Végigjártuk a patinás budapesti cukrászdákat, hogy beszerezzük az idei országtortát, az eléggé bizarr nevű Balatoni Habos Mogyorót. Az eredeti receptet megálmodó cukrászda mellett négy népszerű helyről szerettünk volna kóstolni, végül egy (a Daubner) kimaradt, mert még nem lehetett náluk kapni. A zsákmányt a szerkesztőségbe vittük, és ott vakteszttel hasonlítottuk össze az elég nagy változatosságot mutató tortákat. A tesztelők tehát nem tudták melyik cukrászda termékét kóstolják épp, tippelniük kellett, melyik tortát gondolják az eredetinek, aztán pedig egytől ötig pontozni.
Az összesítésnél jött a meglepetés: az eredeti verzió váratlanul rosszul szerepelt. Az ára pedig mindenkit egységesen elborzasztott, a drága helyeken is kiugrott a többi torta ára közül. Lássuk a részleteket!
Mi ez az egész?
Az idei a tizenegyedik év, hogy pályázatot hirdetett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, hogy augusztus 20. alkalmából kiválasszák az ország tortáját. A hivatalos versenykiírás szerint "új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak."
Idén már 30 torta közül választotta ki a szakmai zsűri Magyarország Tortáját, három fordulós értékelés után hirdettek győztest. 2017-ben ez tehát a Balatoni Habos Mogyoró lett, Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrászának alkotása.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Varga Margit nyerte a Pöttyös Panni tortával. Szerettük volna egyébként ezt is végigkóstolni, de az azt készítő Zazzi Cukrászda épp nyári szünetet tart, és nem lett volna fair, hogy pont a prototípust nem nézzük meg, így maradt a mogyorós csoda.
Milyennek kell lennie?
"Az idei nyertes torta mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval lett bevonva. A balatoni jelző a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet" – írja a Cukraszat.net. A tortát kínáló cukrászdák országos listáját itt találod.
Óvakodj a nagyon barna aljú daraboktól!
"Összességében a koncepció nem rossz, főleg a változatos textúrák miatt. A meggy nem egy főnyeremény, ugyanez málnával menőbb lenne" – írta egyikünk, de tévedett, a gyümölcs hivatalosan feketeribizli benne, de a tesztelők többsége meggynek hitte. "Érdemes figyelni, hogy ne a nagyon barna aljú darabokat vegyük, a mogyoró könnyen elég, ez perig az összélményt teszi kellemetlenné." – adta ugyanő a tippet a választáshoz.
Ha már a torták kinézeténél tartunk: egyik sem volt olyan igazán eget rengetően szép, így az első ránézésre melyik lehet az eredeti kérdésre nem találták el a tesztelők a választ. A Jégbüféére négy szavazat érkezett, a Szamoséra kettő, az Augusztéra öt, a Horváth-Sugar!-éra három. Magyarul az Auguszté tűnt a legszabványosabbnak, az eredeti verzióról csak páran gondolták, hogy az lenne az igazi.
Negyedik helyezett: Horváth - Sugar! (750 forint)
A négy kóstolt torta közül pont annak a cukrászdának a terméke kapta a legkevesebb pontot, ahol eredetileg megálmodták azt. Tesztelőink nagy egyetértésben voltak a torta savanyúságával és fura mellékízével kapcsolatban.
"Iszonyatosan savanyú. A tészta roppan, csak nem úgy, ahogy számítottam rá. Olyan, mintha nem lett volna rendesen elkeverve a kristálycukor" – írta egyikük. "Ennél azt éreztem, hogy mindjárt elsírom magam. Maga a tészta is olyan savanyú volt, hogy komolyan felmerült hogy nem járt-e le a szavatossága. A krém csak rontott a dolgon" – tette hozzá egy másik egy pontot adó értékelő. És a további panaszok:
- - Van valami művi íze ennek a gyümölcsnek, ami ráadásul ott marad a szádban, így aztán kénytelen vagy egy kólát is rendelni hozzá, ami egyenes út az elhízáshoz. Kösz nem.
- - Nagyon savanyú a savanyú része. Túl nagy a kontraszt, nem harmonizálnak az ízek.
- - Valami hülye keserű íze van.
- - Bizarr mellékíz, de legalább nem túl édes.
- - Túl mogyorós (nem szeretem a mogyorót).
- - Valami furcsa aromát érzek benne, kicsit kesernyés, túl könnyű.
Harmadik helyezett: Szamos MOM (830 forint)
Ez a süti mindenkinek valahogyan túlzás volt, de mindenkinek másképp. A túl savanyútól a túl édesen és a túl haboson át mindenféle jelző felbukkant az értékelésekben. Többeknek konkrétan sokkot okozott az első falat: "Én ezt kóstoltam először és nem voltam felkészülve a meggyre ami így szinte pofánvágott. a kolléga arcán akivel egyszerre kóstoltunk ugyanazt a döbbenetet láttam" – írta egy tesztelő. "Első ízlelésre sokkoló az ízek összhatása, a világos krém állaga pedig nem guszta" –egészítette ki egy másik. De volt, akit pont az édesség zavart: "Mi ez az édes cucc? Ki eszik ilyet 2017-ben? – tette fel a nagy kérdést.
De azért akadtak olyanok is, akiknek kifejezetten ízlett:
- - Ezen már érződik a gyümölcs, mondjuk nem annyira a ribizli, inkább meggyszerű, de nem baj, majdnem kellemesen ellensúlyozza a csömör habot.
- - Tyű, ropog a jó mogyoró! A krémje picit fura, de finom.
- - Kesernyésebb ízvilág, szárazabb az alja.
Második helyezett: Jégbüfé (750 forint)
Itt már komolyabb jelentősebb véleménykülönbségek alakultak ki, volt akinek pont azért ízlett, mert kevés benne a meggy, míg más pont a savanyúságot hiányolta és a túlzott cukorhasználatra panaszkodott. Megint más a vajat/margarint sokallta a krémben "tipikus vajas cukrászsüti" – írta.
Tesztelőink az ízek harmóniáját illetően sem tudtak megegyezni: "Karakteres mogyorós íze van, ami tulajdonképpen be is jön, csak kicsit olyan mintha a sósmogyoró tévénézés közben beleborult volna a tiramisuba" – adta meg a kegyelemdöfést az egész koncepciónak egyik kollégánk. Másnak már nem jött be ennyire a mogyorósság: "a mogyoró mindent elnyom, a gyümölcs egyáltalán nem érződik rajta, és roppanás helyett valami gumiszerű vagy kicsit ázott szójakocka képződmény van benne."
Megint más viszont pont az ízeket hiányolta: "íz nélküli, túl habos, nagyon egysíkú." És egy totál ellentétes vélemény: "ennek van a legharmonikusabb ízvilága, szuper a ropogós mogyorókrém." De a süti szépségében sem sikerült dűlőre jutni: "a trutyi a tetején elég randa", és "ez a legszebb – egységes hab, szaftos mogyorós alap" vélemény is akadt.
Első helyezett: Auguszt (850 forint)
A legjobbnak ítélt versenyzővel kapcsolatban viszont elég nagy volt az egyetértés, úgyhogy ha mindenképpen országtortára vágysz, ezt érdemes megkóstolnod. Hogy miért? Mert:
- - Ez tényleg finom!
- - Van egy kis mogyoróvajas beütése, ami jó. Az állagok szintén.
- - Finom a tésztája, jól harmonizálnak az ízek, kicsit Nutella íze van.
- - Ez jó, nem tolakodóak az ízek. Ebből meg tudnék enni egy egész szeletet.
Helyezés | Cukrászda | Hol van? | Mennyibe kerül a torta? | Hány pontot kapott tőlünk? |
1. | Belvárosi Auguszt Cukrászda | 1053 Budapest, Kossuth L. u. 14-16. | 850 forint | 32 pont |
2. | Pesti Jégbüfé | 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 3. | 750 forint | 31 pont |
3. | Szamos MOM Park | 1123 Budapest, Alkotás u. 53. | 830 forint | 29,5 pont |
4. | Horváth Cukrászda Kft.- Sugar! | 1042 Budapest Petőfi út 35. | 750 forint | 24 pont |