Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.
A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő plusz ízt ad az ételeknek, italoknak.
Hozzávalók
- 25 dkg lencse beluga
- 2 fej lilahagyma
- 3 darab kaliforniai paprika színes
- petrezselyem ízlés szerint
- koriander ízlés szerint
Elkészítés:
- A lencsét átmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. A babérlevelet és a két fokhagymagerezdet héjastól beledobjuk a főzővízbe. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét.
- Amikor már majdnem kész a lencse, a hagymát és a paprikákat vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!)
- A megfőtt lencsét leszűrjük, kihalásszuk belőle a babérleveleket. A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, villával szétnyomkodjuk, és a paprikához adjuk. Megszórjuk a harisszával, és mehet bele a leszűrt lencse is.
- Alaposan megsózzuk, meglocsoljuk még egy nagy löket olívaolajjal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a lángról.
- Megszórjuk a felaprított szárított paradicsommal, az olajbogyóval, és rámorzsoljuk a fetát.
- Ha van friss petrezselymünk vagy korianderünk, ne sajnáljuk a tetejéről!