13 érdekesség a titokzatos Michelin-csillagról

Mi köze a gumiabroncsnak az éttermekhez? Miért borulnak ki úgy a séfek? És kik a titokzatos ellenőrök?

Március 26-án, Budapesten mutatták be a Michelin-kalauz legújabb, Main Cities of Europe kiadványát. Nem véletlenül, hiszen az Onyx megkapta a kétcsillagos minősítést, ekkora elismerésre még nem volt példa Magyarországon. Ennek apropóján összeszedtük a legérdekesebb tudnivalókat a világ legmeghatározóbb gasztrokalauzáról.

Michelin? Mint a gumiabroncs?

Gondolkodtál már azon, hogy a híres csillag miért viseli ugyanazt a nevet, mint amit a gumigyártó cég? Mert a Michelin-kalauz Andre és Edouard Michelin, a gumiabroncsgyártók nevéhez fűződik. Az útmutató egy korai marketinghúzás volt, a francia éttermeket és szálláslehetőségeket vette sorra, azzal a céllal, hogy növelje az autók és abroncsok eladását, mivel akkoriban Franciaországban még kevesebb, mint 3000 autó volt forgalomban. Az ingyenes útikalauz hasznos információkat tartalmazott az autósoknak: a benzinkutak, a gumiabroncscserével foglalkozó műhelyek listáját és térképeket.

GettyImages-914661426
Frederic Stevens / Getty Images Hungary

Azért kerül pénzbe, mert ami ingyen van azt nem értékelik

A Yelp  szerint csak addig lehetett ingyenesen hozzájutni, amíg Andre Michelin nem szembesült azzal, hogy az egyik műhelyükben munkapadként használnak egy példányt, aki így rájött, hogy az emberek csak azt értékelik, amiért fizetniük kell.

Még a hadseregnek is jól jött

Az első és a második világháború alatt szüneteltették a kiadványok megjelentetését, de 1945-ben a brit hadsereg az 1939-es példány utángyártását kérte, mivel ez tartalmazta Franciaország legpontosabb térképét.

Ha megkaptad, nincs visszaút

A Michelin-csillagot nem lehet visszaadni – írja a Red Letters Day –, annak ellenére, hogy néhány séf megpróbálkozott vele. Ez nem tárgyi díj, hanem minősítés. 

Számít egy étterem berendezése a csillagosztásnál? 

Ebben senki sem teljesen biztos. De mivel a fehérre mázolt, fehér padokkal telezsúfolt Saito nevű japán sushiétterem, ami egy többszintes parkolóházban talált otthonra, három csillagot is birtokol, valószínűleg lényegtelen az enteriőr. Az éttermek fényűzését ötös skálán villák és kanalak keresztezett piktogramjával jelölik.

shutterstock 603049640

1 dollárért is ehetsz Michelin-csillagos étteremben

A honkongi Tim Ho Wan a legolcsóbb étterem eddig, ami csillagot zsebelt be 2009-ben, ahol már 1 dollártól ehetsz. 

Van-e köze a gumiembernek a Michelin-csillaghoz? 

Annyi, hogy a gumiember, vagyis a Bibendum a Michelin cég kabalája. A Michelin kalauzban található Bib Gourmad elnevezésű kategória olyan éttermeket ajánl, ahol mérsékeltebb árakon ehetsz kiváló minőségű ételeket. A Bib a Bibdendum, vagyis a híres kabala nevének rövidítése.

1986-ban Sir Terence Conran és Lord Paul Hamlyn, a brit vendéglátás kiválóságai a Michelin kabala tiszteletére még egy Bibendum Restaurant and Oyster Bar nevű éttermet is nyitottak az 1911-től 1985-ig a Michelinnek otthont adó art deco épületben. Az eredeti padlóburkolaton még ma is Bibendum alakja látható, amint egy serleget tart a kezében. Nem meglepő, hogy az étterem szerepel a  Michelin-kalauz 2016-os kiadásában, olvasható a Michelin hivatalos oldalán

Bib Gourmand itthon

Idén Magyarországon Széll Tamás és Szulló Szabina Stand 25 bisztrója zsebelte be újonan a Bib Gourmand minősítést, aPetrus és a Fricska pedig továbbra is megtartották

Melyik ország vezet a csillagok háborújában?

A Michelin-kalauz a világ 24 országának éttermeit mutatja be. A Michelin-csillagok csúcstartó városa Tokió 200 csillaggal, amíg a gasztronómiájáról híres Franciaország csak kilencvennéggyel büszkélkedhet.

Melyik séfé a legtöbb csillag?

A francia Joel Roobuchon volt a legfiatalabb Michelin-csillagos séf, 25 éves korában már büszkélkedhetett a címmel. Egyúttal ő a legtöbb csillaggal rendelkező séf is a Try the World szerint. Rengeteg díjat zsebelt be Bangkokban, Las Vegasban, Londonban, Monacóban, Párizsban, Szingapúrban, Tokióban és a világ számos más országában. Összesen két tucat csillagot tudhat magáénak.

Öngyilkosság a csillag árnyékában

A legemlékezetesebb kiborulás díja Gordon Ramsay-nek jár. Amikor elvesztette New York-i éttermének második csillagát 2013-ban, sírva fakadt. Ennek ellenére még mindig London egyik három Michelin-csillagos éttermének tulajdonosa. Ramsay-n viszont Bernard Loiseau jócskán túltett, amikor öngyilkosságot követett el, miután pletykákat hallott keringeni arról, hogy étterme a háromból egy csillagot elveszít.

Gordon Ramsay
Gordon RamsayFranco Origlia / Getty Images Hungary

A Michelin ellenőr egész nap csak eszik?

Lényegében, de nem teljesen. A Dining Guide interjúja szerint a tesztelők szigorú menetrend szerint dolgoznak, a munkájukat külön csoport szervezi. Hétfőtől péntekig folyamatosan utazva járják az éttermeket, egy héten minimum hetet, maximum kilencet, ami évente 250 tesztet jelent. Általában ebéd- és vacsoraidőben tűnnek fel, nem csak Michelin-csillagos helyeket szemelnek ki mert fontosak az ajánlások és a Bib Gourmand is.

Az új ellenőröket titkos fedősztorival keresik

A Michelin hirdetésen keresztül, fedősztorival keresi az új alkalmazottakat. Bloggerek és újságírók nem lehetnek ellenőrök, ellenben a vendéglátós tapasztalattal rendelkezők nagy eséllyel indulnak. Csak akkor tudod meg, hogy a Michelinnek fogsz dolgozni, ha már felvettek.

A család sem tudja...

Az anonimitás ennél a munkánál nagyon fontos, néha még az ellenőr családja sem tudhatja pontosan, hogy mit dolgozik. 

Magyar sikerek

Idén a Michelin által ajánlott éttermek listáján szerepel az Olimpia, a Salon, a Baraka, a Babel,  az Aszú, a Fausto's, a Nobu Budapest, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, a Tigris, Bock Bisztró Pest, a Mák, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a csalogány 26, a Baltazár, a Tanti, a Vendéglő a KisBíróhoz és a Zóna. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek