A H&M algával és gombával mentené meg a divatipart

Szinte biztos, hogy a ruhának, amit viselsz, annyi a lebomlási ideje, mint egy műanyag palacknak. Szeretnél változtatni? A H&M egymillió eurót szán erre, most segíthetsz eldönteni, hogy mire költse.

A fast fashion márkák nagy, szezonális leárazásain hihetetlenül alacsony áron zsákmányolhatsz magadnak szinte bármit a téli csizmáktól kezdve az alkalmi ruhákig. Örülsz, hogy az ára töredékéért tettél szert arra a pulcsira, amivel már hónapok óta szemezel. A hűvösebb, tavaszi napokat és a nyári estéket ki is használod, hogy felvehesd, de az őszi szezonra már kinyúlt, bolyhos az ujja és kikopott a könyöke. Szomorú vagy, de tulajdonképpen az árát megérte, majd túrsz helyette újat a következő nagy árrobbanáson. A pulcsid pedig, 80 százalék poliésztertartalma révén, az újrahasznosíthatatlan mennyiségű műanyagpalackok sorsára jut, és nagy eséllyel a harmadik világ egy gigantikus szeméttelepén bomladozik majd még vagy ezer évig.

Kinek éri meg?

Lássuk be, te jó üzletet csináltál az olcsón előállítható, szintetikus anyagból készült ruhadarabbal – ha kizárólag a pénzügyi és rövidtávú vonatkozásaiban tekintünk a vásárlásra. A bolygónk szerint már kevésbé volt jó beruházás. Ő az olyan természetben megtalálható, és ezért könnyen lebomló anyagokért hálás, mint a pamut, a len vagy akár a gyapjú, amik ráadásul tartósabbak is műanyag társaiknál. A H&M Foundation a fenntarthatóság jegyében új alternatívák nyomába eredt, és öt olyan ötletre bukkant, amik egy lépéssel közelebb vihetnek minket a környezetbarát divat megteremtéséhez. A projektek megvalósítására összesen egymillió eurót ajánlott fel, aminek az elosztásáról a vásárlók dönthetnek.

Mi az a H&M Foundation?

A H&M Foundation egy globális, nonprofit alapítvány, amelyet az egyik legismertebb fast fashion cég, a H&M alapítója és tulajdonosa, a Stefan Persson család támogat.

Megújuló divat

Évente megközelítőleg 1,6 bolygónyi erőforrást használunk fel a H&M Foundation szerint. Egyre sürgetőbb olyan megoldásokat találni, amelyekben egy termék nem a vásárlás-fogyasztás-kidobás gyors folyamatára épül, hanem olyanokat, amelyek körforgásában a megújuló erőforrások és a természetbe visszaforgatható anyagok játszanak szerepet.

A körforgásos gazdaság célja, hogy megszüntesse a hulladéktermelést és helyreállítsa az értékes erőforrásokat. Ebben a modellben az anyag, mint körkörös folyamatban vesz részt, a nyersanyagok újrahasznosulnak, amelyek új termékek alapjául szolgálhatnak. A körforgásos gazdálkodásra való áttérés a globális termelés és fogyasztás olyan mértékű modernizálása lehetne, amire az ipari forradalom óta nem volt példa.

Ez a folyamat a divat teljes megújulását követi, beleértve a tervezést, az anyaghasználatot, a szabást, varrást, értékesítést, használatot és a terméktől való megszabadulást is. A divatipar csak így lehet képes arra, hogy hosszú távon, fenntartható minőségben elégítse ki a föld egyre növekvő népességének igényeit.

Versenyben a fenntarthatóságért

A H&M Foundation által kezdeményezett Global Change Award egy olyan innovációs kihívás, aminek célja, hogy irányt adjon a körforgásos divat létrejöttének. Az egymillió eurót az alábbi öt projekt kapja, de hogy melyikre mennyit, arról te dönthetsz azzal, hogy kedvencet választasz közülük. Nézzük a jelölteket!

Funghi Fashion

Varrás közben rengeteg anyag kárba vész, textildarabok, cérnamaradékok, az öreg és viseletes ruhadarabok szintén a szemétben kötnek ki végül. A Funghi Fashion alternatív anyagforrásként tekint a gombára, ami a 3D nyomtatás technikájának segítségével, szabás és varrás nélkül kelhet új életre ruhaként. Később aztán a kiszolgált ruhadarabokat egyszerűen komposztálhatod.

Algae Apparel

A természetes rostok előállításának és a textilek megfestésének folyamata nagy vízfogyasztással és káros anyagok keletkezésével jár. Az Algae Apparel ezekre a problémákra nyúlt megoldást, és fordul az algához. Ez a megújuló és biológiailag lebomló tengeri organizmus működhet növényi rostként és festék alapanyagként is. Nem mellesleg az alga olyan antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, amik jók a bőrödnek is.

The Regenerator

A ruhák újrahasznosítása nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, mivel a legtöbbször kevert anyagokkal van dolgunk, a poliészter és a pamut például sokszor találkozik egy darabban. A The Regenerator erre a problémára keres megoldást. Olyan környezetbarát vegyületet alkotott, ami szétválasztja ezeket az anyagokat, és ismét használható textilszálakat hoz létre.

Crop-A-Porter

Nem csak a növényi alapú textilek, de az élelmiszeiparba szánt termények is több tonnányi hulladékot hagynak maguk után, amik főként lenből, a cukornádból, banánból és ananászból származnak. Ezeket vagy elégetik vagy egyszerűen hagyják elrohadni, a folyamatok pedig szén-dioxidot és metánt juttatnak a levegőbe. A Crop-A-Poter egy költséghatékony, zártláncú technológiával szeretne változtatni ezen, ami ráadásul plusz jövedelmhez is juttatná a gazdálkodókat. Az általa keletkező bio rostból pedig tökéletes textil alapanyag válhat.

Smart Stitch

Egyre jobban odafigyelünk arra, hogy új életet leheljünk régi ruháinkba, de ez sok munkát vesz igénybe. A Smart Stich ezt a folyamatot szeretné könnyebbé tenni egy olyan hőtechnológiával, aminek segítségével a zipzárak és a gombok könnyebben eltávolíthatók a ruhadarbokról, hogy probléma nélkül újrahasznosíthassuk a megmaradt anyagot.

Szavazz!

 A versenyben lévő projektekre  március 18-ig szavazhatsz a Global Change Award oldalán, de a véleményedre mi is kíváncsiak vagyunk. Mi például odavagyunk az újrahasznosuló, bőrápoló algaruhákért! Neked melyik projekt volt a kedvenced? Ha velünk megosztottad, szavazz itt is, egy kattintás az egés, a végeredmény március 21-én derül ki.

Neked melyik projekt a legszimpatikusabb?

  • Algae Apparel 19
  • Crop-A-Porter 12
  • The Regenerator 9
  • Funghi Fashion 3
  • Smart Stitch 0
Mustra