Hideg időkre meleg lencsesaláta

Meleg, ízes, fűszeres lencsesaláta: ha nincs otthon hozzá a megfelelő fűszerkeverék, ne essen kétségbe, ízesítheti kedve szerint. Mehet bele egy kis sonka vagy tarja is, de még egy lágy- vagy buggyantott tojás sem lenne rossz a tetejére.

Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.

A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő  plusz ízt ad az ételeknek, italoknak. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse beluga
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 darab kaliforniai paprika színes
  • petrezselyem ízlés szerint
  • koriander ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

  1. A lencsét átmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. A babérlevelet és a két fokhagymagerezdet héjastól beledobjuk a főzővízbe. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét.
  2. Amikor már majdnem kész a lencse, a hagymát és a paprikákat vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!)
  3. A megfőtt lencsét leszűrjük, kihalásszuk belőle a babérleveleket. A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, villával szétnyomkodjuk, és a paprikához adjuk. Megszórjuk a harisszával, és mehet bele a leszűrt lencse is.
  4. Alaposan megsózzuk, meglocsoljuk még egy nagy löket olívaolajjal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a lángról.
  5. Megszórjuk a felaprított szárított paradicsommal, az olajbogyóval, és rámorzsoljuk a fetát.
  6. Ha van friss petrezselymünk vagy korianderünk, ne sajnáljuk a tetejéről! 

Még több recept

Újévi lencsefőzelék füstölt paprikával és sült fokhagymával – egy kicsit feldobtuk a klasszikust

Egyrészt könnyű finomság a karácsonyi trakta után, másrészt teljesen új szintje a lisztes menzakajának.

2019. december26., 11:24

Minden tartalmas sültet feldob ez az egyszerű, ecetes lencsesaláta

És még anyagilag is helyrerak. Hát nem fantasztikus?

2019. december27., 09:19

Fehér csokis túrógombócok – desszertként és gyümölcslevesek mellé is tálalhatod

Ez valami olyasmi, amivel egy egyszerű smoothie-ból is klassz, elegáns leves lehetne, ha a közepén tálalod egy-egy kanál mandulaforgáccsal.

május23., 06:00

Gyümölcslevesek tetején is megállja a helyét a házi, csilis banáncsipsz

Egy jó kis mangó- vagy banánkrémleves nem is lehetne finomabb néhány szem pirított kesudióval és egy-egy nagy adag ropogós banáncsipsszel.

május22., 06:04

Ennél a házi csokis-kekszes fagyinál nem is kell finomabb desszert

Jól elférnek ebben a fagyiban a félbehagyott táblás csokik és a jobb sorsra érdemes zacskós kekszek, nem csoda, hogy nyáron olyan gyakran elkészítjük ezt az édességet, amilyen gyakran csak lehet. A gyerekeknek jégkrémformában fagyasztva is tökéletes, a felnőtteknek akár krémlikőrrel is turmixolhatod, így lesz belőle a nyári vacsorák mellett gyors és különleges desszert.

május23., 06:00

Ha vajjal és vaníliával pirítod meg a kalácskockákat, levesek tetején is jól működnek majd

A legjobb az egészben az, hogy a kissé száraz kalácsok és kelt tészták is új életre kelnek a vajnak és a vaníliának köszönhetően. Nemcsak a gyümölcsös levesekben klassz, de egy-egy semleges ízű zöldséges fogást is feldobhatsz vele: a zeller-, az édesburgonya- és a burgonyalevesek tetején is tökéletes. Ha vanília helyett szarvasgombaolajat használsz, még több sós leves tetején bevetheted.

május23., 06:00

Mustra