A Felelős Gasztrohős Alapítvány alig egy évvel ezelőtt rajzolta meg Magyarország „superfood” térképét, melyből kiderült, hogy hazánk tele van jobbnál-jobb alapanyagokkal. Ezúttal a Reddit hívta fel a figyelmet a Taste Atlas gasztrotérképére, melyen régiónként jelölik az olyan országok specialitásait, mint például Olaszország vagy Franciaország.
Ha Olaszország, akkor tészta
A tésztarajongók legnagyobb örömére térképre került az olasz pasta is. Az infografikából jól látszik, hogy északon az olyan kiadós tésztafélék mennek, mint a lasagne alla bolognese (lasagne bolognai mártással) vagy a pizzoccheri alla valtellinese. A pizzoccheri egyébként egy hajdinalisztből készült vastagabb tészta, amit krumplival, sok sajttal (casera és parmezán), vajjal, fokhagymával és spenóttal fogyasztanak.
Ezzel szemben, ahogy haladunk délebbre, egyre több ételben találhatók meg a tenger gyümölcsei, sőt, előfordul, hogy még magát a tésztát is tintahallal festik feketére. Míg máshol a kagyló, addig a csizma sarkában személyes kedvencünk, az orechiette, valamint a csicseriborsóval készült tészta a sláger.
Térképen a francia sajtok
Reméljük egyszer borokkal is készít valami hasonlót a Taste Atlas, de addig is forgassuk ezt az izgalmas sajttérképet, melyből kiderül, hogy Savoyából származik az egyik leghíresebb francia hegyi sajt, a Beaufort. De rákerült a térképre az első pasztörizált tejből készített sajt, a Saint-Paulin, és a korzikai specialitás, a Brocciu sajt is, mely utóbbit a ricottához hasonlóan tejsavóból vagy savóból és lefölözött kecske-, vagy juhtejből készítenek.
Amerika szendvicsei
Ami Olaszországban a tészta, Franciaországban a sajt, az az Egyesült Államokban egyértelműen a szendvics. Ezen a térképen azokat a szenyákat találod, melyek a Kaliforniát Maine-el összekötő 22-es út vonaláról származnak. Vicces, hogy pár kilométerenként mennyit változik a formájuk: van ahol hamburgerszerű, míg máshol inkább a hosszúkás bagett forma a nyerő.