Miért dagaszt a macska?

A macskáknál gyakran megfigyelhető, hogy egy puha felületre – például egy takaróra, a fotel szélére vagy akár gazdájuk ölében annak lábára – feküdve, mellső lábukat az adott anyagnak nyomva, körmüket enyhén kiengedve, dagasztó mozdulatokat végeznek. De vajon mi az oka ennek a különös viselkedésnek?

A dagasztás általában kellemes jelenség, mikor a cicánk szépen ellazul, de olykor – ha például túl erősen mélyeszti belénk karmait kedvencünk – zavaróvá is válhat. Egyedenként változat a dagasztás pontos metódusa, egyes macskák például jobban igénybe veszik karmaikat, míg mások nem is használják mind a négy tappancsukat. A legtöbb macska simogatás, kényeztetés közben kezd mancsaival „gyúrni”, de valójában több tényező is áll a jelenség mögött. Ezeket szedte össze a PetMD cikke.

Azért dagaszt, mert érzi, hogy szeretik

Először is, a dagasztás egy pozitív kölyökkori élmény felelevenítésére szolgál. A kiscicák gyakran végeznek hasonló gyúró mozdulatokat, miközben anyjuk szoptatja őket. Az anya emlőit megdolgozva így segítik a tej nagyobb mértékű áramlását. Ez az ösztönös mozdulatsor egész életükre megmarad bennük, és felnőttként visszaemlékezve rá, mindig azt a jóleső érzést jelenti számukra, amit egykoron anyjuk emlőire tapadva átéltek.

A dagasztó macska boldog
A dagasztó macska boldogSilviaJansen / Getty Images Hungary

Az elégedettség érzését is gyakran így fejezik ki a macskák. Ha cicád az öledben elterpeszkedve dorombolni és dagasztani kezd (esetleg még nyáladzik is), azzal a tőled kapott szeretetet próbálja viszonozni. Esetenként igencsak fájdalmas lehet ez a szeretet, hiszen minél boldogabb egy macska, annál erősebben mélyeszti karmait gazdája lábába. Mivel ez egy ösztönös cselekvés, nem érdemes megbüntetni érte kedvencedet, inkább biztosítsd be magad egy vastag pléddel.

A macskák a jóga nagymesterei – a dagasztás egyfajta lazító mozdulatként is szolgál náluk, mellyel feloldják az alvás után bennük maradt csomókat és becsípődéseket. De a fészekrakást is imitálhatja a gyúró mozdulat. A vadmacskáknak a természetben puha, kényelmes vackot kellett kialakítaniuk maguknak, hogy legyen hol aludniuk, vagy tudjanak hol életet adni utódaiknak. Mancsaikkal felsimítva a füvet vagy a talajra hullott leveleket, nemcsak alkalmassá tették azt a bevackolódásra, de a lábuk alatt esetleg megbúvó rovarokra és rágcsálókra is lecsaphattak.

A dagasztás továbbá a macskák területének megjelölésére is szolgál. A mancsuk puha, alsó részén található illatmirigyekből az adott puha felületre engedett feromonok segítségével jelzik fajtársaik számára, hogy a szóban forgó terület (beleértve téged, a gazdájukat is) őhozzájuk tartozik. Mindezek mellett a nőstény macskák számára még egy plusz funkciója is van a gyúrásnak: mikor tüzelnek, ezzel a mozdulattal adják a hímek tudtára, hogy készen állnak a párzásra, és nagyon is kedvük van hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra