Jár a segítség, ha valaki nem tudja felemelni a saját csomagját?

Kötelesség, nyűg vagy simán csak hiba a repülők és vonatok fej feletti csomagterével elkeseredett küzdelmet folytató, téglákat és aranyrudakat szállító utasok kisegítése?

Megoszlanak a vélemények: sokan vannak, akik úgy gondolják, visszakapják majd a segítséget a sorstól vagy csak simán kedvesek, de akadnak bőven olyanok is, akik azon a véleményen vannak, hogy annak a táskának, amelyet nem képes felemelni a tulaja, bizony a raktérben a helye.

shutterstock 748588456

Kivéve, ha túl alacsony valaki?

A Condé Nast Traveler szerkesztői között is sok a szőrös szívű, aki kibújna a feladat alól. David Jefferry szerint például nem véletlen, hogy a legtöbb légitársaság külön megtiltja az utaskísérői számára, hogy segítsenek a csomagemelgetésben, túl nagynak ítélik ugyanis a munkahelyi sérülések és a miattuk fizetendő kompenzációk kockázatát. Ezért van az, hogy a kilógó csomagok bepasszírozásában és az ajtó becsukásában segítenek az utaskísérők, emelni viszont csak a legritkábban emelnek.

Ha annyira nehéz a csomagod, hogy nem tudod felemelni, nem kellett volna magaddal hoznod – így David

Ő csak abban az esetben segít, ha egyszerűen túl alacsony valaki ahhoz, hogy elérje a csomagtartót.

A raktérben a helye

„Az emberek többségének nem okoz problémát, hogy leadja a túl nagy poggyászait, amelyekkel túl sokat kéne bajlódni az utastérben. Miért nem járnak el ugyanígy, ha túl nehéz a táskájuk?” Egy másik szerkesztő Meredith Carey szerint tök egyszerű a dolog: ha nem képes valaki felemelni és a fej feletti poggyásztérbe tömni a csomagját, az nem érdemli meg a segítséget sem, ebben az esetben ugyanis minden kétséget kizárólag a rakteret kellett volna választani.

shutterstock 1089558911

Az irgalmas szamaritánus

Katherine a skála másik végét képviseli: „Miért ne segítenénk másoknak, hogy elviselhetőbb legyen az utazás? Örömmel segítek, egyrészt mert jóhiszemű vagyok, másrészt meg én is voltam már hasonló helyzetben.”

A munkaszervező

„Ki mint vet, úgy arat. Ha tehetem, segítek, hisz én is gyakran túlpakolom a bőröndjeimet. Ha szabadok a kezeim, általában segítek, sőt, még a szép nagyra nőtt barátomat is befogom, akinek pláne könnyen megy az emelgetés – így Betsy Blumenthal, egy másik szerkesztő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek