16 jel, amiből kiderül, boldog-e a macskád

Ha a macskád így viselkedik, tudhatod, hogy elégedett a körülményekkel, és jó hangulatban van.

Minden macskatulajdonos jól tudja, mennyire különös lények kedvenceink: egyik pillanatban boldogan dörgölőznek hozzánk, a következőben már duzzogva vonulnak el a legközelebbi sarokba. Élvezik, ha kényeztetik őket, de ragaszkodnak hozzá, hogy a saját játékszabályukat kövessük. Cicánk számtalan módon jelezheti felénk, ha boldog és elégedett, de pontosan melyek ezek? A Pet MD három szakértőt, dr. Franklin McMillant, a Best Friend Animal Society szervezet viselkedéskutatóját, valamint dr. Rachel Barrack és dr. Jeffrey Levy állatorvosokat kérdezte a témában.

A boldog macska viselkedése

Jó étvágya van

Akárcsak az emberek esetében, a macskáknál szintén gyakran jelezheti a hangulat változásait a jó vagy éppen rossz étvágy. Ha kedvencünk boldog és elégedett, általában szívesen és sokat falatozik, ellenben, ha rosszkedvű, unatkozik vagy magányos, kevesebb elánnal nyúl az ételhez – mondja McMillan. Habár nem minden macska ugyanolyan mértékben falánk, ha cicánk étvágya huzamosabb időn át sem javul, érdemes állatorvoshoz fordulnunk – teszi hozzá Barrack.

Egészséges

Macskánk kedélyállapota gyakran testi egészségének függvénye. Ha kedvencünk valamilyen betegségben szenved – a bélproblémáktól az allergiákon át a légzőszervi bajokig –, az a legtöbb esetben mentálisan is gondokhoz vezet – vélik a szakemberek. Érdemes rendszeresen látogatnunk állatorvosunkat, hogy macskánk lelki és fizikai jóllétét egyaránt garantálhassuk.

Így árulja el a macskád, ha boldog
Így árulja el a macskád, ha boldogNurPhoto / Getty Images Hungary

Dorombol

A dorombolás az egyik leggyakoribb módja annak, hogy kedvencünk kifejezze elégedettségét. Ha elterül a kanapén és önfeledten dorombol, biztosra vehetjük, hogy boldog. A macskák azonban olykor saját megnyugtatásukra is dorombolhatnak, ha például valamilyen sérülés vagy stresszhelyzet érte őket – figyelmeztet McMillan –, ezért érdemes szakemberhez fordulnunk, ha cicánk furcsa módon, nem a szokásos helyzetekben kezd el dorombolni.

Ellazul

Macskánk felhőtlen kedélyállapotát jelezheti, ha nem stresszeli magát, hanem nyugodtan fekszik, lábát saját teste alá behúzva, nem törődve az esetleges zavaró környezeti hatásokkal.

Örömét leli a játékban

Kedvencünk szívesebben fordítja energiáit a játékra, ha elégedett, és nem kell különféle aggasztó dolgok leküzdésére koncentrálnia azokat. Ha macskánk nagy elánnal veti bele magát a játékba, tudhatjuk, hogy boldognak érzi magát.

Örül, ha téged lát

Ha cicánk lelkesen kúszik fel ágyunkra, hogy ébredés után köszöntsön bennünket, vagy alig várja, hogy hazaérjünk, azt jelzi számunkra, hogy elégedett a helyzetével, és jól megy a sora.

Hozzád dörgölőzik

A dörgölőzéssel a macskák saját területüket jelölik meg, vagyis, ha gazdájukhoz dörgölőznek, azt igyekeznek jelezni, hogy az adott kétlábú lény „hozzájuk tartozik”, tehát boldogok a jelenlétében – állítják a szakértők.

Dagaszt

A „dagasztás” egy egyedi jelenség, melyet gyakran megfigyelhetünk macskáknál – magyarázza Levy. Kedvencünk egy puha felületre feküdve, mellső lábával dagasztó mozdulatokat végez, mely azt az élményt juttatja eszébe, mikor csecsemőként anyja emlőiből itta a tejet. A dagasztással leggyakrabban az elégedettség érzését jelzi macskánk.

Kíváncsi

A macskák alapvetően kíváncsi természetű lények, és szívesen fedezik fel környezetüket, különösen akkor, ha jó hangulatban vannak.

Barátságos

Mikor macskánk boldog, sokkal szívesebben keresi mások társaságát, és lép interakcióba velünk vagy a környezetében található más emberekkel. Minden macskának más-más a személyisége, ezért akkor se keseredjünk el, ha cicánk kevésbé hajlamos rá, hogy barátságos arcát mutassa felénk – int McMillan.

Szeret aludni (de nem túl sokat)

Miként az embereknél, a macskáknál is különböző lelki és testi bajokat jeleznek az alvásproblémák. Ha valami nincs rendben, előfordulhat, hogy kedvencünk nem alszik eleget, vagy épp túl sokat szunyókál. McMillan szerint a boldog macskára jellemző, hogy szeret durmolni, de sohasem viszi túlzásba az alvást, mindig képes belőni az egészséges szundimennyiséget.

Szívesen tisztálkodik

Ha macskánkat valamilyen egészségügyi gond vagy kedélybetegség bántja, gyakran elfeledkezik a megfelelő tisztálkodásról. Minél tisztább tehát egy macska, annál boldogabb. A nyalakodás emellett nagy adag endorfint szabadít fel. Ha cicánk bennünket is elkezd nyalni, azt jelzi, hogy elégedett velünk, ugyanis saját magához tartozónak tekint.

A macskaalomban időzés is a boldogság jele
A macskaalomban időzés is a boldogság jeleAuscape / Getty Images Hungary

Élvezi a „vécézést”

Kedvencünk minél boldogabb, annál szívesebben időzik a macskaalomban, és használja azt rendeltetésszerűen – állítja Levy. Ha betegek vagy stresszesek, gyakran keresnek magunknak más helyet, ahol dolgukat végezhetik. Ellenben, ha jól érzik magukat, szinte örömmel tölti el őket, hogy az almot használhatják. Nem véletlen, hogy olykor szó szerint belehuppannak, majd kiugranak belőle.

A szem a lélek tükre

Macskánk szemével is képes elárulni, hogy éppen milyen hangulatban van. Ha cicánk félig lesütött szemmel pihen, azt jelzi, hogy nyugodt kedélyállapotot él át, és nem érzi magát fenyegetve. Ha fenntartja velünk a szemkontaktust, miközben lassan pislog, azt jelenti, hogy élvezi a társaságunkat.

A hasát mutatja felénk

Szintén elégedettségét és jó közérzetét jelzi számunkra kedvencünk, ha a hátán fekszik, hassal felfelé – meséli Levy.

Oszd meg másokkal is!
Mustra