Nézd meg, mi jön jövő nyáron!

Ismét túl vagyunk egy a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe rendezvényen, az október 14-15-i hétvégén impozáns környezetben, az Iparművészeti Múzeumban mutatta be 2018-as tavaszi-nyári kollekcióit a magyar tervezők egy része.

A 2018-as tavaszi-nyári szezon sem lesz unalmas öltözködés szempontjából: megnéztük, mivel készülnek a magyar tervezők a következő meleg szezonra. Furcsamód a politika továbbra sincs hatással egyikükre sem – pedig nem lett volna szokatlan –, hiába jönnek a választások, viszont szeretnek művészekből, nagyvárosokból és távoli kultúrákból ihletet meríteni.

Nanushka

A 2018-as tavaszi-nyári kollekciót a távol-keleti és vadnyugati kultúrák közös nyelve inspirálta, a szezon múzsája az 1987-es Angyalszív című film egyik karaktere, Lisa Bonet volt. A keleti hatás printek és selyemsálak formájában jelenik meg, utóbbiak bandana mintája pedig már a vadnyugati hatást tükrözi. A tervező vegán bőrt (aka. műbőr), farmert, természetes anyagokat használt, a visszafogott színekkel és különleges szabásokkal teli kollekció abszolút hordható, darabjai könnyen kombinálhatók.

Cako

Cakó Kinga márkájának jövő nyári kollekciója a tervező és Győri Márton festőművész kollaborációjából született: elmossa a határokat a képzőművészet és a divat között, miközben az absztrakt festmények szürreális világa hordható ruhák formájában testesül meg. Élénk színekkel, kényelmes, szép vonalakkal Cakó Kinga egy elegáns, mégis játékos kollekciót készített 2018 tavaszára-nyarára, melynek minden darabja műalkotás – a szó szoros értelmében.

 Tomcsányi

A márka 2018-as tavasz/nyári kollekcióját a Société Fashion Accelerator Program keretében mutatta be az Iparművészeti Múzeumban. A tervező ebben a szezonban is a retró inspirációt keveri a modern divattal, most a vintage tenisz világa – egy feje tetejére állított teniszpálya nyomattal, vintage teniszütő printekkel és teniszütő hímzésekkel – elevenedett meg a ruhákon. Most sem marad optimizmus és humor nélkül, aki Tomcsányi Dórinál vásárol, könnyen viselhető, laza darabokban tölthetik majd a jövő nyarat. A kollekció fő anyagai a finom, hajszálcsíkos pamut, a pasztell színblokkos cupro, a fekete-fehér farmer anyag és a lágy, pasztell színű viszkóz. 

Kata Szegedi

A tervezőt New York és Frank Gehry inspirálták, az uniszex darabok mellett kifejezetten nőies és férfias ruhák is kerültek a kifutóra. Igen, férfias, merthogy 2018-ban egy klasszikus szabásokkal operáló férfi kapszulakollekciót is készít a tervező. Sok az ezüstösen csillogó, nagyvárosias öltözet, de ugyanígy könnyed, fehér nyári ruhákat is vásárolhatunk majd jövő nyáron Katától. Experimentális formák, különleges anyagpárosítások, hideg színek, pliszírozott, farmer, selyem és műbőr anyagok jellemzik a ruhákat – nézd meg őket a galériában!

Je Suis Belle

Érdekes, ötletes vezérmotívum vonult végig a kollekción: a kendőt fogó kéz, mely nem csak mintaként jelent meg, hanem a ruha szerves részeként, hisz a kezek által "tartott" anyagdarabok alkották a ruhákat. Egyedi öltözékeket láthattunk ismét a tervezőktől, melyeket nyitott, elfogadó szellemiségű embereken, illetve egyes esetekben színpadon tudunk leginkább elkézelni. A ruhákhoz remekül illettek Veszprémi Gabriella "Layers" kollekciójának cipői, melyek visszamaradt hulladékbőrökből készültek.

Konsanszky

Az avantgarde és minimalista ruhákat az Art in the Age of Automation dallama inspirálta, a ruhadarabok rejtett és kevésbé rejtett részleteire pedig a Konsanszky név bináris kódjai kerültek. A női nadrágok férfi szabást kaptak, de ettől még egyáltalán nem férfias a kollekció, sőt. A színeknél 2018 nyarán is dominálni fog a Konsanszkynál a fekete és fehér, de megjelenik a lángnarancs is. És különleges anyagokért ismét nem kell a szomszédba mennie a Konsanszky-nőknek:

Grandpa

Ez a fiatal magyar márka végre a férfiakat célozza meg munkaruhák által inspirált kollekcióival: a 2018-as tavaszi-nyári darabok úgy tudnak érdekesek lenni, hogy közben hordhatóak, az anyagok tartósak, kemények, minőségiek, a színek visszafogottak, de ez valószínűleg elengedhetetlen ahhoz, hogy időtlen lehessen egy kollekció. Szívesen látnánk több stílusos férfit hasonló szettekben a nyári Budapesten:

Oszd meg másokkal is!
Mustra