Ismerd meg a kapucnis pulcsik 3000 éves történetét

A kaszástól Mark Zuckerbergig rengetegen voltak már, akik a csuklyát preferálták.

A hoodie-k iránt szemlátomást őszinte és túlcsorduló lelkesedéssel viseltető építész és kurátor szerint bár nem nagyon gondolunk rá a jelentős találmányoknak kijáró tisztelettel, a kapucnis pulcsi egy igazi mestermű. A csuklyák először az ókori rómaiak és görögök ruhatárában bukkantak fel és váltak meghatározó designelemmé, később pedig a szerzetesek, a hóhérok és a kaszás tett azért a MoMának is dolgozó Paola Antonelli szerint, hogy tényleg ikonikus ruhadarabbá válhasson a kapucni.

Először csak sportolók és munkások viselték

A Taylor Swift kevés cool megmozdulásainak egyikéhez is hozzájáruló, kenguruzsebbel és a csuklyát összehúzó zsinórokkal is ellátott modern változatot a Small Thing Big Idea videója szerint az akkor még Knickerbocker Knitting Companyként ismert Champion „találta fel” az 1930-as években. Akkoriban csak egy a sportolókat melegen tartó, funkcionális ruhadarab előállítása volt a cél, amelyet többnyire atléták és munkások hordtak.

Ápol és eltakar

Az igazi áttörést aztán az 1980-as évek hozták el, amikor a deszkások és a rapperek is elkezdtek ilyenekben cirkálni az utcákon. A kényelem mellett ezen a ponton már az is számított persze, hogy amikor menekülni kellett a rendőrök vagy a bevállalósabb, agresszívabb gondnokok/bácsik elől, a későbbi személyazonosítást is megnehezíthették a csuklyák. A kapucnis pulcsikból mondjuk valószínűleg nem készültek kevlár betétekkel és titkos zsebekkel ellátott variációk.

Emellett persze arra is jó a csuklyában létezés, hogy az ember bezárkózzon egy kicsit és biztonságban érezze magát. Ami mondjuk sem Kenny-n, sem Trayvon Martinon nem segített. A 17 éves, egy zacskó Skittles-szel felfegyverkezett fiatalt ugyanis feltehetőleg szintén a hoodie-ja miatt szúrta ki a később minden vádpont alól felmentett George Zimmerman. A rengeteg tüntetést is vitát generáló eset pedig kétségkívül új jelentéstartalommal ruházta fel a látszólag ártatlan ruhadarabot.

Addig sem látni a pólóit

Amelyet nem mellesleg egyre gyakrabban hordanak kifejezetten gazdag és sikeres üzletemberek is. Mark Zuckerberg például szintén a korábbi munkásviselet mellett dönt, ha valamiért rákényszerül arra, hogy eltakarja a mostanra valószínűleg elválaszthatatlanul a bőréhez tapadt szürke pólóit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek