Hideg időkre meleg lencsesaláta

Meleg, ízes, fűszeres lencsesaláta: ha nincs otthon hozzá a megfelelő fűszerkeverék, ne essen kétségbe, ízesítheti kedve szerint. Mehet bele egy kis sonka vagy tarja is, de még egy lágy- vagy buggyantott tojás sem lenne rossz a tetejére.

Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.

A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő  plusz ízt ad az ételeknek, italoknak. 

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse beluga
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 darab kaliforniai paprika színes
  • petrezselyem ízlés szerint
  • koriander ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

  1. A lencsét átmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. A babérlevelet és a két fokhagymagerezdet héjastól beledobjuk a főzővízbe. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét.
  2. Amikor már majdnem kész a lencse, a hagymát és a paprikákat vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!)
  3. A megfőtt lencsét leszűrjük, kihalásszuk belőle a babérleveleket. A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, villával szétnyomkodjuk, és a paprikához adjuk. Megszórjuk a harisszával, és mehet bele a leszűrt lencse is.
  4. Alaposan megsózzuk, meglocsoljuk még egy nagy löket olívaolajjal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a lángról.
  5. Megszórjuk a felaprított szárított paradicsommal, az olajbogyóval, és rámorzsoljuk a fetát.
  6. Ha van friss petrezselymünk vagy korianderünk, ne sajnáljuk a tetejéről! 
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Isteni lencsekence – gluténmentes, húsmentes, tojásmentes, cukormentes recept

Gyors és egészséges reggelit vagy vacsorát készíthetünk ebből az egészséges, húsmentes, glutén-, tojás- és cukormentes receptből.

2020. április20., 06:00

Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

2020. május18., 06:00

Bevállalós vagy? Itt a te újévi desszerted, az isteni lencsebrownie narancsos ricottakrémmel

HA. CSAK. EGYETLEN. FURA. KAJÁT. PRÓBÁLSZ. KI. IDÉN. EZ. LEGYEN. AZ. (!!!) stop. NEM. FOGOD. MEGBÁNNI. stop.

2019. december30., 09:18

Idén a lencséből indiai hangulatú zöldségfasírtokat készítettünk

Mangócsatnival és egy kis fetával ízesített rukkolasalátával tálaljuk a legszívesebben ezeket a kamu húsgolyókat, leginkább így év elején, amikor egyrészt kötelező alapanyag a lencse, másrészt a húsételekből is elég egy időre.

2020. december29., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek