Hideg időkre meleg lencsesaláta

Meleg, ízes, fűszeres lencsesaláta: ha nincs otthon hozzá a megfelelő fűszerkeverék, ne essen kétségbe, ízesítheti kedve szerint. Mehet bele egy kis sonka vagy tarja is, de még egy lágy- vagy buggyantott tojás sem lenne rossz a tetejére.

Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.

A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő  plusz ízt ad az ételeknek, italoknak. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse beluga
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 darab kaliforniai paprika színes
  • petrezselyem ízlés szerint
  • koriander ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

  1. A lencsét átmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. A babérlevelet és a két fokhagymagerezdet héjastól beledobjuk a főzővízbe. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét.
  2. Amikor már majdnem kész a lencse, a hagymát és a paprikákat vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!)
  3. A megfőtt lencsét leszűrjük, kihalásszuk belőle a babérleveleket. A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, villával szétnyomkodjuk, és a paprikához adjuk. Megszórjuk a harisszával, és mehet bele a leszűrt lencse is.
  4. Alaposan megsózzuk, meglocsoljuk még egy nagy löket olívaolajjal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a lángról.
  5. Megszórjuk a felaprított szárított paradicsommal, az olajbogyóval, és rámorzsoljuk a fetát.
  6. Ha van friss petrezselymünk vagy korianderünk, ne sajnáljuk a tetejéről! 

Még több recept

Húsvéti mini márványkuglóf cukormentesen

Egyszemélyes kuglófok bűntudat nélküli verzióban.

április17., 16:39

Gasztroajándék: pikáns, almás csilizselé

Csilis újdonság – nem csak a vendégeknek – különböző húsokhoz, különböző alkalmakra.

2018. december16., 10:53

Gasztroajándék hideg napokra: ír krémlikőr házilag

Ismerős íz, egyszerű elkészítés, nagyszerű ajándék.

2018. december18., 15:03

Csípős gasztroajándék nem csak férfiaknak: csilis fűszervaj

Csilis is, narancsos is, épp csirkéhez illő, de a lazac is pompás lesz vele.

2018. december15., 17:14

Szalontüdő dámszarvasból zsemlegombóccal

Vári Dávid vadreceptje garantáltan kimozdít a pörköltzónából.

augusztus9., 10:18

Tavaszi Mákvirág kürtőskalács

A jó idő közeledtével – és főként reményével – egyre több időt tölthetünk a szabadban, kirándulhatunk, piknikezhetünk, sütögethetünk. A parázs fölött helyet kaphat a kürtőskalács-tészta, amit elkészíthetsz sütőfán vagy tiszta sörösüvegen is. De ne elégedj meg azzal, hogy az édes, ropogós végeredményt cukorba forgatod, készíts belőle egy különleges desszertet!

május10., 08:04

Mustra