Ide kirándulj ősszel: 7 kihagyhatatlan hely a szomszédos Szlovéniában

Bájos óvárosok, ódon lovagvárak, titokzatos barlangok, festői szépségű tavak és mediterrán tengerpart: mindezt a közvetlen szomszédban, Szlovéniában találod. Már meg is van, hova ruccansz ki ősszel pár napra, igaz?!

Jóformán alig tértél vissza a nyaralásból, szíved szerint máris elutaznál? Külföldre mennél, de nem túl messzire, viszont legyen lenyűgözően szép a táj? Ne keress tovább, vedd az irányt a szomszédos Szlovénia felé! Ezúttal hét olyan helyet mutatunk, amit mindenképp látnod kell, ha nem jártál még az országban.

Magyarország-Szlovénia: így juthatsz el

Kocsival: Az egyhetes autópályamatrica ára személyautókra 15 euró, a további árakról itt találsz további infókat

Busszal:Flixbus Budapesttől Ljubljanáig jár, onnan belföldi járatokkal – vagy pl. ezzel az olcsó kisbuszos céggel – lehet tovább utazni, ha a cikkben szereplő további helyekre is kíváncsi vagy.

Vonattal: A vonat egészen a tengerparti Koperig közlekedik (de megáll Mariborban, Ljubljanában, Postojnában, Blednél is). A vonatjegy ára Ljubljanáig 49 euró oda-vissza, ez a jegytípus azonban nem cserélhető és nem váltható vissza.

Maribor: a világ legöregebb szőlőtőkéje

Szlovénia második legnagyobb városa a Dráva partján fekszik, Budapesttől kocsival három és fél óra alatt itt lehetsz. Csavarogj egyet a barátságos óvárosában, nézd meg a Guiness Rekordok könyvében is szereplő 400 éves szőlőtőkét, és menj fel a kis piros kabinos felvonóval Mariborsko Pohorje tetejére, hogy egy másik szemszögből is rápillanthass a városkára.

Maribor a Dráva partján fekszik
Maribor a Dráva partján fekszikShutterstock

Ljubljana: kisvárosi hangulatú főváros

A szlovén főváros folyóparti piacával és macskaköves utcáival cuki kisvárosi életérzést áraszt. Remek éttermei és sörözői-borozói, az ódon vár, a nagy kiterjedésű, zöld Tivoli park, a várostól nem messze magasodó alpesi hegycsúcsok mind hozzájárulnak utánozhatatlan hangulatához. 

Ljubljana
LjubljanaShutterstock

Bled: tó, vár, templom, szurdok, krémes

Sétáld körbe a tavat, mássz fel a várba a legszebb panorámáért, majd evezz vagy pletnázz (ez a helyi spéci csónak neve) be a tó közepén található kis szigetre, a templomhoz! Kihagyhatatlan finomság a bledi krémes, és a tótól néhány kilométerre húzódó, fapallókon bejárható Vintgar-szurdok. A szurdokba a belépő 5 euró, krémesből pedig a Hotel Park kávézójában találod az eredeti verziót.

A csodás Bledi-tó
A csodás Bledi-tóShutterstock

Bohinj: feledhetetlen panoráma

Bár a bledi a leghíresebb, van még egy pompás tó Szlovéniában amit látnod kell: a bohinji. Bledtől 30 kilométerre fekszik, a partján egy szép kis templomot és egy zergeszobrot találsz. A nagykabinos felvonóval megközelíthető Vogel csúcsot ne hagyd ki akár télen, akár nyáron járj erre - télen síközpont, nyáron szép kilátás vár fent.

Postojna barlang: elképesztő cseppkőcsodák és barlangi gőték

Szlovénia egyik legnépszerűbb látnivalója a hatalmas Postojnai barlangrendszer. Látogatóként egy kb. öt kilométeres szakaszt járhatsz végig, 3,5 kilométert kisvasúttal, a fennmaradó részt pedig az idegenvezető után sétálva. A legjobb rész, amikor a túrát vezető barlangász néhány percre lekapcsolja a mesterséges világítást, hogy átérezhessük, milyen valójában az óriási barlang gyomrában lenni. A látogatás végén az itt őshonos, földalatti körülményekhez tökéletesen alkalmazkodó, bőrszínű és teljesen vak barlangi gőtéket is meg lehet nézni. A program kb. másfél óra, meleg ruhát mindenképp vigyél, a belépő 25,80 euró, különféle kombinált jegyek is vannak, ezeknek itt tudsz utánanézni.

Postojna barlang
Postojna barlangShutterstock

Predjama: a sziklába vájt mesebeli vár

A mesekönyvi illusztrációnak is beillő, 123 méteres sziklán magasodó, több mint 800 éves Predjama vár meglátogatását érdemes egy napra időzíteni a barlangrenszerrel, mert Postojnától csupán 10 kilométerre (kocsival kb. 15 perc) fekszik egymástól a kettő. Az izgalmas legendákkal jól ellátott történelmű vár a világ legnagyobb barlangváraként a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Belépőjegyet 13,80 euróért válthatsz bele a Postojnai barlanggal kombinált jegy 35,70 euróba kerül. 

Mennyire jól néz már ki a Predjama kastély! 😍 Jártál már itt? #dívány_utazás #travel #szlovénia #slovenia #castle #kirándulás

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

A szlovén tengerpart: mindig jó úti cél

Akkor is ruccanj le a tengerpartra, ha a kirándulásod időpontjában már ősziesebb az idő, és nem tudsz strandolni. Városnézéshez az olaszos hangulatú Piran és Izola, a legnagyobb üdülőváros, Portoroz, és a legfontosabb szlovén kikötő, Koper is remek célpont. Bővebben itt olvashatsz róluk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek