Melyiket mernéd bevállalni a világ legbizarrabb levesei közül?

Te mivel turbózod fel a levesed? Van, aki madárfészekkel, van, aki bárányfejjel.

Imádom a levest. Ebben a rettenetes hidegben elképzelni sem tudok jobb ebédet egy kiadós, gőzölgő levesnél. A saját házi verziómba szinte bármit képes vagyok belepakolni, amit csak találok a konyhában a szelésmetélttől kezdve a zöldségmixen át a tojásig. Teljesen biztos voltam benne, hogy ezeket a posztmodern performansz-számba menő mutatványaimat a konyhában egyedül én értékelem, és senki sem nyúlna rajtam meg persze a barátomon kívül hozzájuk, aki komolyan képes bármit megenni, ami átmegy a kezem alatt. Aztán megtudtam, hogy a világ számos táján élnek még levesperverzek, akik olyan dolgokat szeretnek beledobálni az ebédjükbe, amitől még az én hátamon is feláll a szőr.

Töltelék a palacsintába vagy töltelék a palacsinta? 

Kezdjük a hangolódást a fura levesekre az osztrákok klasszikusával, a frittatensuppéval, ami nem más, mint húsleves palacsintatésztával. Ez olyannyira bőséges kínálata a sípályák hüttéinek, hogy akár egytálételnek is beillik.

shutterstock 285354800

Az igazi horrorleves

Ugrunk egyet a bizarrsági skálán, jöjjön a Közel-Kelet egyik nagy kedvence, a pacha. Különlegessége, hogy főként ünnepi alkalmakkor fogyasztják korán reggel, és nem mellesleg egy állat feje úszkál benne. Irakban és Egyiptom egyes vidékein a bárány a befutó, kenyérrel és turshival, vagyis pácolt zöldségekből készült körettel tálalják. A pacha ínyencfogásnak számít, a legértékesebb része a koponyáról lefejtett arc húsa és a nyelv, de a szemgolyóhoz már a helyiek körében sincs mindenkinek gyomra. 

shutterstock 663864358

Ezért Buddha még a kerítést is átugraná

Ha igazán kimaxolt levesre vágysz, akkor a Fo Tiao Qiang, vagyis a "A falon átugró Buddha" elnevezésű fogás lesz a kedvenced a First We Feast ajánlása szerint. Ennek az ételnek az elkészítése teljes három napot és harminc hozzávalót igényel. A kínai legenda szerit ezt a levest egyszer egy buddhista kolostor közelében főzték, és megérezték az illatát az ott meditáló szerzetesek, akik bár nem ehettek húst, úgy megkívánták az ételt, hogy átugrották a kerítést, hogy megkóstolhassák. A fogásba többek között cápauszony, különböző kagylók és sonka kerül. A londoni Kai Myfairben készült közel 200 dolláros Fo Tiao Qiang a világ egyik legdrágább levese.

shutterstock 177263534

Vérhez szokott magyar gyomor

Listverse bizarr leveses listáját a Tieth Cahn, azaz a vietnami vérleves vezeti. A kacsavér mellett főtt zúzát, földimogyorót és gyógynövényeket is tartalmaz az étel. Evés előtt lehűtik, ezáltal a vér megalvad. Állítólag a fogyasztása erőt ad, bár a madárinfluenza járvány óta kevesebben élnek vele. 

Kígyóháj és varjúmáj meg a tigris pénisze

Ugyan a magyar gasztrokultúrától a vér elfogyasztása nem áll olyan messze, a tigrispénisz leves már nagyon is meredeken hangzik. Ázsiában az ételt a Viagráéhoz hasonló tulajdonságokkal ruházzák fel. Az állat szárított testrészét fűszeres vízbe áztatják egy napra, az így készült étel akár 400 dollárba is kerülhet, überelve a Buddhát. Bár a tigris veszélyeztetett faj, ennek ellenére a legtöbb ázsiai boltban hozzájuthatsz a húsához, sőt New York kínai negyedében is ráakadhatsz. 

Denevérrel is lehet varázsolni? 

Logikus, hogy minden kultúra azt teszi a tányérjára, amiben bővelkedik a környezete. A Palau-szigeteken például két denevérfaj is él, az egyik rovarokkal, a másik növényekkel táplálkozik, utóbbival pedig a helyi lakosság. Kókusztejben, gyömbérrel és fűszerekkel főzik néhány órán keresztül, egyes éttermekben a kedves vendég még az elfogyasztása előtt kiválaszthatja az állatot. 

#batsoup #palau #travel #mmmmmm

Audrey Dollar (@audrey8565) által megosztott bejegyzés,

Nem minden szép, aminek a neve szép

Ha a Shirakót egy étlapon olvasnám, egyből a szilajan hullámzó, türkizkék tenger, a fölé magasodó, természeti erők által kivájt szirtek és a só illata jutna eszembe. Eszeveszettül romantikus kép, de sajnos a Shirako nem más, mint a tőkehal spermájából készült leves, aminek a fordítása "fehér gyermek", és ahogyan már megszoktuk az ázsiai konyhától, ez az étel is különleges képességgel ruházza fel fogyasztóját, mégpedig emberfeletti állóképességgel az ágyban. 

shutterstock 750868912

Az őz megmarad

Hol máshol ehetnél az őz méhlepényéből készült levesből, mint Shanghajban? Igazán multifunkcionális étel, nem csak az ágyban segít teljesíteni, de rendbe teszi a veséidet és a bőrödet is. A rágós placentát gombával, virágokkal és fekete tyúk húsával próbálják ellensúlyozni. 

Vegetáriánus ínyencség

Egy pillanatra búcsút intünk az állatoknak, de nem az állatvilágnak. És még  a vegetáriánusok is örülni fognak, hogy nem maradnak ki a jóból, ugyanis a fecskefészekből készült kínai levest ők is bátran fogyaszthatják. A legfontosabb összetevője a nyál, amivel a hím madarak leendő fiókáik otthonát építgetik harmincöt napon keresztül. Jó az asztmára, az immunrendszer megerősítésére vagy a libidóra. 

shutterstock 741936214

Kakashere leves

Valld be, hogy már ettél, de az biztos, hogy ismersz olyat, aki már evett. Persze nem a levesben, ahogyan a tengerentúlon, az már mégiscsak ízléstelen, de egy jó kis pörkölt, az már valami!

Chicken testicle soup courtsety of Su-Peng, it's really really good. #chickentesticlesoup

Taylor Smith (@anomalyfire) által megosztott bejegyzés,

Az ismerős hangzású ételek bűvkörében

Azt már megbeszéltük, hogy óvakodj az egzotikus hangzású ételektől, de az ember önkéntelenül is fitogtatni akarja nem létező szuahéli nyelvtudását, amikor a tanzán Suput – ráadásul még helyesen is – levesnek fordítja. Azt persze már a Google fordító sem mondja meg, hogy ez a reggeliként fogyasztott étel egy kecske tüdejét, szívét, fejét és egy tehén gyomrát, beleit és nyelvét tartalmazza, de ha szerencsés vagy, a tányérodba kerül egy pata vagy egy farok is. 

A banán jó. A kávé jó. A föld jó... 

Térjünk át az édes ízvilágra! A Kilimadzsáró lábánál élő Chagga törzs gazdaságának két legfontosabb összetevője a banán és a kávé. Eddig nem is hangzik rosszul, de kedvenc eledelük harmadik hozzávalója a föld, ami sós ízt ad a levesnek. A benne úszkáló gallyak a rusztikus konyhák hagyományaihoz illeszkednek. 

Mystery soup! Thanks @leadavis for the hot bowl of dirt and twigs! 😘😂😳 #Kiburu #soupgang #yummy

Real Food Tastes Better (@eat_love_be_healthy) által megosztott bejegyzés,

Meghazudtoljuk mi a világ konyháit

A földes levesen ugyan nem tudunk túltenni, de a mexikóiak egyik kedvenc fogása, a gyomorleves egy pacalhoz szokott nemzetnek nem újdonság. A Menudót általában különleges alkalmakkor készítik el, de úgy is ismerik, mint a másnaposság csodaszerét. A tehén gyomrán kívül hagymát, koriandert, oregánót, chilit és puliszkát tartalmaz. Az elkészítése héttől tíz órát is igénybe vehet.

shutterstock 557581666
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek