Illatosítsd ősszel az otthonod - mindent az illóolajról

Az illóolajokat már az ókorban is használták, mi pedig most kezdjük ismét felfedezni sokoldalúságukat. Nemcsak az otthonodat illatosíthatod velük, de bevetheted őket az őszi megfázások idején is. Elárulunk mindent, amit tudni szeretnél az illóolajokról.

A tél közeledtével egyre több időt töltünk otthon, ahol főként ebben az időszakban nyugalomra vágyunk. Ilyenkor nincs is jobb esti program, mint gyertyát gyújtani és egy jó könyvvel bekuckózni a kanapéra vagy venni egy meleg fürdőt. Előkerülnek az illatgyertyák, a füstölők és fürdőgolyók is, hiszen a tavasz és nyár elmúltával továbbra is vágyunk az illatokra.

Egyre többet hallunk az illóolajokról is, amiknek nem csak a párologtatóba csepegtetve vesszük hasznát az otthonunkban. Gill Farrer-Halls Illóolajok enciklopédiája című könyvéből megtudtuk, hogy mi mindenre használhatjuk még, mire kell odafigyelnünk, és hogyan lett Kleopátra vonzerejének a rózsaolaj a záloga.

Mi is az az illóolaj?

Az illóolajok nem véletlenül olyan népszerűek az egészséges életmódra törekvők körében, hiszen ezek az aromás növényekben található természetes anyagok kivonatai. A növények életben maradásában játszanak fontos szerepet, ugyanis az illatanyagok egyfelől magukhoz vonzzák a méheket, akik a beporzásukért felelősek, másfelől távol tartják azokat az állatokat, amelyek veszélyesek lehetnek rájuk.

Az illóolajat aromás növényekből nyerik.
Az illóolajat aromás növényekből nyerik.Shutterstock

Hogyan készül?

Az illóolajat gyógynövényekből, virágokból, bogyókból, magvakból, fűfélékből és fűszernövényekből, a növény olajat tartalmazó részeiből tudják kivonni, általában gőzdesztillációval, de léteznek más módszerek is. A préselést például te is ki tudod próbálni, a narancs héjából könnyen kinyerhetsz egy kevés olajat. Figyelj oda, hogy ha üvegcséből használod az olajat, azonnal zárd vissza, hiszen illékonysága miatt könnyen elpárolog.

Mióta használjuk őket?

Növényi illatanyagokat már az ókorban is használtak. Úgy hitték, hogy azok az égbe szállva eljutnak az isteneikhez és tolmácsolják kéréseiket. Sejthetjük, hogy akkoriban milyen nagy volt az értékük. A papok hamar rájöttek, hogy ha belélegzik a füstjüket, megkönnyíti a légzésüket, ellazulnak vagy felélénkülnek tőle, így a gyógyításban is hasznukat vették. Marcus Aureliust nemcsak Kleopátra szépsége, illata is elvarázsolta. A királynő egy alkalommal úgy hajózott le hozzá a Níluson, hogy vitorláit a legdrágább afrodiziákummal, rózsaolajjal kenette be. Arábia pedig kereskedelmi előnyét köszönhette az ott termő jó minőségű tömjénnek.

Az illóolajat használhatod az otthonos illatosítására, cseppentheted a fürdővizedbe vagy enyhítheted a megfázás tüneteit.
Az illóolajat használhatod az otthonos illatosítására, cseppentheted a fürdővizedbe vagy enyhítheted a megfázás tüneteit.Shutterstock

Hogyan használjam biztonságosan?

Egy csepp jázminolaj több ezer jázminsziromból készül, nem csoda, ha az illóolajok esetében nagyon erős koncentrátumukról beszélünk, ezért a használatukkor be kell tartanod néhány szabályt. A terhesség első trimeszterében és kisgyerekkorban például mindenképp kerülendők. Soha ne használd őket szájon át, és figyelj arra is, hogy hígítatlan formában ne érintkezzen a bőröddel, mert bőrirritációt okozhat. Ha pedig véletlenül a szemedbe kerülne, itasd fel vivőolajba vagy vajba mártott, puha textíliával, majd öblítsd ki hideg vízzel, szükség esetén pedig fordulj orvoshoz.

Mire használhatom?

Néhány cseppet tehetsz a fürdővizedbe, ha megfáznál, csepegtesd forró vízbe és lélegezd be a gőzt törölköző alatt, párologtasd, hogy jó legyen a lakásod illata, de készíthetsz belőle dezodort vagy parfümöt, és borogatásnál is bevetheted. Rengetegféle illóolaj létezik, és mindegyiknek másra ajánlott az alkalmazása. A levendula nyugtat, a kamilla enyhíti a szénanátha tüneteit, a rozmaring élénkít, az édes narancs pedig a gyerekeknél is használható. Használat közben mindig tartsd szem előtt az örök aranyszabályt: mindent csak mértékkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek