Raffia vagy szalma: így vált óriási divattá a fonott táska

A fonott táskák az utóbbi időben minden trendet maguk mögé utasítva lettek a legdivatosabb kiegészítők. Már nem csak a strandra vagy a piacra viheted magaddal, a party-szettedet is feldobhatod vele.

2018 a fonott táskák térhódításának az éve. A szalmából vagy raffiából készült darabok már nem csak a piacokon és a strandokon jelennek meg, ott lógnak a celebek oldalán is. Ráadásul nem csak a jól ismert fazon hódít, viselheted tote bag, clutch és vállpántos verzióban is. A Vouge-ból megtudtuk, hogy hogyan tett szert ekkora népszerűségre

A fonott táskák betörtek a high fashion berkeibe, ezzel együtt az áruk is az egekbe szökött. Mark Cross bőrfüles, aranyozott sárgaréz csattal ellátott kosárkája 1700 fontba (több mint 600000 forintba), a Gucci raffia strandtáskája pedig 875 fontba (vagyis több mint 300000 forintba) kerül.

A Lyst nevű keresőmotor eredményei szerint a fonott táska egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanis a „straw” (szalma), a „raffia” és a „wicker” (fonott) kifejezésekre irányuló keresések 56 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A Pinterestre pedig az eddigieknél 573 százalékkal több fonott kézitáskát mentettek el.

A fonott szalma táskáknak már nem csak a piacokon és a strandokon van helyük.
A fonott szalma táskáknak már nem csak a piacokon és a strandokon van helyük.Fotó: Shutterstock

Olyan természetes anyagokból mint a bambusz vagy a szárított fű, már évezredek óta készítenek táskákat, a kosárfonás művészete pedig egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Azonban csak 1950-től vált az utazások stílusos kiegészítőjévé, amikor a népszerű üdülőhelyeken divatos souvenirként kezdték el árusítani.

Londonban a The Eaton Nag Company raffia táskákat és szőtt bőröndöket dobott piacra, az Atlanti-óceán körül pedig a Nantucketben fonott nádtáskák váltak a jómódú, vakációzó amerikaiak szimbólumává. A  népszerűségükhöz az is hozzájárult, hogy Audrey Hepburn Hollandiában és Belgiumban töltött gyerekkora alatt sokszor járt kosárral a karján.

A fonott kiegészítő mégis az 1960-as és 1970-es években élte fénykorát, miután Jane Birkin színésznő védjegyeként kezdte viselni piknikkosarát, amitől nem vált meg Párizsban, Cannes-ben és Londonban sem.

A nagy divatházak a maguk képére formálták a szalma táskák trendjét.
A nagy divatházak a maguk képére formálták a szalma táskák trendjét.Fotó: Shutterstock

2018-ban nem csak a klasszikus kosárformák hódítanak, a legnépszerűbb márkák kreatívan nyúltak ehhez a felfelé ívelő trendhez. Cult Gaia kalitkaszerű bambusz táskái megfordultak Jessica Alba és Chrissy Teigen kezében, a Heimat Atlantica pedig a dizájnon túl a színekkel is merészen bánt. A Serpui néhány darabját hímzett trópusi virágok és madarak díszítik, Sophie Anderson pompomokat vetett be, Ulla Johnson pedig lámpás alakúra tervezte a táskáit.

A nagyobb divatházak is csatlakoztak a fonott hullámhoz. A Matchesfashion.com és a Loewe tavasszal minden darabját eladta, ahogy a Balenciaga csíkos Panier táskáját sem lehet már kapni. Ha nálad is Birkin romantikus stílusa a befutó, rengeteg vintage kosarat találhatsz az Etsy-n vagy az eBay-en.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.