Kirándulj ott, ahol menő magyar filmeket forgattak

Magyarország a külföldi filmesek nagy kedvence: forgatott már itt Matt Damon és Keanu Reeves is, de a hazai helyszínekkel a magyar rendezők is kreatívan bántak. Most ezek közül szedtük össze a legérdekesebbeket.

A hosszú évszázadokra visszanyúló történelmi emlékeinknek köszönhetően Magyarország rengeteg filmtípusnak biztosít tökéletes forgatási helyszínt. Ráadásul ezek közül a legtöbb van olyan izgalmas, hogy nem csak a filmes vonatkozás miatt érdemes meglátogatnod.

Egri vár Pilisborosjenő határában

Pilisborosjenő idilli falvacska Budapesttől tömegközlekedéssel másfél, autóval fél órára. A környék és főként a Nagy-Kevély a túrázóknak kedvez. Tőle délre a sivatagi állatra emlékeztető kőképződményhez, a Teve-sziklához, délkelet fele pedig az egri várhoz érdemes kirándulni. Persze csak az eredeti vár másolatáról van szó, amit az 1968-ban forgatott Egri csillagok kedvéért építettek fel a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyben, hogy itt vehessék fel az egri csatajeleneteket. A többnyire fából épült vár nagy része leégett, ahogy az idő sem volt kegyes a műromokhoz, de a helyi önkormányzat 2008-ban rendbe hozatta. Gárdonyi regényének filmadaptációja után olyan más magyar produkció jeleneteit is forgatták itt, mint például a Rab ember fiai, az Angyalbőrben és a Magyar vándor.

Nemecsek Ernő füvészkertje

A Pál utcai fiúk népszerűsége a Molnár Ferenc regénye alapján készült musicalnek hála ismét félívelőben van. A történet egyik legikonikusabb helyszíne a Budapest VIII. kerületében található Füvészkert, ahol Nemecsek Ernő – mind a könyvben, mind a filmben – kihallgatja a vörösingeseket. Az 1777 óta működő botanikus kertet nem csak a filmes vonatkozás miatt érdemes meglátogatni, a füvészkert hatalmas orchidea- és kaktuszgyűjteménnyel, óriási banánokkal és különleges tündérrózsával büszkélkedhet, ráadásul, ha valamelyik növény igazán közel került a szívedhez, örökbe is fogadhatod.

Üvegtigris a Garancsi-tó partján

A 2001-ben forgatott Üvegtigris előtt valószínűleg kevesen hallottak a Tinnye nevű kis községről és az ott található Garancsi-tóról, azóta azonban igencsak fellendült turisztikailag, ami annak is köszönhető, hogy a filmből ismert legendás kocsi maradt a helyén – a tóparton. Az Üvegtigris ma is üzemel, ugyan a vendégeket nem Rudolf Péter várja a pult mögött. A Budapesttől háromnegyed, Esztergomtól pedig fél órára található településen tehetsz egy sétát a tó körül, vagy útba ejtheted a büfét egy esztergomi kirándulás alkalmával is.

Terézanyu Szentbékkállán

Szentbékkálla sem csak az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben való alakítása miatt érdemes a látogatásra, ugyan a töttöskáli templomrom és a mellette megbújó kis sárga présház valóban az az ihlető közeg, ahová – Hámori Gabriellához hasonlóan – mi is el tudnánk vonulni. A környéken rengeteg a látnivaló, Szentbékkálla remek főhadiszállása lehet egy balatoni hétvégének. Elkirándulhatsz a kőtengerhez, csónakázhatsz a Tapolcai-tavasbarlangban és megcsodálhatod a Folly Arborétumot, de vasárnap a káptalantóti Liliomkert piacot sem szabad kihagynod, és akkor még nem is beszéltünk a balatoni borokról.

Holdhercegnő a turai kastélyban

A turai Schossberger-kastély Magyarország egyik leggyönyörűbb kastélya, filmforgatásra termett, amit a 2009-ben készült magyar-angol-francia koprodukció, a Holdhercegnő alkotói is megéreztek. Bár a filmes jeleneteket az épületen belül forgatták, a kastély sajnos a felújítása miatt nem látogatható, később pedig valószínűleg hotelként nyitják meg. Addig is mindenképpen érdemes kívülről megcsodálni.

A Borgia család Tatán

Ugyan a Borgiák című kanadai-magyar-ír sorozat székhelye az etyeki Korda Filmpark volt, egyes jeleneteit vidéken, többek között Tatán is forgatták. Az Öreg-tó partján fekvő vár valóban megidézheti a középkori Itáliát. A tó körül erdővel szegélyezett ösvény fut, amit nagyjából másfél óra alatt körbe lehet sétálni. Nyáron a part is felélénkül, megtelik strandolókkal és kinyitnak a büfék, a vízen pedig sárkányhajók és vitorlások siklanak. A festői környezet nem csak a Borgiák, a A katedrális alkotóit is megihlették.

Lovak és verebek a dégi Festetics-kastélyban

Ha a turi kastély az egyik legszebb, akkor a dégi az egyik legszerényebb kastély Magyarországon. Igaz, az épület felújítására még gyűjtenek, a hatalmas parkja és a közepén álló kis, szigetes tó gyönyörű, ráadásul igazán szemfülesnek kell lenni ahhoz, hogy az ember tudja, nem csak egy filmet forgattak itt, hiszen nincsenek sehol életnagyságú Nagy Ervin-kartonfigurák kitámasztva, és egyetlen kiírás sem utal Jennifer Lawrence nevére – pedig bizony itt forgatták a Kicsem és a Vörös veréb néhány jelenetét is. A magyar filmben a kastély Blaskovich Ernő otthona, és a bejárata tűnik fel néhány percre, Dominika Jegorovát pedig itt képezték ki verébnek.

Filmgyár Etyeken

A legtöbb, Magyarországon forgatott film biztosan megfordult Etyeken. Itt készült például a Pokolfajzat második része, a Borgiák és a Mentőexpedíció. A Korda Filmpark a nagyközönség előtt is nyitva áll, kipróbálhatod, hogy milyen egy valódi filmforgatás a meglévő díszletek között, vagy akár szinkronizálhatsz is. A park a cégeket, családokat és diákcsoportokat megtervezett programokkal várja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra