Neked is lehet avokádófád, nézd csak!

Te is szereted az avokádót? Jó, hogy! Kellemesen vajas-diós ízű, zsírosan krémes termése egy sor finom saláta, szendvicskrém és újabban egyre több mindenmentes sütemény alapja. Az értékes húsból viszont nem sokat ad a természet: a tenyérnyi gyümölcs belsejében dió méretű a mag. Ha már így alakult, érdemes annak is hasznát venni: nevelj te is avokádófát!

Nem biztos, hogy még ebben az életben szüretelhetsz is: az avokádó érzékeny növény, és némelyik egész életében terméketlen marad. Az Inhabitat.com tanácsait megfogadva viszont legalább nem rajtad fog múlni. Lépésenként mutatjuk az utat a magtól a kifejlett növényig. 

1. A mag

Ha már tudod, hogy szaporítani szeretnél, a szokásosnál óvatosabban pucold meg az avokádót, ügyelj, hogy a mag ne sérüljön meg. Miután lefejtetted a húst, érdemes alaposabban is letörölgetni a gombócot. Ázzon kicsit vízben, hogy utána könnyen lejöjjön minden, ami nem oda való. De vigyázz, a külső, barna héjat ne bántsd: a magnak szüksége van erre a kis inkubáló köpenyre!

2. Alja vagy teteje?

Nincs két teljesen egyforma mag: vannak tojásdadok és már majdnem teljesen gömbölyűek is. De akárhogy is, látni fogod, hogy a mag az egyik pólusnál lankásabb, míg a másiknál kicsit csúcsos, szinkronban a gyümölcs formájával is. Ahhoz, hogy nevelgethesd a növényt, először meg kell találnod, melyik az alsó rész, mert azt fogod vízbe áztatni. 

3. Fogpiszkálók

Keress három vagy négy fokpiszkálót, és a mag kerületén egyenletesen elosztva döfd bele őket. A mag egyenlítője mentén, de kissé lefelé szúrj és ügyelj, hogy erősen told be a pálcikákat: hosszú hetekig ők fogják a víz felett tartani a növénykezdeményt. 

4. Mehet a vízbe!

Egy átlátszó, nagy szájú üvegpohárba tölts vizet, majd a fogpiszkálók segítségével lógasd a vízbe a magot. Fontos, hogy az alsó része mindig vízben legyen, a felső pedig hadd száradjon. Mindig legyen nap közelében a csírázó mag!

Valahogy így.
Valahogy így.Shutterstock

5. Csoda!

Lehet, hogy csak 2, de akár 4/6/8 hetet is várhatsz, mire történik valami, szóval legyél türelmes. Jobban telik az idő, ha ezt a témába vágó, Jimmy Fallon showját is megjárt dalt hallgatod. Egyszer csak azt veszed majd észre, hogy a mag teteje kiszáradt, s elkezd lefelé repedni, alul vékony gyökerek jelennek meg, a mag tetején pedig egy körülbelül 2-4 mm átmérőjű szár kezd kibújni. A nehezén már túl vagy!

6. Ültess!

A szár növekedésnek indul, s ha eléri a körülbelül 15 centis magasságot, ideje elültetni. Keress egy legalább 20 centi átmérőjű cserepet, töltsd fel jó minőségű táptalajjal és ültesd el benne a magot úgy, hogy a felső harmada továbbra is szabadon legyen. Pakold a cserepet napos helyre (minél naposabb, annál jobb) és örülj!

7. Öntözz!

Az avokádó szereti a vizet, legyen tehát mindig nedves a földje. Túlzásba azért ne vidd! Ha azt látod, sárgulnak a levelei, tarts pár nap vízszünetet, hogy kiszáradjon a földje.

8. Ritkíts

Avokádód növekedését azzal segíted a legjobban, ha időről időre megtéped egy kicsit. Ha már mondjuk 30 centisre nőtt, két felső levelétől foszd meg, ilyenformán. Ezzel lehetőséget adsz, hogy a növény oldalirányban is elkezdjen terjeszkedni. A műveletet ismételd rendszeresen, mondjuk olyan időközönként, ahogy a növénykéd újabb 15 centit nő. 

9. Védekezz!

Nem csak te szereted, a levéltetvek is odavannak az avokádóért, igaz ők a levelét csípik nagyon. Ha úgy látod, invázió készül, először mechanikus úton távolítsd el a a bogarakat! Állítsd a mosdótálcába, vagy vidd ki a kertbe a palántát és vízzel mosd le róla a vadállatokat. Aztán jöhet a kémiai út: permetszert házilag is készíthetsz: a neem olaj vízzel és egy egészen minimális mosogatószerrel keverve jó szolgálatot tehet. 

10. Teleltess!

Az avokádó szereti a meleget. Ha nyáron jön rád a termesztési láz, a szabadban is simán működni fog, de ősszel már benn láss neki: a 7 fok alatti hőmérsékletet a felnőtt növények sem bírják, kiskorukban pedig még érzékenyebbek. 

11. Szüret?

Na ezt nem tudjuk megígérni. Egyes növények már 3-4 éves korban hozhatnak termést, mások 15 évesen határozzák el magukat, de olyan is lesz, amelyiken soha nem lesz termés. És ha lesz is, könnyen lehet, hogy egészen más, mint amit a boltok polcain látsz. De akár terem, akár nem, elég vagány dolog avokádót tartani. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra