Eltűnhet a vaníliafagyi!

Pár év alatt harmincszorosára emelkedett az időjárásra rendkívül érzékeny orchideából kinyert fűszer ára.

A BBC-nek nyilatkozó fagyisok szerint az előző évekhez képest nagyjából harmincszorosára emelkedett a vaníliakivonat ára. Rengeteg múlik a világ vaníliaellátásának háromnegyedéért felelős Madagaszkár időjárásán, és még az illegális rózsafa-kereskedelemből származó hasznukat vaníliába fektető spekulánsokkal is meg kell küzdenie a piacnak. 

Viszlát, vanília!

A barna léből jelenleg nagyjából 154 000 forintba kerül egy kiló, ami néhány fagyist már most a meglehetősen népszerű íz száműzésére kényszerített. Mások, például a filmbe illő módon egy saját farmmal is rendelkező testvértrió által üzemeltetett Smugburys úgy védekezték ki az áremelkedést, hogy előre beszerezték az éves vaníliaszükségletüket.

shutterstock 393864022

A heti öt tonna fagyit előállító cég így nyáron még biztosan árulhat majd vaníliát, a kisebb, kézműves különlegességekre specializálódó kisebb helyek viszont könnyen lehet, hogy a vanília likvidálására kényszerülhetnek.

Egy tavalyi ciklon a hibás

A legutóbbi árnövekedést egy tavaly márciusi ciklon okozta, a rengeteg fagyit fogyasztó amerikaiak, valamint a szeszes italok, édességek és kozmetikumok gyártói által gerjesztett kereslet miatt azonban ez máig kihat az árakra.

A sáfrány még mindig drágább egyébként, a vanília tehát még így is csak a második legdrágább fűszer. Sáfrányos fagyi persze eddig sem nagyon volt, a vaníliával történtek viszont valószínűleg azt eredményezik majd, hogy a fából és petróleumból kinyert, mesterséges vaníliapótlékhoz, a vanillinhoz fordulnak majd a gyártók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek