6 társasjáték, amit mindenképp vigyél magaddal nyaralni

Hat izgalmas és praktikus társasjátékot mutatunk, amiket könnyen magaddal tudsz vinni a nyaralásra, hogy feldobd vele a hangulatot.

Valószínűleg senkit sem kell félteni, hogy ha nyaralni megy, megeszi az unalom, de azért valljuk be, vannak olyan üresjáratok, amikben nem tudunk mit kezdeni magunkkal: a reptéren várakozva, a kocsiban ülve, a szálláson rekedve az eső miatt vagy akár a strandon pihengetve. Bár ilyenkor belekezdhetsz egy jó könyvbe, van, amikor szórakoztatóbb, ha társasági életet élve foglalod le magad. Ajánlunk hat társasjátékot, amiket bűn lenne otthon hagyni, ha nyaralni indulsz.

Bang!

Állítólag a Buckingham-palotában jó pár évvel ezelőtt betiltották a Monopolyt, ugyanis Károly herceg öccse, András herceg szerint a játék mindenkiből a legrosszabb énjét hozza elő, a résztvevők pedig hajlamosak elfeledkezni az illő magatartásról. Kíváncsi lennék, hogy mi történne, ha egy nap a Bang! venné be magát a királyi társas estre. Izgalmas és pörgős játék, de a gyenge lábakon álló baráti kapcsolatokat végképp tönkreteheti.

Bang! kockajáték
Bang! kockajáték

A vadnyugati városba megérkeztek a rosszfiúk. A seriff dolga, hogy megfékezze őket, de vigyáznia kell, hiszen nem tudja, hogy ki a barát és ki az ellenség, ráadásul az indiánok is bármikor támadhatnak. Ebben a kockajátékban mindenki kihúzza a maga szerepét – lehetsz seriff, seriffhelyettes, bandita vagy renegát –, de egyedül a seriff fedi fel a kilétét. A sorsod a vadnyugaton egy kis emberismerettől és persze jó adag szerencsétől függ. Dobj a kockákkal, és célozz a játékostársaidra, gyógyítsd magad, de figyelj, mert az indiánok nyilai is végezhetnek veled.

A kockajáték a kártyajáték dinamikusabb verziója. A doboz könnyen befér a bőröndödbe, ezért ha nyaralni indulsz, főleg nagyobb társasággal, mindenképpen kapjon helyet a fürdőruhád mellett. Ugyan az életet jelző töltényeket és nyilakat kis kartondarabokra nyomtatták, a kiegészítők jó minőségűek, ezért nyugodtan elviheted magaddal a strandra, egy pokróc közepére borítva nem kell félned, hogy elfújja őket a szél, vagy hogy elgurulnak a fűben.

Bang! - kockajáték 3-8 fő részére

Korosztály: 8 éves kor felett ajánlott

Játékidő: 15 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 4590 forint

Szubjektív vélemény: A társasjátékpartik sztárja. Minél többen játsszátok, annál izgalmasabb.

Értékelés: 5/5

Sztorikocka

A Sztorikockát nem feltétlenül sorolnám társasjáték kategóriába, mert ugyan társas tevékenység és alapvetően játék, sokkal inkább nevezném közös alkotói tevékenységnek. Ez persze semmit sem von le az értékéből, hiszen ez egy szuper kreatív és kreativitásra ösztönző játék. Nálunk minden korosztálynál bevált, egy asztalnál dobáltuk a kockát az általános iskolás unokatestvéreimmel és a nagyszüleimmel, sőt a segítségével írtunk egy mesét az unokahúgommal, ami a sulijában is nagy sikert aratott. 

Ki vagy, Doki? Sztorikocka
Ki vagy, Doki? Sztorikocka

A játék kizárólag kockákból áll, aminek az oldalain pöttyök vagy számok helyett ábrák szerepelnek – ez attól függ, hogy melyik témájú szettet veszed meg –, amiket kidobva egy történetet kell elmesélnetek. Váltogathatjátok a mesélő pozíciót kockánként vagy akár menetenként. Itt nem cél a győzelem vagy a versengés, egyetlen feladatod, hogy érezd jól magad. Az alapszetteken kívül rengeteg tematika közül válogathatsz, úgy mint az állatvilág, az űr vagy az őskor, de ismert történetek is helyet kaphatnak a mesédben Batman, Scooby Doo vagy a Ki vagy, Doki? világából. Abszolút strandjáték, kis helyen is elfér, ezért könnyen tárolható és szállítható. Utazás közben akár a kocsi hátsó ülésén vagy a repülő lehajtható tálcáján is lehet vele játszani.

Sztorikocka - kockajáték 1 főtől

Korosztály: 6 éves kortól 99 éves korig

Játékidő: 20 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár (Ki vagy, Doki? Tematika): 4790 forint

Szubjektív vélemény: Szeretem, ha egy játéknak jó az alaptörténete, a sztorikockákkal azonban te magad alkotod meg a saját mesédet. Engedd, hogy szárnyaljon a fantáziád.

Értékelés: 5/5

Twin it!

Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy a Twin it! a nyár társasjátéka. Alapvetően ellenérzéssel viszonyulok a gyorsasági játékokhoz, mert a társast egy higgadt műfajnak gondolom. Ezért is csodálkoztam rá arra, hogy a Twin it!-et elsőre megszerettem. A szabályok roppant egyszerűek, a játékosoknak fel kell forgatniuk a maguk előtt tornyosuló kártyapaklik legfelső lapját, és letenni az asztal közepére. Aki ezek között először pillant meg egy párt, annak egy-egy ujjával le kell csapnia rá. A dolog ott kezd izgalmassá válni, amikor több tucat hasonló mintájú és vibráló színű ábra fekszik előtted.

Twin it! társasjáték
Twin it! társasjáték

Játszhatjátok ketten, csapatban, egymás ellen vagy egyénileg is. Ha a nyaralást a hirtelen rosszra fordult időjárás miatt a szálláson kell töltened, ne aggódj, amíg nálad van a Twin it!, garantáltan feldobja a hangulatot. A játékot kis fémdobozban kapod kézhez, ami nagyon praktikus, ha a bőröndödbe szeretnéd bezsúfolni vagy a strandtáskádba bedobni a vizes fürdőruha mellé.

Twin it! - partijáték 2-től 6 főig

Korosztály: 6 éves kortól

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: itt megtekinthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 4990 forint

Szubjektív vélemény: Gyors és kacagtató partijáték. Vegyétek elő, ha leülne a buli: a parton, este a szálláson vagy az otthoni hőségben.

Értékelés: 5/5

Bandido

Ismét elérkeztünk egy kooperativ játékhoz, az egyetértésben töltött estékhez, a csapatépítő szórakozáshoz. Valaki kanalat adott Bandido, a rab kezébe, aki az alkalmat kihasználva nekilát, hogy kiássa magát a börtönből. Fogjatok össze, és akadályozzátok meg a szökést, torlaszoljátok el a járatokat. Ebben a játékban kártyákat húztok, amiken a járatrészek találhatók, a feladatotok az, hogy úgy alakítsátok a kanyarokat, hogy lehetőség esetén le tudjátok majd zárni.

Bandido társasjáték
Bandido társasjáték

Ugyan a játékszabály nem írja, de a Bandidót egyedül is játszhatod, ezért ha magadban vágsz neki egy hosszú útnak, akár a reptéren is előveheted, amíg a járatodra vársz. Kis dobozos játék, szinte a zsebedben is elfér.

Bandido – kártyajáték 2 főtől

Korosztály: 6 éves kortól

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: itt megtekinthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: Jópofa játék kedves grafikával. Játszhatod gyerekekkel és felnőttekkel, a mókába az egész családot bevonhatod.

Értékelés: 5/4

Red7

Ezúttal sem hagyunk idegen nyelvű játékok nélkül, a következő két játékhoz már angol nyelvtudás is szükséges, viszont bátran beszállhatnak a külföldről érkezett vendégek és cserediákok, a nyaraláson megismert új barátok is.

A Red7-t úgy kaptam kézhez, hogy ilyen lenne az UNO, ha játék lenne. Először nem igazán értettem, hiszen – akkor nem mertem bevallani – én szeretem azt a játékot is. Aztán amikor elkezdtem játszani, megértettem az intelmet. A Red7-ben a fő szabály, hogy az nyer, akinek a legmagasabb lapja van – eddig egyszerű – igen ám, de egy kártya értéke függ a színétől is, ráadásul nemcsak úgy győzhetsz, hogy az előtted levő játékosokat vered meg, hanem úgy is, hogy megváltoztatod a szabályt.

Red7 kártyajáték
Red7 kártyajáték

Ezzel a játékkal legalább három főnek érdemes leülnie, mert olyan pörgős, hogy el is veszítheted, mire másodszorra ér hozzád a kör. Valóban az UNO-hoz hasonlóan működik, csak sokkal több a lehetőséged és jóval előbbre kell gondolkodnod. Teszteltem vízparti szituációban is, és bátran állíthatom, hogy a kártyák strapabírók, egy véletlen sörfürdőből is minimális sérüléssel jöttek ki.

Red7 - partijáték 2-től 6 főig

Korosztály: 6 éves kortól

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: itt megtekinthető

El é rhetős é g:  Metagame webáruház

Ár: 4990 forint

Szubjektív vélemény: Gyors és kacagtató partijáték. Vegyétek elő, ha leülne a buli: a parton, este a szálláson vagy az otthoni hőségben.

Értékelés: 5/5

Monstrous

Sokféle társasjátékkal találkoztam már, de bevallom, hogy ügyességivel még nem. A Monstroushoz tehát nemcsak az angol nyelv ismeretére, hanem ügyességre is szükséged lesz. Ne számíts arra, hogy kényelmesen üldögélve nyerhetsz.

Egy vagy az Olümposz istenei közül, akinek az a célja, hogy a halandókban ismét meggyújtsák a hit lángját, mégpedig úgy, hogy szörnyeket küldenek a földre, akik rettegésben tartják a városok lakóit.

Monstrous angol nyelvű társasjáték
Monstrous angol nyelvű társasjáték

Mindenekelőtt álljatok fel az asztaltól, és húzzátok hátra a székeket. Bizony, jól hallottad, egy kis testmozgás jön. Helyezzétek el az öt város kártyáját az asztal közepén, és kezdődhet a roham. Minden játékosnak egy pakli szörnykártyája van, ezekkel kell eltalálnod a körödben valamelyik várost. Ha sikerrel jársz, akkor hitpontban részesülsz. Igen ám, de minden szörnynek és városnak saját képessége van, figyelembe kell ezt is venned, amikor kiszemeled a helyet és a felhalmozódott szörnykártyákat, amikre majd célozni fogsz. A legtöbb hitponttal rendelkező játékos nyer.

Mivel asztalt igénylő játékról van szó, ezért valószínűleg nem ez lesz a nagy strandolós kedvenced – kivéve, ha olyan elvetemülten strandolsz, hogy még kempingfelszerelést is viszel magaddal –, de garantáltan lehet az esti sörözgetés fénypontja, vagy az esőnap megmentője. Nekem egyből a beerpong jutott róla eszembe, természetesen büntetést is kiróhattok arra, akinek félrerepül a kártyája.

Monstrous – ügyességi játék 2-től 5 játékosig

Korosztály: 10 éves kortól

Játékidő: 30 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabály angol nyelven: itt megtekinthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 9990 forint

Szubjektív vélemény: Rendhagyó játék sok mozgással és nevetéssel.

Értékelés: 5/4

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek