egyáltalán elmenni erre az újrabemutatóra? A CNet.com cikke részletesen beszámol a kivágott jelenetekről, amik most bekerültek a filmbe, illetve arról, hogy miben több a kibővített Végjáték. A válasz elég egyértelműen az, hogy semmiben... úgy tűnik, a producerek szeme előtt csak a zöldhasúak lebegnek.

Akárhogy is, ideje elgondolkodnod neked is azon, hogy tényleg jó helyen vagy-e. Tényleg jó bizniszt csinálsz-e. Számolgatod a pénzt a hónap vége felé, és reméled, hogy a főbérlő később jelentkezik be, mint ahogy megkapod a fizetésed? A francba az egésszel, tényleg. Csinálj Marvel-filmet, és kész.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek