Így választ fekhelyet a macskád

Hiába veszel neki luxusmacskaágyat, kedvenced inkább egy rozoga kartondobozt választ fekhelyül? Elmondjuk, miért!

A macskatulajdonosok zöme tapasztalta már, hogy miután megvásárolta a lehető legkényelmesebb ágyat kedvence számára, amaz rá se hederített a pompás ajándékra, helyette inkább bebújt valamelyik bútor alá aludni, vagy egy ócska kartondobozba fészkelte bele magát. Mindez a macskák ösztönös viselkedésére vezethető vissza – magyarázzák a Catster által megkérdezett szakértők.

Hova fekszik végül a macska?

Kétségtelen, hogy a macskák remekül érzik magukat egy kartondobozban, és sokszor még akkor is ezt a nem éppen királyi fekhelyet választják magunknak, mikor sokkal kényelmesebb opciók állnak rendelkezésükre. John Bradshaw, a Cat Sense című könyv szerzője ennek legfőbb oka, hogy a macskák a természetben különféle zugokba és hasadékokba fészkelik be magukat, hogy így a hatból öt oldaluk védve legyen, miközben a hatodikat folyamatosan szemmel tarthatják. Ez a biztonságérzet-keresés öröklődött tovább házi kedvencünkben is, aki emiatt rendkívül nagyra értékeli a kartondobozok vagy éppen bizonyos bútorok előnyös védelmi tulajdonságait.

Így választ fekhelyet a macskád
Így választ fekhelyet a macskádFotó: FilippoBacci / Getty Images Hungary

Ugyanezen okból kifolyólag szeretnek a macskák minél magasabban befészkelődni – teszi hozzá Marilyn Krieger viselkedés-szakértő. Ez ugyanis szintén védelmet jelent számukra a rájuk leselkedő ellenséggel szemben. Mikor kedvencünk hozzádörgölőzik a fekhelyéül választott kartondobozhoz, azzal területi igényét jelzi, vagyis megjelöli az adott, általa megfelelőnek ítélt zugot saját tulajdonaként.

Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy három-négy hónap elteltével cicánk megunja addigi fekhelyét, így új területet választ magának. Ennek magyarázatára többféle elmélet is született már. Krieger szerint az egyik lehetséges indok, hogy idővel a régi fekhely túlságosan elhasználódik és piszkossá válik, a macskák pedig igencsak nagyra értékelik a tisztaságot.

Egy másik magyarázat szerint a fényviszonyok változása állhat a háttérben. Mikor az időjárás rosszabbra fordul, nem süt már annyit a nap, előfordulhat, hogy kedvencünk más helyre költözik át, ami jobban megfelel igényeinek, mint a korábban napfényes, de immár árnyékossá vált régi vacka. A szakértő azt is hozzáteszi, ha macskánk nem hajlandó a számára általunk választott ágyban aludni, érdemes a lakás más részeibe vinnünk az alkalmatosságot, és újra próbálkoznunk, a megváltozott fényviszonyok között már hátha több kedve lesz cicánknak letelepedni benne.

Összességében tehát nincs univerzális recept arra, milyen fekhelyet fog macskánk választani, illetve mi alapján telepszik meg lakásunk egyes pontjain. Egyedenként is változhat az egyes cicák ízlése, ezért ne lepődjünk meg, és ne essünk kétségbe, ha a legnagyobb luxus közepette is inkább a szegényes környezetet preferálja kedvencünk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.