A legérdekesebb horvát és olasz ételek után most annak néztem utána, mit egyen az, aki idén Spanyolországban nyaral. Akárcsak az olasz konyha, a spanyol is regionális: attól függően, hogy merre indulunk, óriási különbségek vannak a felhasznált alapanyagokban, a fűszerezésben. Rengeteg jó kaja van erre, így a teljességre meg sem próbálok törekedni, mutatok tízet közülük.
Tortilla Española
Azért ezt az ételt mutatom először, mert amikor életemben először Spanyolországban jártam egyetemista koromban, ezt rendeltem az első étteremben ahová bementem. Éppen akkor érkeztem a reptérről a belvárosba, iszonyú éhes voltam, és amikor megláttam az étlapon a tortilla szót, már el is képzeltem magamnak egy klasszikus tortilla tekercset megtöltve zöldségekkel, sült hússal, szósszal. Még tök olcsó is volt, gyorsan ki is rendeltem. Aztán persze jött a meglepetés: a spanyol tortilla egy vastag, krumplis rántotta. Nagyon nem az, ami a találatok közt többségben van, ha rákeresel erre a szóra. De egyébként finom, és népszerű étel, csak jó ha velem ellentétben te tudod mit rendelsz.
Paella
A spanyol konyháról az emberek többségének a paella jut eszébe. Az eredetit Valenciában találták fel, de különböző verziói az egész országban megtalálhatók. És hogy milyen egy igazi paella? Ha most sárga rizs és tengeri herkentyűk jelentek meg lelki szemeid előtt, akkor tévedsz. Az eredeti valenciai paellában ugyanis nincs rák vagy kagyló, van viszont bab, csirke, nyúl és csiga. Vagyis csak volt, mert manapság már csak csirkével és zöldségekkel készítik a legtöbb helyen. A tengeri herkentyűs verziót paella de marisco néven kell kérni, a paella de verdurasban pedig csak zöldségek vannak. Ha egyszerre szeretnél mindent, a paella mixta a jó választás.
Mivel minden turista meg akarja kóstolni ezt az ételt, rengeteg helyen kínálják – olyanokon is, amiket jobban teszel, ha elkerülsz. Ha nem akarsz belefutni a száraz, ízetlen, mirelit paella csapdájába, itt egy kép amin látszik, milyen a jó és milyen a rossz. A jó paella nagyméretű, direkt erre a célra szánt rizsből készül, és egy kicsit le van ragadva a serpenyőbe – ha könnyen pereg, tuti, hogy utólag öntötték át az edénybe (tehát nem friss).
A Tripsavvy bloggere a fentiek mellett további konkrét tanácsokkal lát el: a spanyol nagyvárosokban vannak kifejezetten rizsételekre specializálódott éttermek, ezeket arroceriáknak hívják, ha valahol, itt jó lesz a paella. Ezzel szemben a "Paellador" nevű láncot kerülni kell, mert bár olcsó, de nem igazán jó minőségű, mirelit paellát árulnak. A harmadik ismérv pedig, hogy olyan helyre kell menni, ahol ragaszkodnak hozzá, hogy minimum két főnek kell paellát rendelni, ugyanis ilyenkor valószínűleg frissen készül, nagy hagyományos serpenyőben.
Tapas
A tapa (aminek a tapas a többesszáma) nem egy konkrét étel, hanem egy étkezéstípus – sőt, egy életérzés. Bármi lehet tapa: egy kis csípős szósszal nyakon öntött sült krumplitól (patatas bravas) a sonkás kroketten át (croquetas) a paradicsomos-fokhagymás-olívaolajos pirítóskenyérig (pan con tomate) vagy akár egy tál olívabogyóig. A lényeg a kis mennyiség.
A tapas érdekessége, hogy nem mindig kell érte fizetni: több nagyvárosban (például Madrid, Granada, Barcelona) futhatsz bele olyan bárokba, ahol az ital mellé automatikusan, ingyenesen jár pár tapas. De azért ez nem törvényszerű, Baszkföldön és Andalúziában például nem jellemző. Amikor a spanyolok tapasozni mennek, az felér egy kocsmatúrával: a társaság általában több, egymáshoz közel eső bárt keres fel, mindenhol rendelnek néhány tapast és egy pohár bort vagy sört – írja a Tripsavvy.com.
Pulpo a la Gallega
A galíciai polip az azonos nevű tartomány legjellegzetesebb étele. Ez nem más, mint főtt polip paprikával, sóval és olívaolajjal tálalva. Az íze igazán enyhe, de az étel kicsit nyálkás, kicsit rágós állaga néhányakat elbizonytalaníthat. Van egy grillezett, krumplival és zöldségekkel tálalt verziója is, ezt pulpo a la plancha, vagy pulpo a la parilla néven találod – jóval ritkábban fordul elő az étlapokon, pedig állítólag finomabb is, és a kezdő polipevőknek kevésbé bizarr élmény.
Mikor esznek a spanyolok?
Viszonylag későn reggeliznek, 8:30 körül egy kávéval és sütivel indul a nap. 12:30 körül jön a "La hora del vermut", a vermut órája. Igen, egy kis vermutozás ebéd előtt, a szokást – ami állítólag nemrég tért vissza a köztudatba – nyilván a dolgozók kevésbé tartják, de ha itt nyaralsz miért ne próbálhatnád ki? Ebédelni 13:30-14 óra körül mennek, de van, ahol még 16 órakor is simán ebédelnek. Ha korán ebédeltél, és nem bírod ki estig, 17 körül van a Merienda ideje, ami gyakorlatilag az angolok ötórai teájának spanyol megfelelője, ilyenkor leginkább kávét és sütit fogyasztanak. Tapasozni 21 óra körül indulnak el, amit általában előételnek tudnak be, vacsorázni iszonyú későn, 22 órakor ülnek be.Gazpacho
A legismertebb spanyol levesnek többféle elkészítési módja is ismert, kínálhatják melegen vagy hidegen, állaga lehet turmix jellegű, de raguszerű is. Általában paradicsom, uborka, hagyma, fokhagyma, olíva olaj, borecet és só kerül bele. A legfinomabb verziót én Andalúziában ettem, hidegen, zöldség és pirítóskockákkal kínálták.
Így spórolj az ebéden
A menu del diát, vagyis a napi menüt hétköznap ebédidőben kínálják az éttermek. Három – általában többféle lehetőségből összeválogatható – fogást tartalmaz, amihez általában víz vagy bor, sőt, néha még kávé is jár. Amikor néhány éve utoljára az országban jártam, 10-15 euróért kínálták a napi menüt, ami elég baráti ár egy komplett főétkezésért. A legtöbb helyen a menu del diát a helybélieknek szánják, van, ahol ha nem beszélsz spanyolul fel sem merül bennük, hogy azt szeretnéd kérni. Ilyenkor nyugodtan kérdez rá, ezt kell mondani: "¿Hay menú?".
Jamón Ibérico
A spanyolok olyan büszkék sonkájukra, mint a franciák a pezsgőjükre. Az ibériai sonka éveken át érlelődik, a legmenőbb típusa a pata negra, amit makkal etetett ibériai feketelábú sertésből készítenek.
Queso Manchego
Enyhén sós kemény juhsajt Castilla-La Mancha régióból, általában a fent emlegetett sonkával együtt szokták kínálni. Nevét a manchego juhról kapta, ami egy robusztus, a kopár legelőkön és nagyon nagy szárazságban is megélő fajta – ennek tejéből készül a sajt.
Chorizo
Fűszeres kolbász: vagy hidegen, vékonyra szeletelve szendvicsfeltétként eszik, vagy nagyobb darabokra vágva, borban (al vino) vagy ciderben (a la sidra) főzve kínálják. Az egész országban meg tudod kóstolni, de ha a ciderben főtt verzióra fáj a fogad, olyat Asztúria tartományban csinálnak.
Crema Catalana
A katalán krémet nyilván Katalóniában kóstold meg. És bár nagyon hasonlít a franciák crème brulée-jére, néhány kis különbség azért akad. A francia verziót melegen, míg a katalánt hidegen tálalják, és míg a franciába vanília kerül, addig a katalánba citromhéj és fahéj, így utóbbi frissítőbb – írja a Travealway.me.
Churros
A churro sült fánktészta rudacska cukorba hempergetve. A churrót leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként eszik – mivel elég nehéz, tömős kaja, inkább télen népszerű. Madridban forró csokoládéba mártogatva fogyasztják, chocolate con churros néven keresd.
Hasznos tudnivalók: számla, borravaló
Ha fizetni szeretnél, egyszerűen mondd a pincérnek, hogy la cuenta, por favor, ami azt jelenti, kérem a számlát. Spanyolországban nem szokás számlát bontani, a legegyszerűbb, ha valaki rendezi, és utána osztozkodtok. Az esetek többségében a számlán nem lesznek váratlan tételek, de ha mégis, azok ezek lehetnek:
- IVA: Ez az általános forgalmi adó. Általában ez már bele van kalkulálva az árakba, de vannak turistás éttermek, ahol az árakat enélkül tüntetik fel, és odaírják, hogy +IVA. Ebben az esetben kb. 10 százalékkal magasabb lesz a végösszeg.
- Suplemento en terraza: Néhány bár vagy étterem felárat számol fel azért, ha a teraszán fogyasztasz. Sőt, van ahol három különböző ár van: a barra (a bárpultnál), a mesa (az asztalnál, de bent) és a terrazza (a teraszon). Nézd meg az étlapot, és így nem a fizetésnél fog meglepetés érni.
- Cubierto/Pan: Ez a kenyeret és a felszolgálás díját tartalmazza, általában csak a felsőkategóriás éttermekben jellemző. Van, ahol ha nem eszel bele az asztalra tett kenyérbe, akkor nem számítják fel, de van, ahol akkor is.
A spanyolok nagyon ritkán adnak borravalót, és amikor igen, akkor is keveset. Italért vagy olcsó ételért pedig szinte soha. A legegyszerűbb, ha felfelé kerekítesz: ha a végösszeg 10,70 euró, akkor a 30 centet ott hagyhatod.
Forrás: tripsavvy.com