Luxuskempingben a másnap is kevésbé fáj!

Minden évben sok ezer vendég sátrazik a Sziget fesztiválon: ki így, ki úgy, de egyre többen vágynak valamiféle komfortra. Megnéztük, mit kapnak a legelkényeztetettebbek!

Hol vannak már azok az idők, amikor oda vertél sátrat, ahova akartál és úgysem volt sehol melegvizes zuhany meg rendes vécé? Ma már nagyjából szabályozva van, hol lehet sátrazni, ennek megfelelően vannak kiépítve a vécék és zuhanyzók – és ha már úgyis egy kupacban van mindenki, csináltak remek, pimpes kempingeket is, ahol a sátorhelynél jóval többet kap, aki befizet.

Megnéztük, mi jár az egyszeri külföldinek a pénzéért, ha kényelemben szeretne fesztiválozni és akár 10 éjszakát is a Hajógyári szigeten töltene, és azt is, milyen cuki hobbitlakokban alszanak az angolok a Bridge Campingben!

De mit jelent mindez a gyakorlatban?

A Szigeten a hetijegy megváltásával (325 euro, 99 ezer forint) sátrazhat is az ember, állítólag oda, ahol jól esik, gyakorlatilag azért nem fog senki a Nagysíznpad elé beköltözni. Emellé meg lehet vásárolni egy 79 eurós (24 ezer forint) jegyet az Apéro, Siesta, Caravan, Alternativa, Family vagy Bridge kempingekbe és van a 175 eurós (53 ezer forint) VIP kemping jegy.

A franciák és olaszok jellemzően az Apéro kempingben buliznak együtt, a családoké a Family, a Caravan-ba lakókocsival lehet költözni, de mindenkinek megvan a maga kedvence és aki teheti, még jó korán foglal magának helyet valamelyik upgrade-elt helyen, például a legdrágább VIP kempingben. A VIP kemping 2500 férőhelyéért nem árt sietni, ugyanis a magas ár ellenére hamar betelik! Igaz, így a fesztivál kezdetén már szinte sehová nincs semmilyen hely.

20 ezer per éj

Hogy mi jár a VIP kempingben vagy a Bridge-ben, azt a galériában mutatjuk – ami pedig az elsőre talán meglepő árakat illeti: lehet, hogy te nem fizetnél 890 eurót egy kétfős delux lakókocsiért, amire még rájön fejenként a 175 eurónyi egész hetes VIP-kemping belépő és az 50 euro/fős, 3 napos "moving in" jegy (amivel szerda helyett már vasárnap beköltözhetsz), de ezért cserébe augusztus 6-tól 16-ig van tető a látogató feje felett, ami azt jelenti, hogy fejenként 670 euróból kijön 10 éjszaka: egy nyugati fiatalnak nem akkora érvágás egy estére 67 eurót (20 ezer forint) beégetni egy menő, klimatizált szállásért, ami ráadásul pont a feszitválon van. Nem kell taxira költenie, apartmant vadásznia a belvárosban, és kényelmesen meg tudja nézni a várost még a bulizás előtt.

És ez a 890 eurós a legdrágább opció (oké, a Flexotel drágább, erről a galériában több infót találsz), mert egy cuki, Hello Woodon készült kétfős faház kijön már 350 euróból (igaz, abban nincs légkondi és vécé), ez esetben pedig fejenként 400 euró 10 napnyi szállás, azaz napi 12 ezer forint és még mindig egész kényelmesen lehet lakni.

Miért?

A VIP kempingben az a pláne egyébként, hogy van medencéje, saját ABC-je és bárja, tehát a 2500 vipes vendég akár a kemping elhagyása nélkül bulizhat minden este. Ha nem bérelsz kisházat vagy előre felállított sátrat, akkor elég a 175 eurós (53.000 forint) kempingdíjat kipengetni és ott állítasz sátrat magadnak a VIP kempingen belül, ahol akarsz. És miért éri meg a sima 325 eurós hetijegy mellé – amivel simán sátrazhatsz is, csak nem a luxi kempingekben – még kihajítani ennyi pénzt az ablakon? Mert zártabb, így biztonságosabb mindegyik upgrade-elt kemping, mint a normál sátras részek, van ingyenes csomagmegőrző, wifi, 24 órás recepció, biztonsági szolgálat, takarítók, telefontöltő állomás, szép vécék, kényelmes zuhanyzók. Ja, és egy medence.

Hobbitfalva

Ha a medencéről le tudsz mondani, akkor meg ugye olcsóbban megúszod. Mi a K-hídhoz közeli Bridge kempingben néztünk még körül, ahol kicsit nagyobb volt a sár, mint a VIP-ben, de a szállásokra nem lehetett panasz. Sőt, az egyik legviccesebb lakhatást idén a Bridge Campingben találtuk, melybe csak fejenként 79 euro a belépti díj: ezen felül változatos összegeket kérnek a Podpads-nél a különféle hobbitsátrakért- és házakért, de egy egész jókülsejű kétszemélyes házikó 515 euróba került. Tehát itt 7 éjszakát ki lehet hozni fejenként 336 euróból, éjszakánként kábé 48-ból, azaz 14.600 forintból. Persze már mindegyik cuki házikó és sátor elkelt, ahogy elnéztük, túlsúlyban lesznek hobbitfalván a britek.

Jó?

Összességében nyilván mindegyik szállás eléggé tábori hangulatú: a legtöbb sátorban napközben akkor is dögletes meleg van, ha a VIP kempingben áll, és akkor is el kell gyalogolni sáros lábbal a legközelebbi vécéhez, ha hobbitos kisházat bérelsz. A lakókocsik sem tágasabbak belülről, mint gondolnád (mi már csak tudjuk), szóval a kempingből nem lesz hotel attól, hogy kipengetsz még 3-400 eurót, de mindenképp komfortosabb lesz, mint egy domboldalban felvert sátor – nevezzük a dolgot glampingnek. Szóval a szigetelés glampingben nem olcsó mulatság, de azért egy kis nyugalmat és kényelmet kap az ember a pénzéért. Meg egy csomó új havert, akivel szomszédos faházba kerül!

Ja, és a nap kérdése: ha egy VIP kempinges becsajozik/pasizik, bemehet vele a választott? Válasz:nem, és mivel teltház van, 175 euróért cserébe SEM mehet be vele az új csaj/pasi. Kint kell romantikázni, hiába a légkondis lakókocsi. Ez azért szar ügy.

Oszd meg másokkal is!
Mustra