Minden idők 10 legjobb romantikus filmje őszi hétvégékre

Azokon a bizonyos esős hétvégéken, hiába szeretnéd, nem tudod megváltani a világot. Inkább kapcsolódj ki, és nézz meg egy romantikus filmet a top 10-es listánkról.

Néha előfordul, hogy akármennyire is várod a hétvégét, hogy kiaszabadulhass a városból, az időjárás minden tervednek keresztbe tesz. Persze kellenek azok a napok is, amikor megengeded magadnak, hogy ne csinálj semmit. Kuckózz a kanapéra és nézz meg egy romantikus filmet. A Vogue 54-es listájáról elhoztuk a 10 kedvencünket, amiket különböző szituációkra ajánlunk.

... hogy tarts egy kis szünetet

Római vakáció (1953)

Nehezen tudtunk egyet választani Audrey Hepburn filmjei közül, hiszen most azonnal újra tudnánk nézni a Sabrinát vagy az Álom luxuskivitelbent. Végül azért esett a választásunk a Római vakációra, mert nemcsak az elkóborolt hercegnő történetét és a Joe-val való beteljesületlen románcát imádjuk, de ebben a cudar, őszi hidegben szívesen bolyongunk mi is vele együtt Róma utcáin.

... hogy rájöjj, sokkal neurotikusabb a szerelmi életed, mint gondoltad

Annie Hall (1977)

Az Annie Hallnak minden romantikus vígjáték toplistán ott a helye. Valljuk be, hogy ha Woody Allen valamihez hozzányúl, abból csakis igazán zseniális film születhet, nemcsak a forgatókönyvet írta, de a főhős, Alvy Singer bőrébe is belebújt, aki összejön, szakít, majd talán ismét összejön élete szerelmével, Annie-vel, akit egykori élettársa, Dian Keaton alakít. Imádjuk Woody Allen fanyar humorát, Annie Hall stílusáról nem is beszélve, ami örökre beírta magát a divattörténelembe.

... hogy megtaláld a herceged

Amerikába jöttem (1988)

Eddie Murphy vígjátékai kétségtelenül megunhatatlanok, velük vigasztalódunk, amikor rájövünk, hogy mostanában nem született ebben a műfajban semmi, ami elé érdemes lenne letelepedni egy estére. Ebben a filmben nem csak humoros, de hősszerelmes arcát is megmutatja, amiért mi csak szeretni tudjuk.

Eddie Murphy-t a megunhatatlan vígjáték-alakításaiért szeretjük.
Eddie Murphy-t a megunhatatlan vígjáték-alakításaiért szeretjük.Vincent Sandoval / Getty Images Hungary

... hogy megtanuld értékelni önmagad

Micsoda nő! (1990)

Richard Gere és Julia Roberts felejthetetlen párosát nem lehet megunni! Tudtad, hogy a zongoraszólót, amit Gere eljátszik a filmben, ő maga írta? Pedig a színész korántsem szereti annyira ezt a szerepet, mint ahogyan mi. Ráadásul az első verzióban a happy endtől is megfosztottak minket. Mi azért örülünk, hogy Vivian és Edward végül egymásra talált.

... hogy tudd, a zord külső néha érző szívet takar

A szépség és a szörnyeteg (1991)

"Hol vol, hol nem volt. Régi nóta száll." A 90-es években felnőttek többsége valószínűleg még mindig fejből tudja az egész dalt. Bár sokszor vádolták Belle-t Stockholm-szindrómával, A szépség és a szörnyeteg mégis a valaha volt egyik legbájosabb Disney-szerelmet bontja ki. A könyvmoly lánnyal végre magunk mögött hagytuk a motiválatlan hősnőket és a klasszikus, szerelem első látásra történeteket.

...hogy felismerd, min kéne változtatnod

Idétlen időkig (1993)

Minden nap szürke és egyforma: felkelsz, megiszod a kávéd, elmész dolgozni, hazaérsz és lefekszel aludni. Ismerős? Nem csak te vagy így ezzel, hanem Phil Connors (Bill Murray) is. Phil önző és igencsak szűk látókörű, ami nem segít szorult helyzetén - ugyanis minden reggel ugyanarra a napra ébred. Hamarosan azonban elkezdi felfedezni a részletekben és az apróságokban rejlő szépséget, sőt még a szerelemre is rátalál.

... hogy ne ásd el magad csak azért, mert más vagy

Lesz ez még így se (1997)

Bár Jack Nicholson maga mögött hagyta Hollywoodot, vérző szívünk fájdalmát még csillapíthatjuk régebbi filmjeivel. Egyik legzseniálisabb alakítása a rasszista, homofób, rögeszmés-kényszeres Melvin, aki hogy, hogy nem beleszeret az étterem pincérnőjébe (Helen Hunt), ahova minden nap jár. Egymásra találásuk kedves és humoros.

Vérzik a szívünk, mióta nem látjuk mozivásznon Jack Nicholsont.
Vérzik a szívünk, mióta nem látjuk mozivásznon Jack Nicholsont.Kevin Winter / Getty Images Hungary

... hogy szerelembe ess az irodalommal

Szerelmes Shakespeare (1998)

A kosztümös filmek népes rajongói táborában mindenkit szívesen látunk. Tudjuk, hogy Shakespeare sosem gabalyodott össze egy Gwyneth Paltrow szépségű lánnyal, és azt is tudjuk, hogy nagy valószínűséggel felesége mellett a férfiakhoz is húzott, de el sem tudunk képzelni jobb történeteket annál, mint amik úgy kezdődnek, hogy "mi lett volna, ha"...

... hogy elengedd az életedből a balfácánokat

Bridget Jones naplója (2001)

Természetesen arról a Bridget Jones-szériáról beszélünk, amiért Renée Zellweger képes volt úszógumit növeszteni, és akinek a főhősével hétköznapi nők sokasága tudott azonosulni. Danielben viszontláthattuk saját botlásainkat, Darcy-ban pedig természetesen vágyainkat - bár a későbbi filmekből az is kiderült, hogy a "boldogan éltek, míg meg nem haltakért" is komolyan meg kell küzdeni néha, és egyetlen kapcsolat sem működik magától, még akkor sem, ha éppen Colin Firth a másik felünk.

... hogy dalra fakadj és táncra perdülj

Kaliforniai álom (2016)

A Kaliforniai álomnak vegyes volt a fogadtatása, nem mindenki tudott elköteleződni a táncos-zenés műfaj mellett. Valljuk be, hogy a prózai megnyilvánulásokhoz szokott mozinézői érzékeinknek elsőre valóban különösnek tűnt, amikor Emma Stone a kanapéról felpattanva dalban mondta el a barátnőinek, hogy miért nincs kedve aznap velük tartani a buliba. Az első riadalom után azonban gond nélkül átadtuk magunkat Ryan Gosling és Emma Stone románcának.

Oszd meg másokkal is!
Mustra