A hosszú hétvégén indul a szezon a Balatonnál: erre bulizz és kirándulj

Jártál már főszezonon kívül a Balatonnál? Nem? A közelgő hosszú hétvége éppen tökéletes lesz rá. Badacsonyban terasznyitó bulikkal, grillezéssel, bortúrával készülnek. Sorolom a legjobb programokat.

Egy viszonylag friss felmérés szerint a Balatont a turisták többsége még mindig a strandolás miatt szereti, így aztán a főszezon továbbra is a július-augusztus. Pedig a balatoni szálláshelyek és vendéglátók erősen küzdenek, hogy ne csak nyáron jusson eszünkbe a tó. Az április 27., péntek estétől május 1., kedd estig tartó néhány napra például amolyan korai szezonnyitóként tekintenek – bulitól hangos teraszokkal, kerti grillezéssel várnak. A kedvenc környékemen, Badacsonyban különösen sok mozgolódás várható, mutatom mi mindenben lehet részed, ha ide utazol hosszú hétvégézni.

Terasznyitó bulik minden mennyiségben

Ugyan strandolni még nem lehet, de teraszon napozni, fűben feküdni és közben jókat enni és inni annál inkább! Hogy hol? Badacsony központjában – ami ilyenkor még egészen nyugis, és nem a dodzsem meg a vattacukor uralja a látképet – az ikonikus Poharazó épületében működő Pláne borbár teraszát április 28-29-30-án a Gastro-hack csapata foglalja el. Ráérős hedonizmust ígérnek, grillezett sajttal, füstölt húsokkal és a legjobb badacsonyi borokkal.

A Badacsony oldalában, az elképesztő panorámájú Villa Pátzay alatt április 28-án nyílik meg a terasz, ahol jazz koncerttel, jó zenékkel, badacsonyi borokkal és naplementenézéssel várnak a hosszú hétvégén. A helyszín különlegessége, hogy eddig csak esküvőket és rendezvényeket tartottak itt, most először vállalkoznak egész nyári nyitva tartásra.

A Római úton található, strandhangulatú Friss Terasz is április 28-án tartja a nyitóbuliját. Mivel idén Laposáék másik helye, a Kishableány átépítés miatt zárva lesz, az ott megszokott izgalmas hamburgereket itt kell keresned. A nyitóbulin dj szett és electroswing koncert várható, a teljes hosszú hétvégén minden palack bort tíz százalékkal olcsóbban lehet megvenni. Ha inkább a hihetetlen kilátásban borozgatnál és mellé művészien megkomponált kóstolótálról falatoznál, a Friss Terasz melletti úton mássz fel a hegyre, a Laposa Birtokra. Asztalfoglalás kötelező!

A Friss Terasztól a Római úton tovább sétálva az Istvándy Borműhelyhez érsz, ide is feltétlen nézz be. A teraszon iszogatás – ehhez a különleges kéknyelűből készült pezsgőjüket ajánlom nagyon –, és a borokhoz passzoló bonbonok és sütik kóstolgatása mellett bormozizni is lehet, és ha nagyobb társasággal érkezel, borházasítási versenyt is rendezhettek.

Az út túloldalán, a patinás Hotel Neptunban működő Tilia borvendéglőbe is érdemes betérni a hétvége folyamán. A hely különlegessége, hogy a Bakony-Balaton régió alapanyagaiból főznek, így vad és halételeket is kóstolhatsz náluk. Itt nem hisznek a túlízesítésben és túlkészítésben: "a cél a természetes íz, érték megmutatása. A legmegfelelőbb zöldfűszerek, zöldségek, gombák, bogyók növények, gyümölcsök harmóniáját keressük" – vallják.

Még mindig nem elég a programból? Badacsonytól néhány kilométerre fekszik Káptalantóti, a szombat délutánt jobb helyen nem is tölthetnéd. Van itt egy apró, de annál izgalmasabb hegy, ahol nagy borok születnek: ez a Sabar. Már hagyománnyá vált az április végi borkóstoló kirándulás keresztül-kasul a hegyen. Az útba eső kis pincék saját borukat kínálják a hamuba sült pogácsa és házi falatok mellé.

"Amolyan felnőtt osztálykirándulás ez, ahol a – nem szigorúan szakmai – kalauzolásban a borosgazdák a vezetőink, és ahol egyre vidámabb lesz az ember... Találkozó: április 28-án, a Káptalantóti Faluháznál 13:30-kor (aki késve érkezik, mehet egyből a Sabar Borházhoz 14 órára). A program így várhatóan este 20-21 óráig tart" – írják a szervezők.

Mit lehet még csinálni a környéken?

A nagy evés-ivást néha érdemes megszakítani egyéb programokkal: például mászd meg a Badacsonyt, vagy sétálj egyet a badacsonytomaji Folly Arborétumban – nyilván itt is lehet borozni egyébként, ha hiányozna a pohár a kezedből.

Vasárnap délelőtt pedig irány a legendás káptalantóti Liliomkert piac! A hosszú hétvégén biztosan rengetegen lesznek, így ha teheted inkább érkezz bringával ide, autóval elég stresszes a dolog. És gyere minél előbb, mert a legjobb árusok (nekem a kedvenceim a Búzalelke kenyerei) hamar kifogynak a portékából.

Káptalantótitól már nincsenek messze a Káli-medence olyan klasszikus látnivalói, mint a szentbékkállai kőtenger és ingókő, a monoszlói hegyestű, vagy olyan szupercuki falvak mint Köveskál, Salföld vagy Kékkút.

Hol aludj?

Amikor legutóbb Badacsonyban jártam, a Hotel Neptunban aludtam, érdemes megkérdezned van-e szabad szobájuk még, mert nagyon klassz hely dizájnosan felújított szobákkal és mini wellness részleggel. Ha most éppen lecsúsznál róla, az épületet akkor is érdemes megnézni magadnak, mert látnivalónak is érdekes, nem csak szálláshelynek.

A Neptun Badacsony első szállójának, az 1883-ban épült Hableánynak a bővítéseként nyílt meg 1897-ben. "A vendéglőt ekkor Trattner Gusztáv vezette, aki a milleniumi kiállításon szerzett magának hírnevet és köztudott volt róla, hogy korábban már Erzsébet királyné is kóstolta a főztjét" – írta a Veszprémi Független Hírlap a megnyitókor.

A 18 szobás Neptunt a part felől park, a többi oldalon szőlő vette körül, a háború alatt ideiglenes hadikórház is működött benne. Jelenleg a szállodát egy házaspár vezeti  "Olyan vendéglátást viszünk, amivel megtiszteljük azokat, akik a mi helyünket választják azzal, hogy nem rontjuk el az értékes, ritka, közös, nyugodt idejüket. Harmóniát és szívet keresünk és ezt igyekszünk adni vendégeinknek is" – mondja Tóth-Gruber Nikolett és Viktor.

Szintén családias és barátságos hely a szőlő ölelésében található, skandináv stílusban berendezett Óbester panzió, aminek a teraszán gyönyörű kilátásban kortyolhatod el a reggeli kávédat. Ha jobban szereted a nagyobb szállodákat, komolyabb wellness részleggel, a Neptun mellett működő Hotel Bonvinót érdemes kipróbálnod. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra