Milánói divathét: elmosódtak a nemi szerepek a Guccinál

A felhozatalt elnézve szükség lesz valami bézsre és kockásra is. Mutatjuk mi a menő az olaszoknál!

A New York-i és a londoni divathét után Milánóban is lezavarták a 2018-as őszi-téli kollekciók bemutatását. A hajtás után mutatjuk, hogy ezúttal mivel sokkolt a Gucci, mit adna ránk a Dolce & Gabbana és a Versace, de mutatjuk a kedvenc szettjeinket is!

Elmossa a határokat a Gucci

“Mi vagyunk saját életünk Dr. Frankensteinjei” – mondta az olasz divatház vezető tervezője, Alessandro Michele a Cyborg névre keresztelt kollekcióról, ami egyfajta metaforája volt annak, ahogyan ma az emberek meghatározzák az identitásaikat. Michele szerint eddig is képesek voltunk reprodukálni magunkat, de már továbbléptünk, most inkább az a kérdés, hogy mit akarunk és kik akarunk lenni. Ezt bizonyítva a modelleknél is lebontódtak, elmosódtak a nemi szerepek, transzhumán hangulat uralta a kifutót.

A hátborzongató, de szenzációs kollekciót javarészt a feminista filozófus, Donna Haraway 1984-es “Cyborg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century” írása ihlette, de a különböző kultúrák által használt szimbólumok is jelen voltak. Egy kifutón vonult az orosz fejkendő, a japán pagodakalap, az angol tweed, a skót kocka, a 20-as évek showgirlje, a Fair Isle mintás kötött pulóver és a 80-as évek olasz üzletembere. Mindezek Gucci logókkal megfejelve, de olyan hangzatos sikersztorikat is beemelt a tervező a kollekcióba, mint a Sega, a Paramount Picture, a Major League Baseball, a mangakultúra vagy Russ Meyer filmrendező.

Tehát a Guccinak idén is sikerült felkelteni a kevésbé divatérzékeny emberek figyelmét is kollekcióra, és ezzel a márka filozófiájára. Sőt Instagram-oldalukon még azt is megmagyarázták, hogy miért rendeztek be egy kórházi műtőt a kifutóra. Ez jelképezi ugyanis a tervezőnek azt a munkafolyamatát, mikor összevág majd újra összepasszint anyagokat, hogy azokból valami új jöhessen létre.

Koppintás és adakozás

A koppintás balhé ezúttal sem maradt el, míg tavaly földönkívüliek lopásával gyanúsították meg a Guccit, ezúttal a levágott fejeket többen tulajdonították Rick Owens dizájnernek, aki 2009-es kollekciójában egyszer már elsütötte ezt a hatásvadász poént a kifutón.

A bemutató után pár nappal az olasz luxusmárka közleményt adott ki, mely szerint 500 ezer dollárt, azaz nagyjából 126,8 millió forintot ajánlanak fel az amerikai fegyvertartás szigorításáért tüntető fiataloknak. A Gucci arra a februári tragédiára reagált, amiben 17-en meghaltak és többen megsérültek, mikor a floridai Parkland egyik középiskolájának korábbi diákja lövöldözni kezdett. A március 24-i washingtoni tüntetést a fegyvertartás szigorításáról többek között George Clooney és neje, Oprah Winfrey és Steven Spielberg is támogatta félmillió dollárral.

Így nézett volna ki egy geek Versace rajongó a '80-as és a '90-es években

A tavalyi Gianni Versace előtt tisztelgő kollekció után Donatella Versace jól láthatóan újra a saját útját járja, miközben azért szem előtt tartja a márka örökségét is. A 62 éves tervező szerint az új kollekcióban látható darabokat a '80-as és a '90-es éve világa ihlette, azzal a különbséggel, hogy abban az időszakban, mikor Cindy Crawdford volt a világ egyik legszebb és legismertebb embere, valószínűleg senki nem öltözött volna fel így. Az övekkel és sálakkal felturbózott darabok közül szerettük a punkos Spinédzserek-szetteket, a bőrnadrágokat, a kis fekete ruhákat valamint a kockás kabátokat. Az eddig látottak alapján pedig még azt is megmerjük kockáztatni, hogy a logós sál lesz az új zokni  a következő szezonban.

Lassan megalakulhatna már a Dolce & Gabbana egyház

A luxustáskákat cipelő drónoknak és a közösségi oldalakon való aktív jelenlétnek köszönhetően még az is tudomást szerzett a Dolce & Gabbana showról, aki nem akart. Az elsőre talán szentségtörően hangzó Fashion Devotion névre keresztelt kollekcióban minden benne volt, ami az előző évek Dolce & Gabbana ruhatárában: bibliai kiegészítők, zöld, bíborvörös és velencei rózsaszín bársonyanyagok, hímzett darabok, olcsónak tűnő, frappáns szlogenekkel ellátott pólók, állatmintás cuccok és vörös szőnyegre való estélyik. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mi lesz a divat a magát meleg katolikusnak valló tervezőpáros szerint!

Magyar modellek Milánóban

Az olasz divatfővárosban is szép számmal vonultak magyarok, a kilenc modell összesen húsz bemutatón vett részt a nagyjából egy hetes eseményen. Fábiancsics Alexandra például az Armani, Nagy Evelyn a Dolce & Gabbana, Tóth Laura pedig a No.21 kifutóján kapott helyet. Magyar modellekért kattintsatok a galériára!

+1 Kedvencek

Az előző két divathéthez hasonlóan Milánóban is népszerűnek számított a bézs, a kockás minta, a felemás szettek és a rózsaszín. A galériára kattintva mutatjuk, hogy mivel készül többek között a Fendi, a Moschino vagy a Marni a következő szezonra!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek