Öt tuti nyári program a magyarok kedvenc síterepén

Színes kereskedőházak, látványsörfőzde, tehéncsordák, vízesések, hegyi túrák: öt tuti program a magyarok kedvenc síterepén, Murauban. Nyáron.

Murauról eddig annyit hallottam, hogy viszonylagos közelsége – Budapestről kocsival öt óra alatt lehet ideérni – miatt sok magyar kedvenc síközpontja. Arról viszont soha nem mesélt senki, milyen ez a hely nyáron – valószínűleg, mert kevesen választják nyáron a tenger helyett a hegyeket.

Ezért nyár elején eljöttem megnézni mit tud, és jelentem, meglepően cuki környék a hangulatos muraui óvárossal, a zöld domboldalakon legelésző tehéncsordákkal és nagy robajjal lezúduló festői vízesésekkel. Az élményt nagyban fokozta, hogy odafele menet a csodás Grüner See-nél is megálltunk út közben – ezt mindenkinek ajánlom, gyönyörű környék. És hogy mit ajánlok érkezés még? Mondok mindjárt ötöt.

Séta a muraui óvárosban

Murau óvárosa nagyon bájos: vannak itt zegzugos utcák, pasztellszín házikók, fa- és kőhidak, romantikus folyóparti sétány, az egész fölé egy nagy kastély magasodik. A városka nem túl nagy, pár óra alatt be lehet járni. Fura köztéri szobrok (tengeri istennőtől a cicáig van itt minden), rózsalugasok, kortárs épületek, és a Stadtparkban egy tök jó játszótér gondoskodik róla, hogy a séta egy percig se legyen unalmas.

Mi a kastélyba nem jutottunk be, de szerdán, pénteken és szombaton tartanak vezetést, ha te ezeken a napokon jársz erre, szerintem ne hagyd ki. Van benne állítólag egy csomó macskás festmény, amikért már önmagában megéri bemenni körülnézni.

A hülyeség fesztiválja: Murcapulco

A legfurcsább muraui szokás a Murcapulco fesztivál, aminek lényege, hogy a versenyzők egy kőhídról, 14 méter magasról, népviseletben ugranak a jéghideg, hömpölygő Mura folyóba. A bírók az ugrást és a jelmezt pontozzák, a konkrét verseny mellett kirakodóvásár, gyerekprogramok, bulik vannak ilyenkor a városban. Idén nyáron már lement, de jövőre is lesz, a bátrabbak akár indulhatnak is rajta!

Murauer élménysörfőzde

Tavasszal nyílt meg a városban a Murauer sörfőzde új látogatóközpontja – már 30 éve működik itt múzeum, de most modernizálták. Ha voltál már valaha tetszőleges sörfőzde látogatóközpontjában, óriási nagy meglepetések nem fognak érni. De ha például odakint szakad az eső, klassz kis program, bár a sörük szerintem elég gyenge (legalábbis, a Radler és a Märzen, amit én kóstoltam).

A túra filmvetítéssel indul, utána lehet régi sörfőző eszközökkel ismerkedni, alapanyagokat kóstolgatni, szagolgatni. A látogatás jó némettudással élvezetes igazán, a belépő fejenként 12 euró, ezért sörkóstoló és egy hazavihető kóstolópohár is jár, további infó itt. És ha már sör: mi nem láttuk sajnos, de állítólag az első osztrák sörpatika az Anna Neumann Strassén működik, Murau legrégebbi épületében. Korábban tényleg gyógyszertár volt itt, most sörszappant, sörsampont, sörös mustárt, lekvárt árulnak.

Kisvasúttal Kreischbergbe

Én azt hittem, Murau közvetlenül a síközpontnál fekszik, de ez tévedés, pár kilométerrel odébb van a hegy, ahol telente annyi magyar szokott csúszkálni. Viszont a távolság könnyen leküzdhető: a városközpont mellett található pályaudvarról kisvasúttal – a neve Murtalbahn – gyorsan át lehet jutni a Kreischberghez.

Nyáron is érdemes ezt megtenni, szép kirándulásokat lehet tenni a hegyen – kevésbé fitteknek vagy időhiányban szenvedőknek jó hír, hogy az izzasztó hegymenet megspórolható. A felvonó júliusban és augusztusban szerdánként, péntekenként és vasárnaponként reggel 9 és délután 4 között működik. Egy retúr jegy felnőtteknek 16 euró, gyerekeknek 8 euró, minden további infó itt.

Stájerország legmagasabb vízesése

A vízesésnéző kirándulásért is egy kicsit utazni kell Murauból, de egyáltalán nem sokat. Ha a nyaralás alatt utálsz vezetni, akkor akár a pályaudvartól induló 895-ös busszal is eljöhetsz ide (kocsival egyébként fél óra az út). A Günstner Wasserfälle a maga 65 méteres magasságával a tartomány legnagyobbja. Fapallókon és lépcsőkön egészen közel lehet menni a lezúduló vízhez.

A látogatás teljesen ingyenes, a vízeséshez vezető út mellett egy nagy parasztudvar van, ahol nyulakat, kecskéket, kismalacokat lehet simogatni. Ha a vízesésnézésnél egy fokkal többet mozognál, itt egy klassz, 4 kilométeres túra

Turracher Höhe: bobpályától a kristálymúzeumig

Szuper kirándulóhely a Karintia és Stájerország határán fekvő Turracher Höhe is – kocsival 40 perc Murautól. Lehet tóparton sétálni, felvonóval – vagy gyalogosan – hegycsúcsokat hódítani, a gyerekek pedig a hullámvasút hangulatú bobpályát fogják szeretni. Ha nagyon elromlik az idő, a helyi kristálymúzeumban átvészelhetitek a zuhét, ahogyan mi is tettük.

Szálláshelyek Murauban és a környéken

Közvetlenül a hegy lábánál – Club Appartement Hotel am Kreischberg: Mi itt laktunk, az apartmanok tiszták, egyszerűek, van wellness részleg is. Reggelizni a napsütötte teraszon lehet. És ami még fontos lehet, hogy szinte az összes alkalmazottjuk magyar, így ide azok is bátran elindulhatnak, akik nem beszélnek németül. További infó itt.

Az óvárosban – Hotel Alpin Murau: Ha az óvárost akarod felfedezni, és tömegközlekedéssel mennék kirándulni, ez a hotel tökéletes helyen van hozzá, közvetlenül a Mura partján, a pályaudvar mellett. Nem laktam még itt, de barátságos árúnak, és a maga kategóriájában teljesen vállalhatónak tűnik. További infó itt.

A Club Appartement Hotel am Kreischberg vendégeként jártam a környéken, de ez nem befolyásolja a véleményemet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra